09.09.2011. / 16:09

Autor: Hina

Glazbenici pred pobjedom u borbi za autorska prava u Europi

Glazbenici će idući tjedan vjerojatno izvojevati pobjedu u zaštiti njihovih autorskih prava u Europi što će pomoći umjetnicima i izdavačkim kućama u doba kada prihodi glazbene industrije padaju a Europu približiti standardima SAD-a.

Paul McCartneyPaul McCartneyGlazbenici će idući tjedan vjerojatno izvojevati pobjedu u zaštiti njihovih autorskih prava u Europi što će pomoći umjetnicima i izdavačkim kućama u doba kada prihodi glazbene industrije padaju a Europu približiti standardima SAD-a.

Umjetnici, među kojima su Paul McCartney i Cliff Richards koji su suočeni s istekom 50-godišnjih autorskih prava za života, vodili su dugogodišnju kampanju za proširenje autorskih prava u Europi. "Iako se neke zemlje protive, čini se vjerojatnim da će produženje zaštite autorskih prava s 50 na 70 godina biti prihvaćeno", rekao je jedan dužnosnik Europske unije koji nije želio biti imenovan.

Ministri zemalja EU-a o tome bi trebali glasovati u ponedjeljak u Bruxellesu.

Globalna prodaja snimljene glazbe pala je za 9 posto prošle godine na 15,9 milijardi dolara jer je rastuće piratstvo u glazbenoj industriji narušilo tržišta. IFPI, trgovinska organizacija glazbene industrije, objavio je da je 95 posto glazbe s interneta skinuto ilegalno.

"Produženje razdoblja zaštite na 70 godina smanjit će jaz između Europe i njenih međunarodnh partnera i poboljšati uvjete za ulaganje u nove talente", rekao je u petak čelnik IFPI-a Frances Moore.

Vezane vijesti

'Europa prekasno i premalo protiv dužničke krize'

'Europa prekasno i premalo protiv dužničke krize'

Europski čelnici djeluju uvijek prekasno i premalo u rješavanju dužničke krize u euro zoni i sad moraju brzo preći na djelo, izjavio je predsjednik… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 09.09.11. 16:39

Jedanput napiši pjesmu i naplati je 100 milijuna puta = lopovluk.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika