Objavljeno u Nacionalu br. 342, 2002-06-05

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Šepavac se ruga Robertu Jarniju

Sportski reporter vrijeđa sportaše, ova hroma moralnost odavno caruje Sportskim programom HRT-a, pa ispad Bože Sušeca nije ništa novo

DNEVNIK
Srijeda, HRT 1, 19.30
vijenac
Večeras je po repu dobio ministar znanosti Kraljević. Elegantno i hladno, kao usput, s distancom, u kratkoj vijesti, demantirana su njegova bahata buncanja o novinskim izvještajima sa sjednice u Rijeci na kojoj je najavljeno kresanje studentskog standarda, tj. poskupljenje hrane i domova. Iako su svi mediji o tome izvještavali, ministar Kraljević ustvrdio je da se u Rijeci o tome uopće nije razgovaralo – reče nam Dnevnik svojim promijenjenim glasom. Emisija mutira, nije to više ono dijete politike (staro nekih četrdeseta godina). Ulagin pubertetlija vidno se promijenio otprije skoro mjesec dana, od onog povijesnog ponedjeljka kad se oborio na Račana. Za novu glavnu urednicu jedno se mora reći: Jasna Valić Ulaga ne samo da ne poznaje ni jednog političara, ona ih ni ne priznaje. Nerado to čitate, ali priznajmo: demantiranje ministara bilo je nezamislivo u nedavno doba danas već olinjalog karijerista Mirka Galića. Srećom, gđa Valić puno je mlađa od svojeg prethodnika, tek je stigla na dugo žuđenu startnu poziciju. Još će se ona razviti, ako Bog da. Opasnost je tim veća jer su i Galić nekada i Valić sada karijeru počeli kao opskurni mediokriteti koji se ne ističu ničim, osim količinom zaljubljenosti u svoj lik i djelo.

...............GLOBALNO SIJELO
Srijeda, HRT 1, 20.07
četiri kaktusa
U Nizozemskoj država invalidima plaća prostitutke koje ih obilaze jednom mjesečno – svaka čast Jošku Martinoviću na ovoj reportaži snimljenoj u povodu parnice koju je jedan nizozemski gospodin u kolicima upravo dobio. Njegovu pobjedu naš je reporter svojim riječima opisao ovako: “Vaga se pravde nagela na njegovu stranu”.
U emisiji “More” u nedjelju popodne na Drugom programu još se dublje zaronilo u tajne elementarne pismenosti, pa je na ekranu, ispod slike mladića u ronilačkom odijelu, lijepo pisalo: ronioc.
U “Glamour Caffeu” reporterka Profatza priča kako se nešto odnosi na “svih”. Sve, nagnula, ronilac – izgleda da je to strašno teško. Kad ni titani tv novinarstva nisu u stanju savladati sitne gramatičke banalnosti, teško se piše i nama ostalima u sjeni veličina.
Uostalom što ću ja tu u jeziku ili, kao što bi rekao Dražen Ilinčić na početku svojeg izvješća s festivala jednominutnog filma, “sigurno se pitate što radim u Požegi među mažoretkinjama”.

OBNOVLJENA BAŠTINA: KORDUN
Subota, HRT 1, 12.25
četiri vijenca
Gospođa Manda Gašparović svira tamburu, gđa Eva Hrvojević priča o običajima, kolo se pleše pred crkvom – u oba tri ova prizora protagonisti su stariji ljudi, nigdje mlađe osobe, a emisija je najavljena kao dokument obnove. Sedamdesetgodišnjaci koji su u svojim kordunskim selima obnovili stare hrvatske običaje još se mogu podnijeti kad pričaju, ali kad žestoko počnu cupkati u kolu stvari postaju dirljive do suza, a optimistički najavljena obnova postaje neoboriv dokument povijesne tragedije hrvatskog stanovništva u Kordunu, Banovini i Lici.

VIJESTI
Nedjelja, HRT 1, 15.05
četiri kaktusa
Urednica i voditeljica Slavica Matković iz čista je mira, kao prvu i najprviju vijest, počela čitati sve rezultate današnjih nogometnih utakmica. Komemoracija u Đakovu ipak se uspjela izboriti za visoko drugo mjesto. Što opet hoće ti Židovi? Početkom 1942. godine u Đakovu je, u sabirnom logoru, umrlo 800 žena i djece, krivih samo zato jer su bili Židovi. Danas su položeni vijenci, položile su ih dvije nekadašnje logorašice, ali Hrvatska televizija i urednička invencija gđe Matković prave iz “Vijesti” sportsku emisiju, jer to je tak zgodno i pametno.

NAZOROVA
Nedjelja, HRT 1, 21.10
četiri kaktusa
Pogledajte dokumentarni film, autorica filma je Jasna Ulaga Valić, baš je bila fina ta najava, iako nova glavna urednica nije autorica, niti je njeno anketiranje šefica dječjih domova u Zagrebu dokumentarni film. Ukratko i unaprijed: propala novinarka pred našim se očima, uz neznatnu pomoć vlastitih uredničkih ovlasti, preobražava u autoricu ni manje ni više nego dokumentarnih filmova. Nedjelja popodne njen je termin, to je očito, jer ovo je već drugi put da nedjeljom gledamo kako cvatu i mirišu njeni dokumentaristički talenti prožeti žarom njenog ostvarenog materinstva nad svime što postoji na HRT-u. Oba puta tema su bila uboga djeca, najprije svjetska, a sada nam se majka Valić vratila majci zemlji i njenim sirotištima.
Film počinje dirljivim i daleko najboljim materijalom: odgojiteljica Ljerka Vitez priča o svojem pozivu dok ljubavlju svih roditelja ovoga svijeta drži, mazi i ljubi neko djetešce. Prije ovog prizora išla je posveta onima koji su svoju svrhu i smisao našli u brizi i ljubavi za druge. Ime filma, posveta i teta Lela sugerirali su naivnom gledatelju da će u filmu biti još puno tih teta koje djeca nikad ne zaboravljaju, ali Jasna Ulaga Valić ne bi bila budući Galić, kad ne bi znala kome treba medijski servia. Poslije gđe Vitez išla je revija predstojnice, ravnateljice i ravnatelja, ispresijecana prizorima malešne dječice koja gledaju u kameru, tek toliko dok uvaženi, ni krivi ni dužni, Jasna Ćurković Kelava, Jelica Belošević i Stipe Babić opet ne progovore. Govorilo je i troje štićenika (Nataša Knežević, Željko Rešetar i Zdravko Todorović), što također pozdravljamo, uz napomenu da sigurno nitko od onih koji su stali pred kameru nije od “autorice” tražio da u filmu bude toliko eksponiran. Naša buduća ugledna dokumentaristica, pa buduća tko zna što još (dopisnica iz inozemstva, veleposlanica, sve je moguće), uvijek, bolje od svih nas samih, zna što je za nas najbolje.

DOB JUT HRVATSKA
NOGOMET: HRVATSKA – MEKSIKO
Ponedjeljak, HRT 3, 8.20
četiri kaktusa
Božo Sušec, naš stari poznanik, narugao se Robertu Jarniju, reče Božo svojim najpodrugljivijim nikotinskim naglaskom da Jarni diše na škrge. Zašto baš Jarni, jedan od naših najbržih igrača, zašto se sprinter Sušec nije narugao i ostalima? Jednostavno, nije čovjek stigao. To je dosta čudno, jer svjetska specijalnost šepavog novinarstva Sportskog programa HRT-a (ruganje sportašima) stara je disciplina i hromi Sušec imao je vremena da je bolje nauči. Jarni je platio ceh, jer se Slušec, po staroj navadi nije usudio ni jednom riječju suprotstaviti genijalnoj strateškoj zamisli trenera Mirka Jozića. Jozić je svjetskoj javnosti predstavio nov raspored igrača: formaciju 9-1 koja povremeno postaje i 8-2. Tajna uspjeha sastoji se u tome da devet ili osam igrača, kao djeca u luna parku, stoje i loptom gađaju onog jednog ili dvojicu koji trče prema protivničkom golu.
Stručni Sušec ništa od toga nije razumio, jer nije navikao gledati i trčati, nego šepati i misliti. Deep thinker s tlikim iskustvom zna da bi njegova riječ o debaklu trenera Jozića mogla biti shvaćena kao napad na same temelje našeg društvennog uređenja, naročito bratstva i jedinstva (i poglavito samoupravljanja), a u tom slučaju zbogom putovanja, odmah bi ga vratili iz Japana. Eto, zato se treba rugati igračima. Naravno da je i ovaj put, kao i kod svake procjene stručnjaka, Robert Jarni počeo trčati kao sumanut, no to su već sitnice. Glavna stvar je da Božo Sušec i svi njegovi kolege mogu trčati brže i dulje od Roberta Jarnija, ali to im je ispod njihova intelektualnog dostojanstva.

HRVATSKA DANAS
Ponedjeljak, HRT 1, 16.45
četiri kaktusa
Ujutro su gđa Željka i g. Drago vodili emisiju odjeveni u nogometne dresove, što je vrlo prostodušno. Rafinirana gđa urednica Ljiljana Saucha, u kostimiću boje mareelice, pokazala je ovim ranojutarnjim voditeljima kako se to radi: prva vijest je utakmica Hrvatske i Meksika. U danu kad je pred istražnim sucem bio Kutle naši reporteri razmiljeli su se Zagrebom, Pulom i Osijekom da snime prazne ulice i poberu izjave o velikoj tuzi i razočaranju Hrvata zbog poraza u Japanu. To što veći dio Hrvata i naročito Hrvatica ne prati nogometne bezvezarije, to se naše tv ne tiče, ona bolje od nas zna što je za nas dobro, ona će napredovati, a mi ćemo propasti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika