03.09.2011. / 11:39

Autor: Hina

Predsjednik Svjetske banke: Svjetska ekonomija ulazi u novu opasnu fazu tijekom jeseni

"Financijska kriza u Europi pretvorila se u veliku dužničku krizu i imala je teške posljedice za monetarnu i ekonomsku uniju, za banke i konkurentnost nekih zemalja. SAD mora riješiti problem dugova, potrošnje i porezne reforme kako bi podupro jačanje privatnog sektora"

ArhivaArhivaSvjetska ekonomija ući će u "novu opasnu fazu tijekom jeseni", izjavio je u subotu u Pekingu predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick, otvarajući konferenciju o budućnosti Kine za razdoblje do 2030.

"Financijska kriza u Europi pretvorila se u veliku dužničku krizu i imala je teške posljedice za monetarnu i ekonomsku uniju, za banke i konkurentnost nekih zemalja. SAD mora riješiti problem dugova, potrošnje i porezne reforme kako bi podupro jačanje privatnog sektora", rekao je predsjednik Svjetske banke.

U aktualnom međunarodnom kontekstu usporenog jačanja privatnog sektora i oslabljenog povjerenja građana, Zoellick je pozvao Kinu da ubrza svoj prijelaz s ekonomije koja se temelji na investicijama i izvozu, na model koji bi imao veću ulogu u procesu potrošnje i inovacija, kao i u procesu "društvene integracije, čime bi se nadvladale podjele između gradskog i seoskog stanovništva."

"U srpnju je Svjetska banka Kinu svrstala u kategoriju svjetskih ekonomija sa srednje visokim prihodima. Kina će ući u krug zemalja s vrlo visokim prihodima za 15 do 20 godina", objasnio je. Trgovinski partneri Kine, sa SAD-om na vodećem mjestu, od Pekinga traže reevaluaciju juana te bolji pristup kineskom tržištu kako bi se ujednačila trgovinska razmjena s tom drugom svjetskom ekonomijom.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 03.09.11. 16:55

Iz koje on kristalne kugle čita budućnost? Valjda zna što su do sada radili i kako će svršiti - u dugovima prema gospodarima novca.
sites.google.com/site/financijskisustav/kolaps-eura
---->>> Rješenje postoji: sites.google.com/site/financijskisustav/razdvajanje-stvaranja-i-posudivanja-novca


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika