08.09.2011. / 13:58

Autor: Hina

Mesić na Wikileaksu

Milošević bez tenkova i topova s Lajčakom lašti cipele

Mesić je u razgovoru s Holbrookeom dao do znanja da je prilično uznemiren zbog ponašanja ne samo Dodika, već i Harisa Silajdžića, a živcirao ga je i visoki predstavnik međunarodne zajednice Miroslav Lajčak koji "nije znao s njima"

Milorad DodikMilorad DodikStanje u Bosni i Hercegovini bila je središnja tema razgovora bivšeg američkog pomoćnika državnog tajnika Richarda Holbrookea, "tvorca Daytona", početkom studenoga 2008. s tadašnjim hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem koji je dao "prilično tmurnu sliku" o razvoju događaja u BiH, za što je krivio Milorada Dodika kao nastavljača politike Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića, doznaje se iz bilješke američkog veleposlanika Roberta Bradtkea objavljenoj na WikiLeaksu.

BiH predstavlja "najveći problem u regiji", prenosi Bradtke ocjenu predsjednika Mesića koji za Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, tvrdi da "provodi Miloševićevu i Karadžićevu politiku, samo bez tenkova i topova", prema WikiLeaksu.

Dodik se, upozorava Mesić, namjerava odcijepiti od Bosne i pridružiti Srbiji, što će imati "ozbiljne posljedice" jer će se bosanski Hrvati nastojati pripojiti Hrvatskoj, a rezultat svega toga bila bi "malena muslimanska država" koja bi postala "sigurno utočište za fundamentaliste, novo središte terora, nova palestinska država u srcu Europe".

Mesić rješenje vidi u povećanom američkom i europskom angažmanu, svojevrsnom "Daytonu II" koji bi spriječio "srbijanski imperijalistički san o ekspanziji". Prema Mesiću, doznaje se iz bilješke, rješenje je u "kantonizaciji" BiH, jer bi svaki kanton bio mješavina, srpske, hrvatske i muslimanske zajednice. Mesić je u razgovoru s Holbrookeom dao do znanja da je prilično uznemiren zbog ponašanja ne samo Dodika, već i Harisa Silajdžića, a živcirao ga je i visoki predstavnik međunarodne zajednice Miroslav Lajčak koji "nije znao s njima".

Stjepan MesićStjepan Mesić"Dodik s Lajčakom lašti cipele", gunđao je Mesić, a ništa manje kritičan nije bio ni sa zajednicom bosanskih Hrvata. Tako je za kardinala Vinka Puljića rekao da "nije sposoban ni za župnika".

S Holbrookeom je o BiH razgovarao i tadašnji premijer Ivo Sanader za kojeg Bradtke piše da je bio "puno suzdržaniji", odbacujući uznemirujuću viziju Stjepana Mesića. Iako je smatrao da BiH zaslužuje veliku pažnju međunarodne zajednice, drži da Dodik neće ići tako daleko da se odcijepi i proglasi nezavisnost.

"Neće biti podjele Bosne. Dodikov san se neće ostvariti", rekao je odlučno Sanader. To bi, ocijenio je, Dodik jedino mogao učiniti kada bi Rusi uspostavili snažnu gospodarsku nazočnost u RS, ali to nije vjerojatno. Sanader je Holbrookeu također prenio da ključnim smatra status bosanskih Hrvata, jer ako budu osjećali da u BiH nemaju budućnost mogli bi otići u Hrvatsku, skorašnju članicu NATO-a i EU-a.

"Bosna ne bi opstala samo sa Srbima i Bošnjacima", rekao je Sanader. Amerikancima se požalio da među europskim političarima desnog centra nema interesa za stanje u BiH i ocijenio da se "Hrvatska više nego ikada" mora angažirati na pronalaženju rješenja u BiH.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 08.09.11. 17:03

Stipe je jedini pogodio u sridu,kad je u pitanju četnik Dodik,Silajdžić.....


registracija
12/1/11

bozhidar, 08.09.11. 18:33

stvaranje novih drzavica ratovima/izgonima na balkanu od '90tih sasvim je propao.
sad se stvara jos jedna drzavica na kosovu. mozemo ocekivati da ta nece biti ostvarena, pa ni ratom, a kamoli bilo kakvim razgovorima/dogovorima.

ako bi sr1/sr2 povela rat za dio kosova, albanci u cg, sr, mak, i albaniji bi se ovaj put ujedinili u zajednickoj obrani protiv svesrba.

naravna je stvar da bi doslo do borbi u sandzaku ili cak gradjanskog rata u vojvodini ukoliko bi sr nasilno novacila madjare, druge manjine u srpsku vojsku.

jedno je dosada uvijek bilo pravilo: sto je bilo osvojeno u ratu, vracalo se samo ratom.
ovo bi pravilo vazilo i za rs da eu/u.s odobrava [ili bi cak vojno stitio] agresiju sr1 na bosnu i ono sto je dobila ratom.

bude sto bude, ipak bi jednoc pobijedila ceznja za mirom, napretkom, blagostanju, najosonovnijim pravima, prosvjetom, naobrazbom, itd., a to je moguce ostvariti samo u jednoj timokraciji/pantisokraciji i na balkanu, ali ne ikad u sadasnjim demokracijama.

ali bas ce to vecina politicara u bosni [pa i u hr, sr, slov, kos, mak, grckoj, et al] svom silom [te pomocu eu/u.s/et al] nastojati pod svaku cijenu sprijeciti.

te zasto? jer u ovoj sasvim novoj vrsti vladavine, politicari i popovi gube svoj sjaj, vaznost, moc, obogacivanja, itd.

te zato politicari [i u rs skoro svi ili svi do jednoga] u bosni [pa i diljem svijeta] igraju na samo jednu kartu: prava naroda; sto je u stvari fikcija; nemajuci ikakve veze sa dnevnim zivotom jedne domacice ili jednog radnika, bez obzira koje vjere ili narodnosti oni bili.

receno drugim rijecima, osnovna ljudska prava nemogu se odvojiti od osnovnih narodnih prava i obratno, te su cesto isprepleteni u jedan te isti entitet.

e, bas ta osnovna prava; ukljucujuci osnovna prava svih gradjana da ucestvuju u upravi ili vladavini svojih interesa, politicari [u u.s svi do jednoga] a priori odbacju. snatrajuci/smatrajuci ih kao veliko zlo ili ga nazivaju "bezboznim komunizmom".

dakle u ovom pogledu dodik se potpuno sporazumijeva sa bush, obama, clinton, kosoricom, tadicem, et al.
100% tocno-adequatno za ocekivati. hvala


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika