24.09.2011. / 14:49

Autor: Hina

Čobanković najavio razgovor s bankama oko brže isplate radnika Đakovštine

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković rekao je danas u Đakovu da će sljedećih dana biti vođeni razgovori s bankama o tome kako preko njih ubrzati isplatu potraživanja bivšim radnicima Đakovštine u stečaju.

Petar ČobankovićPetar ČobankovićMinistar poljoprivrede Petar Čobanković rekao je danas u Đakovu da će sljedećih dana biti vođeni razgovori s bankama o tome kako preko njih ubrzati isplatu potraživanja bivšim radnicima Đakovštine u stečaju.

U Đakovu je danas, nakon prošlotjednog zagrebačkog, održan drugi krug razgovora potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Petra Čobankovića s predstavnicima bivših radnika Đakovštine u svezi isplate njihovih otpremnina čiji je neto iznos 26 milijuna kuna. Na sastanku u Maloj vijećnici, zatvorenom za javnost, bili su i gradonačelnik Zoran Vinković i stečajni upravitelj Đakovštine d.d. u stečaju Perica Mitrović.

Današnji razgovori išli su u smjeru traženja načina kako ubrzati isplatu otpremnina, koje se mogu naplatiti iz sudskih sporova oko nekih pravnih radnji, iz vremena dok je Đakovština bila u blokadi, koje se mogu pobijati. Budući da bi se na ishod tih sudskih sporova moglo dugo čekati, država, Ministarstvo poljoprivrede, želi to premostiti pa će idućih dana biti vođeni razgovori s bankama kako preko njih ubrzati isplatu radnicima, kazao je nakon sastanka Čobanković.

"U rješavanju ovog problema mora se voditi računa o zakonitosti svih aktivnosti. Cilj današnjeg sastanka bio je i utvrđivanje točnog iznosa sredstava iz kojih će se namiriti radnička potraživanja, a to su potraživanja Đakovštine u stečaju kroz sudske sporove. Taj potencijal maksimalno iznosi 54 milijuna kuna, što je dvostruko više od radničkih potraživanja", rekao je Čobanković. Naglasio je kako je cilj isplatiti radnička potraživanja u cijelosti.

"Nismo pretjerano sretni brzinom kojom se rješava naš problem no ministar je i danas pokazao da ima dobru volju i spremnost da nam se pomogne. Trebamo postupiti razumno i shvatiti da se do rješenja ne može brže doći. Bitno je da se stvar pokrenula", rekla je glasnogovornica Koordinacije za zaštitu prava bivših radnika Đakovštine d.d. u stečaju Sanja Katić.

Kako bi se u ovoj situaciji pomoglo bivšim radnicima, gradonačelnik Vinković je predložio da se pronađe način isplate jednokratne pomoći.

Pedesetak bivših radnika završetak današnjih razgovora čekalo je ispred ulaza u bivšu tvrtku, s namjerom da ponovno prosvjeduju ako ne budu zadovoljni rezultatom razgovora. Iako nisu bili zadovoljni jer su očekivali konkretnija rješenja, nakon polusatnog uvjeravanja gradonačelnika Zorana Vinkovića i svojih predstavnika koji su bili na razgovoru u Maloj vijećnici, odustali su od prosvjeda i razišli se kućama.

Sljedeći sastanak na iznalaženju rješenja za isplatu bivših radnika Đakovštine najavljen je za 10-ak dana.

Vezane vijesti

Nisam dogovorio zatvor

Nisam dogovorio zatvor

Bivši ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković za Dnevnik 3 HTV-a demantirao je da ide po dogovoru u zatvor,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika