Objavljeno u Nacionalu br. 348, 2002-07-17

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Nema prijenosa Sinjske alke

U terminu za izravni prijenos bit će pušten reality show "Alkari kod Stipe Mesića", što je sjajan materijal, a i čemu da državna tv izravno prenosi priredbu kojoj predsjednik države nije pokrovitelj

DNEVNIK
Utorak, HRT 1, 19.30
četiri vijenca
Stranka je isključila iz svojih redova svoj bitak (dr. Pašalića), a predsjednik države je sinjske šaptače konjima ugostio razgovorom pred uključenim tv kamerama. Ove dvije grozne nelogičnosti sastavile su se u dobar dan, što je bilanca koju će odobriti svatko tko je u utorak navečer gledao Dnevnik. Ne može biti loš dan u kojem HDZ javno reže vene, a kad se ovom fingiranom samoubojstvu pribroji reality show iz Predsjedničkih dvora (Mesićev susret s alkarima), onda je utorak sasvim solidan dan. Hvala dragom Dnevniku što je zabilježio ova dva događaja, jer na televiziji koja je ove godine najsramotnije odlučila izravno prenositi sinjsku alku moglo se dogoditi da ne vidimo što je Mesić rekao njima, a što oni njemu. I ovako su nam pustili samo dijelove, što je prava nepravda, ali i zakonitost koja prati avangardu. Nerazumijevanje za prvi hrvatski reality show normalna je stvar, jer on je snimljen u Titovoj zagrebačkoj vikendici (današnjim Predsjedničkim dvorima), zdanju tradicionalno nesklonom javnosti i njenom čudnom pravu da sve zna.
Molitelji (traže konje i novce) lijepo su došli laskati Mesiću, on im je rekao da je on za njih još uvijek Cigan, oni su se zaklinjali da nije, onda im je on rekao neka si nađu drugog pokrovitelja, onda su mu oni rekli “vaša visosti” i sve je to dobilo ogroman pozitivan odjek u javnosti, puno više nego “Naši i vaši”. Objavljen je čak i necenzurirani transkript (u “Nedjeljnom Vjesniku”) cijelog razgovora, plasirani su i zahtjevi Sinjana koji traže reprizu one mizerije koja je išla u Dnevniku i Odjecima dana, jer narod i saborski poslanik i HSLS-ov financijski ekspert i kulturtreger Mijalić su i s malim zadovoljni.
Sada je materijal tu, ima ga dovoljno da kvalitetom zamijeni izravan prijenos sinjske alke, a ako minutaža šepa, uvijek se može uključiti kamera kad se Stipe šali s Milkom i ostalim ukućanima ili kad se brije Jovankinim žiletima. Dodatni materijal riješio bi misteriju gdje taj čovjek zapravo stanuje. Prema njegovim predizbornim obećanjima to bi moglo biti negdje ispod savskog mosta, jer lijepo je rekao da ne će u Predsjedničke dvore i da ne će na Brijune. Dobro je da ga na HRT-u nisu shvatili najozbiljnije i, kao što vidimo, sačuvali su onih par metara trake koja se i u Tuđmanovo doba rabila kad bi predsjednik imao nešto javiti naciji. Tada bi se ukazao prvi kat snimljen iskosa, a iza velikog prozora mutno bi svijetlio luster. Ako itko ikada bude radio dokumentarac o Dnevniku, ovaj će mu odvratno nepomičan prizor biti ključan, pa molimo da ga se negdje zaključa i više nikada ne prikazuje.

...SREDNJI VIJEK: BOLEST
Srijeda, HRT 2, 20.05
Kaktus
U prvoj sekundi uskom mračnom ulicom ide neka visoka zakukuljena osoba, stiže na markirano mjesto i otkrije lice: gle-gle-gle, pa to je samozatajni auktor (autor, autor!), emisija može početi, najgore je prošlo. Nema veze što se ukazanje ponovilo i na završetku emisije, to samo znači da se B.D. Burić (autor!) voli pokazivati u javnosti što više, što češće i bez ikakve potrebe. Zato nije čudo da ga je nova glavna urednica, po kriteriju srodnosti, odmah postavila za urednika. Kako svaki njen urednik ima pravo na repriziranje emisija koje je napravio dok je još bio sitni suradnik, pa kako je gđa NGU (nova glavna urednica) svoj bonus iskoristila već u prvim slatkim sekundama vlasti, na red je došao i BDB. Mogli smo njegovu seriju ignorirati prije, ali sada, kad je čovjek urednik (obrat ne vrijedi, urednik nije čovjek) šali je došao kraj: mogle bi svake večeri ići sjajno vizualizirane revolucionarne novosti o higijenskim navadama u srednjovjekovlju, a mi ništa.
Od povjesničara koji su gostovali u emisiji nezaboravan dojam ostavio je dr. Ivica Prlender, inače i novi ravnatelj dubrovačkog ljetnog festivala. Njegova izjava da su se u Srednjem vijeku na jednoj strani ulice jedni zabavljali, dok bi se s druge strane čuo “glasan hropac mrtvih ljudi”, ukazuje na predanost kojom se autor Burić bacio na režiranje svojeg ulaska i izlaska iz emisije. Samo silnoj usredotočenosti na taj zahtjevan posao koji je pri slaboj srednjovjekovnoj javnoj rasvjeti dao sjajne rezultate, može se pripisati ovaj mali možebitni urednički previd. Možda je jednu od Prlenderove četiri riječi trebalo izmijeniti, ali sve ih ostaviti kao logičnu cjelinu znači uputiti suptilnu poruku da je na HRT-u sve moguće. Mrtvi hropću, urednici uređuju, a Vijeće HRT-a prije će poginuti nego poštedjeti nas izravnog prijenosa sinjske alke.

MALO MISTO
Petak, HRT 1, 21.00
Kaktus
Totalno je ukinuta odjavna špica, a umjesto nje idu imena današnjeg urednika Dramskog programa i današnje urednice Umjetničkog programa. Ovo dvoje skromnih ljudi imaju puno pravo da sebe dovode u vezu sa serijom s kojom nikakve veze nemaju, jer što je svijet nego jedan golemi apsurd. Vrijedna je i svake hvale nježnost kojom se urednici upucavaju u besmrtnost: ako je serija crno bijela, njihova će imena biti takva, a ako su to “Prosjaci i sinovi”, onda će si današnji urednik na trideset godina staru seriju dati prilijepiti svoje časno ime na podlozi koja savršeno imitira original.
Ne uzbuđujmo se, nije to prijevara. Prijevara je kad muž obećava ženi da će se promijeniti, kao da je karakter donji veš ili neko drugo donje higijensko pomagalo. Prijevara nije kad neodlučni bivši premijer naciju uvjerava da će postati odlučan muž, to je samo navika. Političari moraju nešto obećavati, tko zna što je sve Račan u ove tri godine obećavao nesretno zaljubljenom Budiši prije nego što je ovaj odlučio prekinuti s njim.

DUGO TOPLO LJETO
Subota, HRT 1, 20.12
vijenac
Neki dan popodne, u radio drami na Trećem programu Hrvatskog radija, čuje se Rene Bakalović iz “Krušaka i jabuka” kao zvučna kulisa, dok se muž i žena svađaju na svemirskom štokavskom kojeg nitko, nigdje i nikada ne govori, osim u hrvatskim filmovima i hrvatskim radio-dramama, koje već desetljećima piše hrvatska poštena inteligencija. Neka nama Bakalovića na radiju i u dvije tv emisije, jer nije on iz onog vica u kojem se bojimo uključiti peglu, jer bi i iz nje moglo izaći ono od čega smo pobjegli isključujući sve u kući. U prošlom “Dugom toplom ljetu” pitomi je Bakalović u plitkoj vodi igrao vaterpolo protiv agresivnih djevojaka u dvodijelnim kostimima i otkrio kornatski restoran u kojem na jelo stružu ikru od kovača/šanpjera sušenu na buri.
U današnjoj emisiji bio je na Visu, opet agresivno gurao u prvi plan titanijski poklopac svojeg sponzoriranog kompjutora, ali je nakon viških gastronomskih ljepota poželio da otok ponovo bude nedostupan, ali na drugi način: “Da puštaju samo lijepe, pametne i mene”. Nema na HRT-u čovjeka koji je veći demonstrator skromnosti, a bavi se elitnim stvarima.
Urbanom Bakaloviću kontrapunkt je reportaža iz Dubrovnika u kojoj se najavljuje da će se razgovarati s oriđinalima, a razgovara se s pravim običnim Dubrovčanima koji imaju puno pravo da se uvrijede na takvu najavu. Oriđinali su u Dubrovniku isto što i redikuli u Splitu, ali tko smo mi da to znamo.

LUZERN: VESLANJE
Nedjelja, hrt 3, 17.30
kaktus
Komentator Jura Ozmec komentatorski komentira snimku utrke Svjetskog kupa i sam sebe jako uzbuđuje tvrdnjom da je osmerac postigao odličan uspjeh. Sve trke prenosio je s uobičajenim totalnim nerazumijevanjem sporta, sasvim u maniri urednog člana Sportskog programa HRT-a, jedino ga je uzbudio virtualni osmerac koji je sve razočarao osim Ozmeca. Ozmerac je, sudeći po Ozmecovu oduševljenju, stigao prvi. Svi mi ostali gledali smo hrvatski osmerac koji debelo zadnji prolazi ciljem. Ozmec je konačno dobio svoj čamac i nema nikakve sumnje da će ozmerac postići još puno uspjeha, jer kad god Ozmec bude prenosio utrku (a to će biti vječno), ozmerac će biti prvi makar bio i posljednji, jer Ozmec misli da je u interesu hrvatskog veslanja dobro da hrvatski čamci budu prvi, što je neoborivo.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika