02.09.2011. / 08:16

Autor: Hina

Na konferenciji u Parizu 15 milijardi dolara za "novu Libiju"

Državna tajnica SAD-a Hillary Clinton upozorila je da još nije sve gotovo

ArhivaArhivaSudionici međunarodne konferencije o Libiji, koja je održana u u Parizu na poticaj francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i britanskog premijera Davida Camerona, novim su vlastima u Libiji odmah stavili na raspolaganje 15 milijardi dolara za obnovu a od njih zatražili da rade na pomirenju i demokraciji, prenose agencije.

"Predstavnici Libije zatražili su od nas, 63 nazočne zemlje, odmrzavanje sredstava i mi smo odmah idući od izaslastva do izaslanstva uspjeli dogovoriti odmrzavanje 15 milijardi", rekao je Sarkozy. Francuski predsjednik rekao je da Moamer Gadafi treba biti uhićen a da će libijski narod odlučili hoće li mu se suditi u zemlji ili će ga predati međunarodnim sudovima. Sarkozy je od novih vlasti u libiji zatražio da se angažiraju "na procesui pomirbe i oprosta".

Predsjednik Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) Mustafa Abdel Džalil rekao je da islam potiče opraštanje i pomirbu te da treba poštivati pravnu državu. "Moramo se usredotočiti na razvoj, obnovu škola, zdravstva. Bili smo prvenstveno usredotočeni na odmrzavanje sredstava i možda možemo u idućoj fazi početi izvoziti", kazao je on.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy je na konferenciji objavio da je Europska unija danas ukinula sankcije i blokadu imovine 28 libijskih gospodarskih entiteta, među kojima su banke, naftne tvrtke i luke.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je najavio za 20. rujna "skup o Libiji na visokoj razini", u vrijeme zasjedanja Opće skupštine UN-a koja će početi 13. rujna u New Yorku.

Britanski premijer David Cameron

"Borba još nije gotova... NATO i naši saveznici nastavit će naše operacije... koliko god je nužno da se zaštite životi civila", rekao je britanski premijer David Cameron. "Sloboda u Tripoliju na vidjelo iznosi neizrecive zločine... Ti se zločini moraju istražiti a krivci izvesti pred pravde". "Mislim da nitko ne bi trebao biti zadovoljan onime što se događa u Libiji, no vidio sam da je NTC svaki puta kada je bio pred izazovom uspješno odgovorio", naglasio je on

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen naglasio je da rat u Libiji još nije gotov. "To je razlog zašto sam večeras naglasio da je NATO spreman nastaviti spreman nastaviti svoje operacije koliko je potrebno. S druge strane, nećemo ostati ni dan duže no što je nužno. Želimo završiti operaciju kada stanje to dozvoli".

Državna tajnica SAD-a Hillary Clinton upozorila je da još nije sve gotovo. "Posao ne završava s krajem represivnog režima. Pobjeda u ratu ne nudi jamstva za pobjedu u miru koji slijedi. Ono što će se dogoditi u dolazećim danima bit će ključno".

"Promatrat ćemo i podržavati libijske čelnike dok ispunjavaju iznesena obećanja da će provoditi tranziciju i raditi po zakonu", naglasila je ona.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika