09.09.2011. / 18:07

Autor: Hina

Pahor za transformaciju EU u "Sjedinjene europske države"

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u petak na međunarodnoj konferenciji u Bledu u Sloveniji da Europska unija nema perspektive bez jake zajedničke valute, te se zauzeo za promišljanje o "novom ustavu" integracije, u smislu stvaranja "Sjedinjenih europskih država".

Borut PahorBorut PahorPredsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u petak na međunarodnoj konferenciji u Bledu u Sloveniji da Europska unija nema perspektive bez jake zajedničke valute, te se zauzeo za promišljanje o "novom ustavu" integracije, u smislu stvaranja "Sjedinjenih europskih država".

"Ne budemo li djelovali u sadašnjoj krizi, doći će do sutona europske ideje, zato treba razmišljati o novom europskom ustavu", rekao je Pahor, otvaarajući međunarodni skup "Bledski forum" na kojemu sudjeluje više stotina sudionika iz više država i međunarodnih organizacija, a ove je godine posvećen temi "Snaga budućnosti".

Osvrćući se na pitanje sadašnje krize u euro-zoni i dilemu je li Europskoj uniji potreban veći stupanj političke integracije ili "manje Europe" u kojoj će nastati EU sa "više brzina", Pahor je u svom govoru istaknuo da je u euro-zoni potrebno veće usklađivanje fiskalnih politika i stabilizacija eura.

"Bez jake valute EU ne može preživjeti, a da bismo imali jak euro potreban nam je veći politički i socijalni stupanj integracije u uniji nego što ga imamo sada", rekao je Pahor, dodavši da bi koncept "Sjedinjenih europskih država" bio prava vizija za rješenje sadašnjih problema i budućih izazova.

S Pahorom se složio i slovenski predsjednik Danilo Tuerk, rekavši da su promjene u Europi neophodne, ali da ideje za promjene moraju doći iz baze, odnosno od ljudi, kako se to dogodilo tijekom nedavnog "arapskog proljeća" u nekim zemljama sjeverne Afrike.

Među gostima ovogodišnjeg Bledskog foruma su i zamjenica kineskog ministra vanjskih poslova Fu Ying i ruski ministar za telekomunikacije Igor Šegoljev, a sudjeluje i više ministara ili njihovih zamjenika iz Europe i svijeta.

Na nekima od predviđenih neformalnih panela na Bledu sudjelovat će šef slovenske diplomacije Samuel Žbogar, zatim poznati egipatski novinar Mahmud Salem, te novinar britanskog BBC-a Nick Gowing, a teme su odnosi u svijetu i regiji, te multipolarnost i odnosi nekadašnjih velesila.

Pahor je potvrdio da će u rasprava sudjelovati i srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, te predsjednik kosovske vlade Hashim Thaci koji je u Sloveniju došao na Pahorov poziv. Nije jasno je li to slučajnost ili je riječ o Pahorovoj namjeri da posreduje u dijalogu Prištine i Beograda, kako je najavio prilikom nedavnog posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Ljubljani. Tada je rekao da ima ideja kako unaprijediti dijalog Srbije s Kosovom, ali nije iznio detalje.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

registracija
9/1/08

caballero, 09.09.11. 18:32

Ovako su se Slovenci zalagali za YU da bi na kraju trazili spas u drzavnom samostalnoscu.

EU nema perspektivu jer je nastala birokratskom diktaturom a ne iz baze.


registracija
4/1/09

miroljubiv, 09.09.11. 19:09

Mali narodi poput našeg riskiraju gašenje u nečemu što od samog početka nije imalo nikakvu unutarnju osnovu.mi nećemo nikada doživjeti da se Engleska,Italija,Njemačka,Francuska okrenu nama,jer kolonijalne velesile promijenile su dlaku,a ćud im je ostala ista.


registracija
15/5/09

Fidelito, 09.09.11. 19:15

EU ima odličnu perspektivu, ali samo ako se udruži u smislenu državu sa jednom ekonomskom, unutarnjom i vanjskom politikom. Ovakav ustroj sada nije ni vrit-ni mimo, Posebno su postale besmislene male lokalne državice (poput naše) sa bezidejnim političkim vodstvima, koje ovise o nepoznatim svjetskim kreditorima. Jedna Njemačka ili Francuska još se mogu samostalno nositi u svjetskom poretku, ali ako su oni procijenili da će u budućnosti imati problema ne ujedine li se sa okolnim državama, onda kakva je naša perspektiva, kada smo već sada prodali budućnost, zadužujući se da omogućimo 'socijalnu državu' i 'generacijsku solidarnost', da se isplate plaće državnim namještenicima, plate raznorazne sanacije i isplate poticaji?


registracija
9/3/10

nostradurus, 09.09.11. 21:10

@Fidelito, bilo bi dobro reći da ste malo naivni, ali istina je da ste neinformirani. Vi uopće ne znate zašto EU ima financijsku krizu.
sites.google.com/site/financijskisustav/europska-unija
sites.google.com/site/financijskisustav/kolaps-eura

A Pahor je još nepromišljeniji nego što se na prvi pogled čini. Samo se bruka. A vrijeme će to pokazati


registracija
24/3/10

bagsy, 09.09.11. 22:08

svatko ima svoju 'kosoricu',mi našu,slovenci svoju,čak mislim da su i istog spola,ženskog


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika