04.09.2011. / 20:18

Autor: Hina , Nacional.hr

Sutra početak suđenja Janši u slučaju Patria

Paralelne istrage u aferi Patria vode se i u Finskoj, te u Austriji, gdje su optuženi nekadašnji direktori finske kompanije i austrijski biznismeni koji su navodno "kanalizirali" novac prema Sloveniji.

ArhivaArhivaSuđenje bivšem slovenskom premijeru Janezu Janši i četvorici suoptuženika koji se terete za "nezakonito posredovanje" pri kupnji oklopnih vozila za slovensku vojsku od finske tvrtke Patrije počinje u ponedjeljak u Ljubljani.

Janša je bio predsjednik slovenske vlade kad je u prosincu 2006. godine slovensko ministarstvo obrane potpisalo ugovor s Patrijom o kupnji 135 oklopnih vozila s naoružanjem u ukupnoj vrijednosti 238 milijuna eura, a optužen je za nezakonito posredovanje u tom poslu. Za to je slovenskim kaznenim zakonom predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do godine dana.

Na prvostupanjskom sudu u Ljubljani branit će se od istih optužaba i bivši istaknuti član Slovenske demokratske stranke (SDS) Jože Zagožen, austrijsko-slovenski poduzetnik Walter Wolf, direktor i vlasnik tvrtke Rotis Ivan Črnkovič, te brigadir slovenske vojske Anton Krkovič.

Optužni prijedlog protiv Janše i suoptuženika sastavila je državna tužiteljica Branka Zobec Hrastar koja je prošli mjesec neočekivano dala ostavku nakon što je Janša protiv nje uložio građansku tužbu zbog navodne "zloporabe položaja i krivotvorenja dokaza" u sastavljanju optužnice.

Slovenski mediji najavljuju da će u ponedjeljak postupak u dugo očekivanu procesu formalno početi, ali da od prvog ročišta ne treba mnogo očekivati i da moguće kako će branitelji optuženih tražiti izuzeće sutkinje Barbare Klajnšek.

Bivši slovenski ministar obrane Karel Erjavec i negdašnji načelnik glavnog stožera slovenske vojske Albin Gutman nedavno su na sudu oslobođeni optužbe da su prilikom sklapanja ugovora s Patrijom djelovali "nesavjesno" i počinili štetu državnom proračunu.

Janši i suoptuženicima državno tužiteljstvo pokušat će dokazati nezakonito posredovanje poslije kojeg je Patria posao sa Slovenskom vojskom dobila na formalnom javnom natječaju, u konkurenciji s austrijskim Daimler-Puchom. Patria je navodno potom isplatila visoke provizije pojedincima u Sloveniji preko posrednika u Austriji.

Paralelne istrage u aferi Patria vode se i u Finskoj, te u Austriji, gdje su optuženi nekadašnji direktori finske kompanije i austrijski biznismeni koji su navodno "kanalizirali" novac prema Sloveniji.

Janša i ostali optuženici kažu da je afera Patria bez temelja, da tadašnja vlada nikad nije posredovala kako bi Patria dobila posao s oklopnim vozilima i da cijeli slučaj ima političku pozadinu. Oni tvrde kako su navodi da je Janša primio proviziju od Patrije, koji su prvi put objavljeni u jednoj emisiji finske televizije nekoliko tjedana prije slovenskih parlamentarnih izbora 2008., razlog zbog kojeg je Janšina stranka na njima tijesno izgubila.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika