23.09.2011. / 12:23

Autor: Deutsche Welle

Palestinska težnja je opravdana

Palestinci teže priznanju u Ujedinjenim narodima i stvaranju nezavisne države Palestine. Ima mnogo argumenata protiv priznavanja, ali Reiner Sollich u svom komentaru za DW smatra: Palestinska težnja je opravdana.

Palestinci djeluju jednostranoPalestinci djeluju jednostranoŠto se više razmišlja o mogućem priznanju palestinske države, nedavno je pisao komentator njemačkog konzervativnog lista Die Welt, to se opasnijima čine posljedice takvog čina: "Svaki čin nasilja, svaki teror protiv Izraela kojeg počini pokret Hamas, bi nakon osvetničke akcije Izraela odmah postao međudržavnim činom i dobio nesagledive međunarodne posljedice", upozorava autor u svojem članku. To je točno, kao što je točno još mnogo toga što se ovih dana navodi protiv priznavanja Palestine. Točno je da Palestinci djeluju jednostrano. Točno je i da danas teže rješenju koje su Palestinci sami odbijali nakon Drugog svjetskog rata: dvije države na području nekadašnjeg mandatnog područja Palestine.

Konačno konkretni izgledi

Sve je to točno - pa ipak sve to ne može biti argument protiv inicijative Palestinaca. Baš kao što se nikada ne smije osporiti pravo postojanja države Izrael, tako se i Palestincima mora jasno poručiti kako osnivanje njihove vlastite države uz Izrael nije tek neka neobavezna mogućnost u budućnosti. Međunarodna zajednica - uključujući Europljane i SAD - suglasna je s tim ciljem, baš kao i sam Izrael. Sadašnju vladu Izraela se do sada nije moglo uvjeriti da zaustavi naseljavanje okupiranih područja ili da pristane na rješenje na temelju granica iz 1967. Ako se na ovom mjestu, barem simbolično poveća pritisak, onda to - usprkos svim rizicima - nije nikakva greška.

Da je Izrael sve više usamljen i da je u tijeku vala revolucije u arapskom svijetu opet postao omiljeni predmet mržnje, moralo bi brinuti baš Europljane. Napade na izraelska diplomatska predstavništva ili antisemitsko raspoloženje u mnogim arapskim zemljama koje raspiruju ne samo ekstremisti koji se nikada ne mogu naučiti pameti, sve to ne možemo i ne smijemo nikada akceptirati. Baš kao i takozvani "otpor" skupina poput Hamasa ili Islamskog džihada koji, po svom učinku, nije ništa drugo nego teror protiv civilnog stanovništva. Ali inicijativa palestinskog vodstva je izraz opravdanog nestrpljenja: koliko će dugo međunarodna zajednica, koliko će dugo sam Izrael još čekati prije nego što konačno pristane na vjerodostojnu perspektivu za skorašnje osnivanje države Palestine?

Možda je opasno, ovako je još opasnije

Ne radi se toliko o tome, tko će u Vijeću sigurnosti uložiti kakav veto ili moraju li se Palestinci isprva zadovoljiti statusom kakav ima i država Vatikan. Radi se samo o tome da se konačno postigne konkretan napredak u tom problemu. Palestinska država će svakako biti izazov - i za Izrael i iz očišta svjetske zajednice i tamošnje regije, ali takav je izazov svaka nova država koja je rođena iz teškog i složenog sukoba. Možda će doista predstavljati "sigurnosni rizik" kako piše konzervativni komentator Die Welta - ali sadašnje stanje frustracije i mržnje i bijesa koji se sve više širi je mnogo opasnije.

Samo jedan argument iz samog arapskog svijeta govori protiv ove inicijative Palestinaca: to će preusmjeriti pozornost svjetske javnosti i odvratiti pozornost, između ostalog, od sve nasilnijeg postupka sirijskog vlastodršca protiv vlastitoga stanovništva, ali i od nedostatnog napretka u demokraciji u Egiptu nakon revolucije.

Autor: Rainer Sollich, DW Arapski program

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika