01.09.2011. / 10:12

Autor: Hina , Nacional.hr

'Hijensko' sijelo u Parizu? Od četvrtka nova stranica u povijesti libijske države

Pregovori na marginama sastanka mogli bi na vidjelo iznijeti želje zapadnih sila da ugrabe razne poslovne prilike kada je riječ o libijskoj nafti i infrastrukturi

IlustracijaIlustracijaČelnici pobune u Libiji, koji su s vlasti svrgnuli Moamera Gadafija, u četvrtak se u Parizu sastaju s predstavnicima svjetskih sila kako bi se dogovorili o obnovi i oporavku zemlje, točno 42 godine nakon što je bivši libijski vođa vojnim udarom došao na vlast u zemlji.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i britanski premijer David Cameron ugostit će izaslanstva iz 60 zemalja svijeta i najvažnijih svjetskih organizacija. Predviđeni trosatni program sastanka usredotočit će se na pitanja političke i ekonomske obnove Libije, a zapadne sile nastojat će izbjeći greške počinjene u Iraku. Ipak, pregovori na marginama sastanka mogli bi na vidjelo iznijeti njihove želje da ugrabe razne poslovne prilike kada je riječ o libijskoj nafti i infrastrukturi.

Libija, zemlja s velikim rezervama sirove nafte najbolje kvalitete, pod Gadafijevom vladavinom ostala je iznimno nerazvijena. Nakon Gadafijeva svrgavanja s vlasti tijekom tjedna, na konferenciji koja se održava pod nazivom "Prijatelji Libije" omogućit će se Nacionalnom prijelaznom vijeću (NTC) da se predstavi svijetu i uputi mu svoju poruku.

Predsjednik NTC-a Mustafa Abdel Džalil otvorit će poslijepodnevne pregovore tijekom kojih će iznijeti smjernice Vijeća, čiji je cilj donošenje novog ustava, održavanje izbora u roku od 18 mjeseci i pronalaženje načina da se izbjegne ponovno krvoproliće u zemlji. Zajedno sa Sarkozyjem i Cameronom navečer će održati konferenciju za novinare.

Uz europske i afričke lidere te predstavnike NATO-a, UN-a i EU-a pregovorima će prisustvovati i američka državna tajnica Hillary Clinton. I predstavnici Rusije i Kine, koji su se protivili NATO-ovoj intervenciji, također će biti prisutni.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 01.09.11. 13:57

Revolucija=račun bez krčmara?
Ne za dugo! Kreće krčmarenje i naplata računa.
reforma.forumhr.com/t2-reforma-monetarnog-i-bankarskog-sustava


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika