08.09.2011. / 15:56

Autor: Hina

Libija: Gadafi prije svrgavanja prodao 20 posto zlata

Bivši libijski vođa Moamer Gadafi u četvrtak je u najnovijoj poruci opovrgao da je pobjegao u Niger, a istodobno je libijska Središnja banka potvrdila da je posljednjih dana na vlasti Gadafi prodao 20 posto rezervi zlata zemlje u vrijednosti većoj od milijardu dolara.

Moamer GadafiMoamer GadafiBivši libijski vođa Moamer Gadafi u četvrtak je u najnovijoj poruci opovrgao da je pobjegao u Niger, a istodobno je libijska Središnja banka potvrdila da je posljednjih dana na vlasti Gadafi prodao 20 posto rezervi zlata zemlje u vrijednosti većoj od milijardu dolara.

Ustaničke snage drže u okruženje posljednja uporišta progadafijevih snaga u Sebi, u središtu zemlje, Sirtu, 360 kilometara istočno od Tripolija i Bani Walidu, 170 kilometara jugoistočno od Tripolija.

Snage Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) dale su im rok za predaju do subote. NTC i dobar dio međunarodne zajednice, koja je u ožujku pod UN-om intervenirala kako bi od Gadafijeva režima zaštitila civile, žele uhvatiti Gadafija koji stalno izmiče.

SAD je od Libiji susjednih zemalja, uključujući i Niger, zatražio da kontroliraju svoje granice, dok se na terenu, kako tvrdi NTC, obruč oko Moamera Gadafija steže.

Međutim, bivši vođa koji je čvrstom rukom vladao Libijom, iz svog skrovišta i dalje prijeti i ruga se.

"Ništa im više nije ostalo doli laži i psihološkog rata. Sada tvrde da su vidjeli Gadafija u konvoju za Niger. Ali koliko konvoja, trgovaca i ljudi svakodnevno prolazi pustinjom prema Sudanu, Čadu, Maliju i Alžiru. Kako da prvi put neki konvoj prelazi pustinjom prema Nigeru", poručuje Gadafi u poruci.

"Spremni smo u Tripoliju i u cijeloj zemlji kako bismo pojačali napade protiv štakora i plaćenika, to je jedna pseća banda", dodao je.

SAD smatra da činjenica da je Gadafi još na slobodi predstavlja "opasnost" za novu vlast u njezinim pokušajima da stabilizira stanje u zemlji i oformi vladu.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika