23.09.2011. / 12:27

Autor: Hina

Izrael odbacio Sarkozyjev kompromis

Izrael je u petak odbacio prijedlog francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da se Palestini pri UN-u odobri status "zemlje promatrača", ocijenivši je "pogrešnom dobrom idejom", izjavio je glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova.

Nicolas SarkozyNicolas SarkozyIzrael je u petak odbacio prijedlog francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da se Palestini pri UN-u odobri status "zemlje promatrača", ocijenivši je "pogrešnom dobrom idejom", izjavio je glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova.

"Radi se o pogrešnoj dobroj ideji jer je nemoguće preskakati etape dajući državu Palestincima pod kojom god etiketom. Palestinska država može proizaći samo iz sporazuma s Izraelom", kazao je Yigal Palmor, slikovito dodavši kako se "kola ne mogu upregnuti bez goveda".

Sarkozy je pred Općom skupštinom UN-a kazao kako je "svima jasno da Palestina u ovom času ne može dobiti punopravno članstvo", ali je predložio da se njezin status iz etniteta podigne u "zemlju promatrača".

Govor predsjednika Sarkozyja primljen je zato "pozitivno" među Palestincima koji su obznanili da su "spremni poraditi" na prijedlozima francuskog predsjednika.

Upitan o prijedlogu Nicolasa Sarkozyja, tajnik izraelske vlade Tzvi Hauser, bliski suradnik premijera Benjamina Netanyahua, kazao je da "za Izrael do osnivanja palestinske države može doći tek sa završetkom sukoba, ali postoji i drugi pristup koji smatra da je palestinska država preduvjet za pregovore", izrazio je žaljenje Hauser.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas i dalje ustraje na planu da u petak popdne podnese Vijeću sigurnosti palestinski zahtjev za priznanjem države, odbacujući tako osobnu molbu američkog predsjednika Baracka Obame da odustane od plana i nastavi izravne pregovore s Izraelom.

Izrael je u međuvremenu, u očekivanju palestinskog zahtjeva UN-u, povisio mjere sigurnosti u zemlji.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

registracija
9/11/09

superhik, 23.09.11. 22:49

A sto je nekoga briga sto on odbacuje. Neka im Francuska ukine financiranje pa ces vidjeti kako onda odbacuju prijedloge.
Dok stizu milijarde "pomoci" iz svjetskih centara moci dotle je lako biti bahat. Kada se zatvore slavine onda ces vidjeti kako pristaje na kompromise.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika