Objavljeno u Nacionalu br. 345, 2002-06-26

Autor: Ilko Čulić

Šesto čulo

Soundtrack za patnje australskih domorodaca

Boards Of Canada – "Geogoddi" (Warp / Mars Music)

  Peter Gabriel  - "Long Walk Home – music from The Rabbit-Proof Fence" 
  (Real World / Dallas) Peter Gabriel - "Long Walk Home – music from The Rabbit-Proof Fence" (Real World / Dallas)Prošle su skoro četiri godine otkad se Peter Gabriel javio dečkima iz R.E.M-a kako bi unaprijed otklonio eventualne nesporazume oko naslova novog albuma. U jesen 1998. oni su objavili album “Up”, a Gabriel je već bio izabrao isti naslov za svoj sljedeći studijski projekt i htio je znati kako će to biti primljeno u taboru R.E.M-a. Prema Gabrielovim kroničarima, Michael Stipe protumačio je ovaj upit kao veliki kompliment njihovu bandu, Mike Mills izrazio je divljenje idolu iz mladosti, a dobro raspoloženi Peter Buck dodao je kako se nada da će u budućnosti svi bandovi pokazati solidarnost i usvojiti naslov “Up”. U međuvremenu, R.E.M. su objavili i album “Reveal”, ali Gabriel do danas nije predstavio svoj “Up”. Premda je studijski maraton odavno završen, u službenim obavijestima i dalje stoji samo neodređena najava da će se album pojaviti u trgovinama do kraja 2002. Obožavatelji Petera Gabriela, koji od 1992. priželjkuju nastavak izvrsna albuma “Us”, do premijere će se morati zadovoljiti CD-om “Long Walk Home” s glazbom iz australskog filma “Rabbit-Proof Fence”
Dakako, mnogima će prva asocijacija biti soundtrack za “Posljednje Kristovo iskušenje” i pripadajući album “Passion” koji se čvrsto drži pri vrhu Gabrielove diskografije. No, australsko-hollywoodski redatelj Philip Noyce (“Dead Calm”, “Patriot Games”, “Clear And Present Danger”) nije pripremao spektakl poput Martina Scorcesea, pa je i Gabrielov zadatak ovaj put bio bitno drugačiji. Noyce je snimao film po knjizi “Follow The Rabbit-Proof Fence” u kojoj je Doris Pilkinton Garimara, kroz životopis svoje majke Molly Craig, rasvijetlila možda najstrašniju epizodu iz novije australske povijesti. Na početku 20. stoljeća kolonizatori zapadne Australije postavili su stotine kilometara neprobojne ograde kako bi zaustavili migracije nomadskih Aboridžina. Iza ograde, nazvane Rabbit-Proof Fence, živjela su i djeca začeta u brojnim vezama bijelih doseljenika i domorodačkih žena. Prema zamisli lokalnih vlasti takvu je “polubijelu” djecu trebalo civilizirati, a prvi korak bilo je odvajanje od majki i premještanje u udaljene kršćanske misije. Molly Craig oteta je u dobi od 14 godina, zajedno s pet godina mlađom sestrom Gracie. Njihova se kalvarija razlikovala od stotina i tisuća sličnih slučajeva jedino po tome što su se djevojčice uspjele vratiti doma nakon što su prešle nevjerojatnu razdaljinu od 2400 kilometara, orijentirajući se prema Rabbit-Proof Fence.
Iz ovakve priče nikako nije mogla izaći vesela glazba, no u usporedbi sa zatamnjenim ambijentima i zloslutno prigušenim tonovima što se provlače kroz 60-tak minuta “Long Walk Home” čak će i neki kultni darkerski albumi zvučati kao kolekcije pjesama za plažu. U mračnu australsku prošlost Gabriel je zaronio uz pomoć stalnih suradnika Richarda Evansa i Davida Rhodesa, a ekipu su upotpunili gospel pjevači iz grupe The Blind Boys Of Alabama, gudači iz London Session Orchestra, “bhangra” bubnjari The Dhol Foundation, James McNally (Pogues), indijski violinist Lari Shankar, egipatski perkusionist Hossam Ramzy i valjda najmanje očekivani gost, gitarist Peter Green iz stare postave Fleetwood Maca. Bez potencijalnih hit singlova, “Long Walk Home” vjerojatno će pričekati ulazak na top liste do europske premijere filma koja je zakazana za kraj ljeta, ali odanim fanovima Petera Gabriela sigurno neće trebati takav poticaj jer će u ovom soundtracku prepoznati barem privremenu zamjenu za album “Up”.

Boards Of Canada – “Geogoddi” (Warp / Mars Music)

Škotski duo Boards Of Canada nerijetko se ubraja među najznačajnije predstavnike eksperimentalne “post-techno” i “home listening” elektronike, a njegov debitantski album “Music Has The Right To Children” iz 1998. nadopunjava niz koji se proteže od kultnog kraut-rock sastava Neu! preko My Bloody Valentine do ranih radova Aphex Twina. Na svom drugom albumu “Geododdi” Mike Sandison i Marcus Eois nisu pokazali nikakva epohalna otkrića, ali su opet izložili nekoliko veoma originalnih zvučnih skulptura oblikovanih od elemenata digitalne psihodelije, usporenih hip hop ritmova i sampleova iz prastarih televizijskih serija. Jedina ozbiljnija zamjerka odnosi se na nepotrebno usitnjavanje materijala.

Little Axe – “Hard Grind” (On-U Sound / Dallas)

U dva desetljeća profesionalne karijere, londonski gitarist Skip McDonald svirao je hip hop sa Sugarhill Gang, industrial-rock s Tackhead i funk s Jamesom Brownom, ali najviše poena osvojio je kao partner kultnog dub producenta Adriana Sherwooda u studiju On-U Sound. Do sredine 90-tih njihov najvažniji zajednički projekt bio je
afro-dub band African Head Charge, a onda su pokrenuli Little Axe i na albumu “The Wolf That House Built” postavili temelje za prilično neobičnu fuziju bluesa i duba.
“Hard Grind” predstavlja treći dio istraživanja koje počinje na istom vrelu s kojeg je Moby crpio inspiraciju za “Play”, a završava nedaleko od Ry Coodera iz “Južnjačke utjehe”. Ovo je blues kakav nećete čuti od Bareta & Plaćenika!

Mike Oldfield – “Tres Lunas” (Warner / Dancing Bear)

Za vrijeme odmora na Ibizi Mike Oldfield primijetio je da se u nekim popularnim “chill out” barovima vrte njegove stare ploče, pa je odlučio snimiti vlastiti “chill out” album. Početak obećava jer uvodna kompozicija “Misty” podsjeća na Sounds From The Ground s albuma “Kim”, no u nastavku ipak dominira dosadni “new age rock”, rock koji je potopio većinu Oldfieldovih projekata iz prošlog desetljeća. Aktualni singl “To Be Free” nema baš nikakve veze s ciljanim “chill out” konceptom, a vokalna asistencija Mikeove manje poznate sestre Sally Oldfield donosi tek blijedu kopiju starog hita “Moonlight Shadows”.

Zvjezdice: Peter Gabriel – 3
Boards Of Canada – 4
Little Axe – 4
Mike Oldfield – 2

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika