08.09.2011. / 17:05

Autor: Hina

Pahor o WikiLeaksu: Odbijam komentirati diplomatske depeše

Slovenski premijer Borut Pahor odbio je u četvrtak komentirati diplomatsku prepisku američkih veleposlanika u Ljubljani i Zagrebu s Washingtonom u 2009. godini iz koje navodno proizlazi da je popustio američkim pritiscima da deblokira hrvatske pristupne pregovore s EU-om i omogući da Hrvatska uđe u NATO savez, bez obzira na granični prijepor s Hrvatskom.

Borut PahorBorut PahorSlovenski premijer Borut Pahor odbio je u četvrtak komentirati diplomatsku prepisku američkih veleposlanika u Ljubljani i Zagrebu s Washingtonom u 2009. godini iz koje navodno proizlazi da je popustio američkim pritiscima da deblokira hrvatske pristupne pregovore s EU-om i omogući da Hrvatska uđe u NATO savez, bez obzira na granični prijepor s Hrvatskom.

"Depeše koje je objavio Wikileaks ne komentiramo", rekao je Pahor u četvrtak na svojoj redovnoj konferenciji za medije, prekinuvši novinare koji su ga tražili da komentira otkrića iz depeša koje su u četvrtak, prema WikiLeaksu, objavili slovenski i hrvatski mediji.

Prema objavljenom sadržaju tih depeša, američka državna tajnica Hillary Clinton preko američkih diplomata Sloveniji je navodno slala upute da ne zaustavlja hrvatske pristupne pregovore s EU-om zbog graničnog pitanja jer će se u suprotnom suočiti s gnjevom SAD-a. Također je navodno uputila i poruku da bi bila prava sramota ako zbog referenduma koji je u proljeće 2009. najavljivala jedna slovenska nacionalistička skupina Hrvatska ne bi bila primljena u NATO savez, jer Slovenija u slučaju referenduma ne bi na vrijeme mogla ratificira njen pristupni protokol do summita NATO saveza u Washingtonu početkom travnja 2009.

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika