16.09.2011. / 16:10

Autor: Nacional.hr

Banke u Hrvatskoj zaradile milijarde

"Naše banke nisu direktno uključene na strana tržišta i nisu previše ovisne o tamošnjim poremećajima"

IlustracijaIlustracijaBanke u Hrvatskoj su povećale dobit za 14,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a prema podacima Hrvatske Narodne Banke njihov ukupni profit u prvih sedam mjeseci ove godine iznosio je 2,6 milijarda kuna, izvještava Novi list.

"Sasvim je legitimno da banke postižu dobit, a smatra se da najmanja razina profitabilnosti iznosi oko 10 posto. U Hrvatskoj je proteklih godina profitabilnost banaka pala na razinu od oko 6,6 posto, koliko iznosi prinos na dugoročnu kunsku obveznicu. Sada se profitabilnost približava stopi od oko 8 posto, što je upola niže nego proteklih godina. Za usporedbu, profitabilnost banaka u Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj iznosi blizu 14 posto, a dobit banaka u Hrvatskoj raste sporije od tvrtki koje čine dionički indeks Crobex na Zagrebačkoj burzi", izjavio je u razgovoru Zoran Bohaček, direktor Hrvatske Udruge Banaka

"Bankovni depoziti stanovništva u prvoj polovici godine su rasli, dok su depoziti poduzeća padali. No, u usporedbi s lanjskih prvih šest mjeseci, domaće banke su privatnom sektoru kredite povećale za 9 posto, a prema tom rastu svrstale su se na šesto mjesto u Europi", zadovoljan je bio direktor HUB-a.

Sugovornik nije mogao zaobići temu kako kamate padaju već dvije godine i nije mogao prognozirati njihovo kretanje. Povećanje kredita privatnom sektoru nije mogao okarakterizirati kao doprinos gospodarskom rastu no rekao je kako je to 'pokazatelj da su banke spremnije preuzimati rizik'.

"Nesigurnosti u eurozoni ne bi trebale direktno utjecati na nas, ali šira kriza u Europi može imati implikacija na Hrvatsku. Naše banke nisu direktno uključene na strana tržišta i nisu previše ovisne o tamošnjim poremećajima. No, potresi u eurozoni ne mogu se pozitivno odraziti na Hrvatsku. U kojoj mjeri bi oni imali negativni utjecaj na našu zemlju, teško je danas predvidjeti, jer svi su scenariji otvoreni", iznio je Bohaček kratki makroekonomski osvrt.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 16.09.11. 16:27

Neka samo,neka.Što više zarade mogu nam dati više kredita.


registracija
29/12/09

natasasi, 16.09.11. 21:19

a ne, nije to od porasta švicarca... kog oni muljaju


registracija
11/1/10

fluid, 04.10.11. 20:21

nemoguće !!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika