09.09.2011. / 08:46

Autor: Deutsche Welle

Marš južnoameričkih idiota

Naci trogloditi u Andama: Tvoja je boja malčice prljavija od moje

Neonacistička udruženja kao i njihova rasistička stajališta nisu samo raširena pojava u Europi već i u Južnoj Americi. Njihova propaganda i nasilje upereno je i ovdje prema židovima, komunistima, homoseksualacima.

IlustracijaIlustracijaPrizor je uistinu bizaran - u samom središtu glavnog grada Kolumbije, u Bogoti, sastali su se članovi neonacističke organizacije „Tercera fuerza",„Treća snaga". Simboli, zastave i njihove uniforme podsjećaju na uniforme SS-a iz razdoblja Hitlerove Njemačke. Muškarci su obrijanih glava a žene kose obojene u plavo. Na prvi pogled scena se doima nestvarnom, kao iz nekog lošeg holivudskog filma. No, neonacisti, skinheadsi u Bogoti nisu nimalo bezazleni. Vrlo često posežu za nasiljem i otvoreno propagiraju militantni antisemitizam.

U to su se uvjerili i novinari kolumbijskog tjednika „Semana" kada su krajem travnja ove godine snimali jedan susret „Treće snage". Dvorana za konferencije u jednom hotelu u Bogoti bila je prepuna raznih nacističkih simbola: kukastih križeva, zastava, portreta Adolfa Hitlera. Ovdje se nalazila i jedna figura mrtvačke glave iznad koje je stajao natpis: „Moja čast je moja odanost", dok se iz zvučnika orila nacistička glazba. Na skupu su bili prikazani i filmovi iz Drugog Svjetskog rata - u znak časti onima koji su već poginuli kao i onima koji će svoje živote tek žrtvovati za nacističke ideale.

Djeluju u tajnosti

Skupine poput „Treće snage" nisu međutim prisutne samo u Kolumbiji. Nacisti Criollios, znači kreolski, hispanski nacisti mogu se naći i u mnogim drugim zemljama Južne Amerike; u Ekvadoru, Peruu, Boliviji, Čileu, Brazilu i u Argentini. U ovoj posljednjoj, u Buenos Airesu, skinheadsi su prije nekoliko dana ubili jednog mladića.

Sergio Widder, voditelj Ureda Centra Simon Wiesenthal, njegovog ogranka za Južnu Ameriku, živi u Buenos Airesu i već godinama promatra nacističke grupe. „Iako je riječ najčešće o malim grupama, spremne su za nasilje i zato su jako opasne. Na jugu Brazila je policija razbila jednu takvu grupu nakon što su nacisti ubili jednu osobu. U Kolumbiji smo upozorili vlasti da nacisti ovdje namjeravaju proslaviti rođendan Rudolfa Hessa. No, ovako otvoreni nastupi su rijetki. Ove grupe obično djeluju u tajnosti", kaže Widder.

„U borbi protiv židova, stradavaju nevini..."

Ono što sve skinheadse i neonaciste ujedinjuje su razne teorije zavjere i zajednička mržnja prema židovima, komunistima, homoseksualcima ljudima tamne boje kože - iako je ova vrlo često tek za nijansu tamnija od puti kakvu ima i većina nacista i uopće stanovnika Južne Amerike. Kako kaže Widder, problem s nacističkim stajalištima je i u tome što se ona šire ne samo u određenim desno-radikalnim krugovima već ih se može naći u širim dijelovima društva. Kada je primjerice 1994. godine u Židovskom centru u Buenos Airesu eksplodirala bomba koja je usmrtila 85 osoba, moglo se i iz najobrazovanijih dijelova društva čuti izjave poput - „Pa, dobro, ja baš ne volim židove ali ne mislim da bi ih se trebalo na takav način uništavat", ili - „ Moramo misliti i na to da u borbi protiv židova stradavaju i mnogi nedužni" - kaže Widder.

Što se tiče povezanosti između nacista nove generacije i onih starih od kojih su mnogi nakon kraja Drugog Svjetskog rata iz Europe pobjegli u Južnu Ameriku, prvenstveno u Argentinu, prema njegovom mišljenju, ta veza ne postoji.„Vjerujem da se ovdašnji neonacisti pokušavaju postaviti u isti red s tradicijom starih, njemačkih nacista, no ne vjerujem da bi ovi bili spremni ih prihvatiti", tvrdi Widder

Nacisti zakonom zabranjeni

Centar Simon-Wiesenthal surađuje i pruža podršku svim vladama i građanskim inicijativama u borbi protiv rasizma i neonacizma na cijelom južnoameričkom kontinentu. Napredak u ovoj borbi vidljiv je gotovo svakog dana. Tako je u Kolumbiji, predsjednik Juan-Manuel Santos ovih dana donio zakon prema kojem će se ubuduće aktivnosti i članstvo u grupama poput „Treće snage" kažnjavati s tri godine zatvora. Time je kult Adolfa Hitlera u ovoj zemlji definitivno potisnut u ilegalu.

Autor: Kai Laufen / Željka Telišman

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Turističko paradiranje desničarskih marginalaca

Turističko paradiranje desničarskih marginalaca

György Gyula Zagyva, mađarski desničar i parlamentarac stranke Jobbik, 2009. kažnjen je dvogodišnjom zabranom ulaska u Srbiju zbog poziva mađarskoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika