22.09.2011. / 16:19

Autor: Hina

Janez Janša nije kriv za rezanje hrvatske zastave

Riječko Županijsko državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu protiv slovenskog umjetnika Janeza Janše zbog poticanja na rezanje hrvatske zastave na njegovoj izložbi lani u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, potvrdio je županijski državni odvjetnik Darko Karlović.

Rezanje zastave bio je umjetnički činRezanje zastave bio je umjetnički činRiječko Županijsko državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu protiv slovenskog umjetnika Janeza Janše zbog poticanja na rezanje hrvatske zastave na njegovoj izložbi lani u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, potvrdio je županijski državni odvjetnik Darko Karlović.

ŽDO je utvrdio da Janez Janša nije u tom slučaju postupio s nakanom da vrijeđa i omalovažava državne simbole, nego da je njegov postupak bio umjetnički čin.

ŽDO je nakon izvida ocijenio da elementi kaznene prijave, koju je podnio riječki performer i hrvatski branitelj Krešo Mustać, nisu osnovani. Uz Janšu kazneno su prijavljeni organizator njegove izložbe-predstave u Rijeci udruga "Drugo more" i riječki MMSU, koji je ustupio prostor za održavanje izložbe.

Janez Janša je 30. kolovoza 2010. , u sklopu Festivala izvedbenih umjetnosti ZOOM u Rijeci, izvodeći svoju predstavu-izložbu "Življenje (v nastajanju)" uputio i pozvao publiku na rezanje škarama izložene hrvatske zastave, što su posjetitelji i učinili. Na toj predstavi-izložbi bilo je postavljeno pedesetak uputa posljetiteljima, a jedna od njih, postavljena uz hrvatsku državnu zastavu, glasila je "Sram vas je vlastitog naroda. Uzmite škare i razrežite zastavu. Odrezane komadiće ostavite na tlu". Neki od posjetitelja su postupili po uputi što je Mustaća potaknulo da podnese kaznenu prijavu.

Janez Janša je rođen u Hrvatskoj kao Emil Hrvatin, a taj umjetnički pseudonim preuzeo je zajedno s još dvojicom slovenskih umjetnika te se sva trojica sada zovu Janez Janša.

(Hina) xdsil yvkn

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

registracija
9/6/11

navigare, 22.09.11. 16:35

Sramota! Ovo je novi plus hrvatskom pravosudju!


registracija
7/3/11

medjimurec, 22.09.11. 18:34

Sramota , bas bih volio da vidim da neki hr umjetnik reze slovensku zastavu u npr Mariboru , zavrsio bi u bajboku na jako dugo vremena ! ZDO naravno iz Rijeke - GNJIDE


registracija
28/4/10

Zvonko, 22.09.11. 19:03

Svaka čast za hrvatsko poltronski-kmetsko pravosuđe.

Dali itko zna, možda, kako su prošli fejsbuk prosvjednici, što su proljetos skinuli i rastrgali zastavu EU-a na Trgu bana Jelačića?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika