23.09.2011. / 15:03

Autor: Hina

Cesaria Evora završava pjevačku karijeru

Zelenortska pjevačica Cesaria Evora (70), koja je prije nekoliko dana stigla u Pariz u stanju velike iscrpljenosti, završava svoju karijeru, objavila je u petak njezina diskografska kuća Lusafrica.

Cesaria EvoraCesaria EvoraZelenortska pjevačica Cesaria Evora (70), koja je prije nekoliko dana stigla u Pariz u stanju velike iscrpljenosti, završava svoju karijeru, objavila je u petak njezina diskografska kuća Lusafrica.

U priopćenju Lusafrica dodaje da pjevačica neće idućih tjedana održati ranije zakazane koncerte. "Njezine nove zdravstvene tegobe nastavile su se nakon nekoliko kirurških zahvata zadnjih godina, među kojima je i operacija srca 2010.", dodaje diskografska kuća.

U ožujku 2008. Evora je doživjela moždani udar dok je nastupala u Sydneyju. Liječnici su Evori naredili da mora prekinuti najavljenu turneju i okončati karijeru zbog koje je putovala diljem svijeta otkako je stupila na međunarodnu scenu početkom 90-ih, tada već kao 50-godišnjakinja, a širokoj se publici predstavila 1992., svojim albumom "Miss Perfumado".

Nekad pjevačica u barovima Mindella, glavnoga grada zelenortskog otoka Sao Vicente, Evora je postala kraljicom "morne", sjetne i nostalgične glazbe, svojevrsne kombinacije portugalskog fada i bluesa, nastale na njezinu vulkanskome otočju ispred zapadnoafričke obale.

"Bosonoga diva", kako Evoru rado nazivaju jer je na pozornicama pjevala bosa, u Hrvatskoj je nastupila u koncertnoj dvorani "V. Lisinskog" 2002. i 2007., u Puli 2003., a na splitskoj Rivi 2006.

Francuska je bosonogoj pjevačici dodijelila orden Legije časti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika