23.09.2011. / 18:55

Autor: Hina

Abas od UN-a zatražio priznanje palestinske države

Palestinski predsjednik Mahmud Abas zatražit će u petak od Ujedinjenih naroda da priznaju palestinsku državu iako Izrael i dalje okupira njezin teritorij, a SAD je najavio da će staviti veto na taj potez.

Mahmud Abas i Ban Ki-moon (Foto: UN)Mahmud Abas i Ban Ki-moon (Foto: UN)Palestinski predsjednik Mahmud Abas zatražio je od Ujedinjenih naroda da priznaju palestinsku državu iako Izrael i dalje okupira njezin teritorij, a SAD je najavio da će staviti veto na taj potez.

Kako je najavio, Abas je glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu uručio zahtjev za punopravnim članstvom u UN-u koji će morati razmotriti Vijeće sigurnosti UN-a.

Abasov poziv Vijeću sigurnosti odražava gubitak vjere u postizanje mirovnog rješenja nakon dvadeset godina neuspješnih mirovnih pregovora pod pokroviteljstvom SAD-a, glavnog saveznika Izraela, i uznemirenost zbog širenja izraelskih naselja na teritorij koji Palestinci žele za svoju državu.

To također pokazuje sve manji utjecaj Washingtona u regiji koju su potresle arapske pobune i zaokreti u savezima, a koji su gurnuli Izrael dublje u izolaciju.

"Nije tajna da je američka administracija učinila sve što je mogla kako bi nas spriječila da idemo (u UN)", rekao je Abas novinarima u četvrtak kasno navečer.

"Međutim, mi idemo bez oklijevanja i nastavit ćemo bez obzira na pritisak... jer mi tražimo naše pravo, jer mi želimo svoju neovisnu državu", dodao je.

Američki predsjednik Barack Obama, koji je prije godinu dana rekao u UN-u kako se nada da će Palestinci imati državu, izjavio je u srijedu da je i on frustriran zbog nepostizanja napretka.

Međutim, on smatra da mir mogu donijeti samo izraelsko-palestinski pregovori, a ne potezi u UN-u. "Ja sam uvjeren da nema prečice za završetak sukoba koji je trajao desetljećima", izjavio je.

Abas (76), umjereni političar koji se protivi nasilju, nije vidio drugu opciju i stoga se obratio UN-u iako su izraelski i američki dužnosnici zaprijetili financijskom odmazdom koja bi mogla onesposobiti njegovu palestinsku vlast.

Ako se to dogodi, kako je kazao palestinski pregovarač Saeb Erekat, mogla bi se raspustiti palestinska vlast što bi natjeralo Izrael da preuzme odgovornost nad cijelom Zapadnom obalom, a to je velika demografska i sigurnosna odgovornost za židovsku državu.

"Pozvat ćemo vas da postanete jedina vlast od rijeke Jordan do Sredozemlja", rekao je Erekat za izraelski radio.

Jaz nepovjerenja dijeli Izraelce i Palestince koji osjećaju da je u pitanju njihova egzistencija u ogorčenoj borbi oko granica, sigurnosti, izbjeglica i Jeruzalema.

Političke podjele među Palestincima i ograničenja na unutarnjopolitičkom planu u SAD-u, gdje je potpora Izraelu snažna, dodatno kompliciraju napore za prevladavanje tog jaza.

Te su podjele ukorijenjene u teškom bremenu povijesti.

UN je podijelio Palestinu 1947. godine, ali su arapske države to odbacile i proglasile rat novoj državi Izraelu koji je tada zauzeo više teritorija nego što mu je dodijeljeno prema UN-ovom planu čime su stotine tisuća Palestinaca postali izbjeglice.

Dvadeset godina nakon što je Izrael okupirao Zapadnu obalu, uključujući istočni Jeruzalem, i Pojas Gaze u bliskoistočnom ratu 1967. godine, Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) je smanjila svoje zahtjeve za državom na tim teritorijima.

Sporazum iz 1993. koji su potpisali čelnik PLO-a Jaser Arafat i izraelski premijer Yitzhak Rabin postavio je plan za palestinsku samoupravu koji nikad nije u potpunosti proveden.

Izrael je nastavio širiti svoja naselja na Zapadnoj obali, iako ih je napustio u Pojasu Gaze kojim sada upravlja radikalni palestinski pokret Hamas koji odbija priznati Izrael.

Dvije palestinske pobune izbile su 1987. i 2000., ali nisu uspjele okončati izraelsku okupaciju ili približiti san o palestinskoj državi.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 23.09.11. 19:22

Obama je razočarenje (i nije zaslužio Nobelovu nagradu za mir). Ovo samo pokazuje koliko je jak izraelski lobi u svijetu, a pogotovo u Americi.
Baš me zanima kako ćemo mi glasat kad dođe pred Generalnu skupštinu. Volio bi da se varam, ali mislim da nećemo dati podršku Palestincima. Ne zato što ne znamo kako je živijet pod okupacijom. Nego zato što iako imamo državu, daleko smo od "svoj na svomu." Mi smo ekonomski sužnji. I moramo plesat kako drugi svira, u ovom slučaju Ameri.


registracija
9/11/09

superhik, 23.09.11. 22:46

Biti ce smijesno (i ponizavajuce za njih) vidjeti kako drzava koja smatra sebe supersilom ulaze veto na vlastiti prijedlog o dvije drzave za dva naroda, po diktatu minijaturne drzavice koja ih drzi u saci. Jos jedno od niza ponizenja koje su dozivjeli u zadnjih desetak godina.


registracija
19/6/10

odimidodjimi, 24.09.11. 08:41

Covjekoliki tamnoputi majmun Obama, je spreman popusiti i kurac od slona, naravno, zbog interesa, pa tako i nasi potrcci, zbog NATO saveza...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika