Objavljeno u Nacionalu br. 351, 2002-08-05

Autor: Srećko Jurdana

Surova politika

SDP u ofenzivi protiv 'doušnika' i 'egzekutora'

Stupac tjedna: Emisija 'Meridijan 16'

Srećko Jurdana, kolumnist NacionalaSrećko Jurdana, kolumnist NacionalaSDP je redakciji Nacionala ovih dana poslao jedno prijateljsko bezobrazno pismo. Politbiro Socijaldemokratske partije – stijene na kojoj je Ivica Račan izgradio svoju kvazireformističku kapelicu – započeo je otvoreno obračunavanje s neprijateljima u vlastitim redovima i njihovim vanjskim pomagačima. Stup vladajuće koalicije odlučio je ustati na zadnje noge i prozvati Nacional zbog podatka da “iz broja u broj” o SDP-u distribuira “insinuacije” i “zlonamjerne interpretacije”, da ga podvrgava “egzekuciji” i “podizanju umjetnih tenzija”, dakako: s nedvosmislenim ciljem “dezavuiranja” i javnoga diskreditiranja te nadasve staložene stranke, ispunjene visokom sviješću o nacionalnoj odgovornosti. Trend je kulminirao u Nacionalu od 30. srpnja aktualne godine. Va bene.* SDP agresivno zauzima gard, što životnu situaciju za njegove kritičare i oponente pouzdano čini zastrašujućom, ali što da se radi? Za ljude u medijima lišene istaknutijih poltronskih sposobnosti borba je trajno stanje, i tako vjerojatno treba da bude. Novine koje vlast – kakva god ona bila – makar malo ne mrzi, jedva da zaslužuju svoje ime.

STUPAC TJEDNA: EMISIJA MERIDIJAN 16 Politička emisija Meridijan 16, koju je nedavno pokrenuo Denis Latin sa suradnicima, zapaženi je iskorak u manje-više sterilnoj "programskoj shemi" Hrvatske televizije. Emisija je koncepcijski otvorena prema nizu originalnih društvenih tema, među njima i nekih koje su u pravilu bile tabu. Obradila je sramotnu aferu Lora; prikazala kako se saborski zastupnici vide u očima naroda; što srpski intelektualci misle o srpskim ratnim zločinima… Itd. Bude li sreće i autorskoga zdravlja, bit će toga još, navodno i stvari koje će značajno uzburkati lokalnu scenu. U svakom slučaju, glavna urednica HTV-a Jasna Ulaga-Valić morala se oduprijeti raznolikim pritiscima da bi emisiju takvoga tipa uopće izgurala, pa makar i u vrlo kasnome terminu (23 sata), u pravilu nepovoljnom za razantne političke kolaže. Za sada je dobro; prave političke senzacije očekujemo s nestrpljenjem. Samozadovoljni birokrati gube živce

Dakle, tajnik SDP-a – poznati dužnosnik* imenom Igor Dragovan – poslao je na adresu Nacionala literarno nadahnuto prosvjedno pismo u povodu teksta političkoga urednika Mladena Plešea, koji je u broju tristo pedeset secirao Račanovu izrazito bizantinsku metodologiju sastavljanja nove Vlade. Pismo je pouzdano proizvedeno uz znanje i suglasnost samoga Ivice Račana. Autori u njemu tvrde da gospodin Pleše i Nacional objavljuju sprdnje i laži. Čitatelji Plešeovog teksta mogli bi zaključiti da je vodstvo SDP-a – zajedno s nekim koalicijskim partnerima – nezadovoljno Račanom, koji uglavnom nikoga nije konzultirao oko izbora novih ministara, a Željku Antunović neočekivano je ugurao u fotelju ministra obrane nakon višednevne prodaje opsjene da se definitivno odlučio za Zlatka Gareljića. Ništa od svega toga. Djelujući u sprezi sa subverzivnim dojavničkim elementima, Nacional tendenciozno napuhuje svoje “proizvoljne teze” i “poluinformacije sa sastanka Predsjedništva”. Željka Antunović postala je ministar obrane na opće oduševljenje članova politbiroa, kao i svekolike javnosti. SDP je u stvarnosti idejni monolit, zbijen oko Račanove vertikale. Članovi njegovoga predsjedništva nepokolebljivo su odani vođi i pokretu, a “drskost” Nacionala – koji tvrdi suprotno – “zapanjuje i najdobrohotnije”.

Pismo o kojem je riječ nije toliko značajno po svojim paušalnim demantijima Nacionala – koji pripadaju obrascu retoričkoga vica znatno više negoli disciplini političke polemike – koliko je indikativno za stanje svijesti u krugu oko Ivice Račana. Skupina samozadovoljnih dežmekastih birokrata, koji deset godina glume nekakvu “izgradnju demokracije” i brigu za državu brinući se u stvarnosti prije svega za privatne sinekure, počela je evidentno gubiti živce. Svađa s novinama prirodna je oznaka političke neurastenije. Na drugoj strani, ona je i prirodna posljedica evolucije Račanove društvene misli. Premijeru koji u zoni vlastitoga javnoga djelovanja neprestano nešto eskivira i fingira, koji je teret svojih “reformi” ležerno svalio na socijalno najugroženije slojeve a u javnoj elaboraciji svoje politike koncentrirao se uglavnom na biranje izraza koji nikoga neće povrijediti, na kraju ne preostaje drugo osim liječenja frustracije na novinama i analitičarima koji nisu impresionirani njegovom zamornom autoamnestirajućom frazeologijom.

Mir u truloj kući

Konfrontirajući se s demagogijom Račanovoga pokreta, Nacional se ponovno zatekao u ponešto zbunjujućem položaju medijske “avangarde”, odnosno kroničnoga bauka za režim: SDP je počeo prema njemu razvijati javnu averziju koja asocira na nekadašnje ponašanje HDZ-a. Kao što je poznato, Tuđman, Pašalić i društvo svojedobno su protiv novinara Nacionala organizirali operacije prisluškivanja i uhođenja; podvrgavali su ih sudskim procesima i medijskim podvalama; na vrat su im slali financijsku policiju, posredno krali poslovnu dobit, pretraživali stanove. Za to vrijeme Ivica Račan i njegov uhranjeni opozicijski kolektiv utirali su – u stilu tihe vode – svoj bojažljivi put prema vlasti i hladnokrvno puštali nesubvencionirane novine da za njih, slijedeći – dakako – svoje profesionalne instinkte, obave “revolucionarni” dio posla, da bi se oni u miru mogli pripremiti za svoju kasniju centrističku farsu na temu seriozne odgovornosti prema naciji koja navodno ne trpi veliki reformistički zanos. Ista situacija danas se ponavlja u novim okolnostima. Nacional je – pod SDP-om, kao i pod HDZ-om – pretvoren u ”šum na kanalu” ili smetnju na zdravome tkivu hrvatske politike, čiji se utjecaj zbog mira u truloj kući na neki način mora ograničiti.

Ograničiti? Kako? Otvoreno govoreći, gospodinu Račanu bilo bi daleko bolje da se pozabavio problematikom samoga sebe i neefikasnosti svoga pokreta, umjesto što se bavi Nacionalom. Jedna Vlada mu je propala, drugu je ritualno sastavljao mjesecima da bi je na kraju – uz usiljeni dolazak nekoliko manje-više anonimnih osoba – ostavio kakva je i bila. Za ministra obrane imenovao je, mimo očekivanja svoje partije i svojih partnera, osobu koja u javnosti uglavnom izaziva podsmijeh. Program mu je neuvjerljiv. Pravosuđe mu se raspada. Država mu funkcionira na rasprodaji, pljački, monopolima, zaduživanju i lihvi. Pored svega toga, on će pronaći dovoljno vremena, motivacije i volje da kao svoju udarnu političku temu u prvi plan istakne Nacional. Fenomen je tipičan za dekadentne sustave. Političari nesposobni da unaprijede stvarnost, pokušavaju je – uspostavom kontrole nad medijima – u maksimalnoj mjeri prilagoditi slici kakva im propagandno odgovara.

Račanov pakt s Pavićem i Galićem

I Račanova kontrola nad medijima s vremenom je – poput Tuđmanove – postala gotovo apsolutna. S gazdama Europapressa uspostavio je pakt o međusobnim simpatijama i nenapadanju, čvrst poput Spidermanove mreže. Jutarnji list i Globus idu mu niz dlaku do granice neukusa. Malograđanski Večernji list izigrava nekakvu ublaženu desnu konzervativnost i vlast ostavlja na miru, očekujući od nje reciprocitet. Televizija i radio premijerovi su. Na hrvatskoj neizlječivo konformističkoj medijskoj sceni Nacional je postao Račanova jedina bolna točka. I tko je sad ovdje u prednosti: dominaciji i mistifikacijama skloni premijer, ili tjednik koji put do čitalaca traži prikazujući režim onakvim kakav on realno jest? Vidjet ćemo. No, kad je o medijima riječ, SDP bi mogao nešto naučiti iz slavne povijesti HDZ-a. Savjetnik Pašalić volio je povremeno upozoravati novinare Nacionala da će ih HDZ progutati, jer je omjer medijskih snaga potpuno na njegovoj strani. Razvoj događaja pokazao je, međutim, kako je i jedna mala rupa u bačvi dovoljna da se ta bačva s vremenom isprazni.

Pouka: nema režima koji će se u Hrvatskoj održati samo pomoću nadzora nad medijima. Za politički opstanak potrebni su kreativnost, nadahnuće, elementarno poštenje, razumijevanje trenutka, liderske kvalitete, znanje, odvažnost, ako situacija zahtijeva: i sklonost improvizacijama koja zamjenjuje robovanje klišejima. Gospodine Račan, više introspekcije, manje svađe s novinama, pa zvale se one i Nacional.

Vezane vijesti

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

Odstup ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, koja je prošlog tjedna napustila vladu Zorana Milanovića, počinje izazivati sve veću zabrinutost… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika