25.09.2011. / 09:28

Autor: Hina

BiH regulira pravo na dvojno državljanstvo

Ustavni sud Bosne i Hercegovine naložio je Parlamentarnoj skupštini te zemlje da u roku od pola godine izmijeni sporni Zakon o državljanstvu koji onemogućava zadržavanje bosansko-hercegovačkog državljanstva osobama koje imaju drugo državljanstvo u zemljama s kojima BiH nema potpisane bilateralne sporazume, što uključuje i Republiku Hrvatsku.

BiH će urediti pravo na dvojno državljanstvoBiH će urediti pravo na dvojno državljanstvoUstavni sud Bosne i Hercegovine naložio je Parlamentarnoj skupštini te zemlje da u roku od pola godine izmijeni sporni Zakon o državljanstvu koji onemogućava zadržavanje bosansko-hercegovačkog državljanstva osobama koje imaju drugo državljanstvo u zemljama s kojima BiH nema potpisane bilateralne sporazume, što uključuje i Republiku Hrvatsku.

Kako je priopćeno nakon plenarnog zasjedanja, Ustavni sud BiH je raspravljajući o zahtjevu bošnjačkog člana BiH Predsjedništva Bakira Izetbegovića zaključio kako dva članka Zakona koji govore o "prestanku državljanstva po sili zakona" treba uskladiti s Ustavom koji pak zabranjuje da bilo koja osoba može biti arbitrarno lišena državljanstva BiH.

Ustav određuje i da se moraju sklopiti bilateralni sporazumi o dvojnom državljanstvu pri čemu se daju i precizni rokovi za donošenje ovih sporazuma sa susjednim državama koji međutim u međuvremenu nisu doneseni.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
4/9/11

maks111, 25.09.11. 10:25

Ovo je zakon koji potiče iseljavanje hrvata iz BiH i ako takav je diskriminirajući. U ovakvim slučajevima Hrvatska treba reagirati kontra mjerom, a najbolja bi bila uvođenje viza i ukidanje radnih dozvola.


registracija
15/8/09

vergilia, 25.09.11. 12:09

Ovakav zakon trebala je Hrvatska donijeti odavno. Odabir čiji ćeš biti državljan osnovno je pravo i obaveza - sjediti na dvije stolice se ne može.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika