27.09.2011. / 16:28

Autor: Nacional.hr

Izvoznici zavapili: Izvoz je posljednja šansa Hrvatske

Podaci pokazuju da su u Hrvatskoj samo 7,5 posto tvrtki "izvozno orijentirane", tj. ostvaruju više od 10% svojih prihoda kroz izvoz

Članovi Kluba izvoznikaČlanovi Kluba izvoznikaIzvoz je posljednja šansa Hrvatske da ostvari zdravi gospodarski razvoj. Glavna je to poruka s prvog susreta novopokrenutog Kluba izvoznika koji okuplja neke od vodećih hrvatskih izvoznih kompanija održanog u TŽV Gredelju. Prvi susret obilježen je predstavljanjem novog alata za mjerenje i ocjenjivanje izvozne klime - IZVOZ: kontrolna točka. Prvi članovi kluba su: Badel 1862, Đuro Đaković holding, Elektrokontakt, Eurocable Group, Hrvatska poštanska banka, Jadran Galenski laboratorij, Kotka, Kraš, Pliva, Podravka, TŽV Gredelj, a inicijator je poslovni tjednik Lider. Očekuje se da će se Klubu pridružiti i drugi izvoznici, kao i oni koji žele potaknuti rast hrvatskog izvoza.

Projekt okupljanja izvozno orijentiranih tvrtki pokrenut je s ciljem senzibiliziranja nositelja političkih odluka, poslovne zajednice i šire javnosti o nužnosti snažnog rasta izvoza.

"Izvoz je jedini preostali generator kvalitetnog rasta hrvatskog gospodarstva. Samo jaki izvoz podignut će Hrvatsku s dna ljestvice prognoze rasta za tranzicijske zemlje kao što je to slučaj s nedavnim izvještajem MMF-a i Svjetske banke. Javnost i političari moraju biti svjesni da nam je izvoz jedini put do ekonomske stabilnosti. Žestoko ćemo lobirati da izvoz postane centralna tema izbornih programa te nezaobilazna tema u medijima, posebno kad se intervjuiraju članovi Vlade i čelnici opozicije. Ići ćemo tako daleko da ćemo analizirati postavljaju li novinari pitanja o izvozu i koliko puta sugovornici spominju riječ izvoz", istaknuo je razloge pokretanja kluba Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera i voditelj Kluba izvoznika.

Kvalitetna podrška ciljevima ovog Kluba bit će i novi alat za mjerenje i ocjenjivanje izvozne klime - IZVOZ: kontrolna točka. Alat, kojeg je za ove potrebe razvila konzultantska agencija AT Kearney služit će tako kao svojevrsna kontrola opće situacije u ekonomiji i društvu, te biti usmjerena dodatnom jačanju izvoza. Na susretu je predstavljen bazni indeks, na osnovu kojeg će kasnije mjeriti promjena izvozne klime.

Podaci pokazuju da su u Hrvatskoj samo 7,5 posto tvrtki "izvozno orijentirane", tj. ostvaruju više od 10% svojih prihoda kroz izvoz. Ujedno su te tvrtke zajedno ostvarile 31 posto ukupnih prihoda svih hrvatskih tvrtki i 46 posto njihove ukupne neto dobiti. Osim toga te tvrtke su profitabilnije te su njihovi prihodi s inozemnih tržišta u prvih šest mjeseci rasli duplo brže nego na domaćem tržištu.

"Pokretanje inicijative za organiziranjem ovakvog Kluba smatram izuzetno korisnim i kvalitetnim, obzirom je za svako ozbiljno djelovanje na tržištu potrebno ujediniti snage i kompetencije te i na taj način doprinijeti ostvarenju zadanog cilja. U našem slučaju povećanju izvoza naših proizvoda, a time i povećanju naše i konkurentnosti Republike Hrvatske. Ovim putem zasigurno ćemo otvoriti dodatne prostore te tako zajedno sudjelovati u stvaranju izvozne klime kakvu svi zajedno trebamo i zaslužujemo", izjavio je Ivan Tolić predsjednik Uprave TŽV Gredelja.

Iako je povećanje izvoza najkvalitetniji oblik rasta BDP-a sustavno je marginaliziran u političkim, ekonomskim i medijskim krugovima. Želi li Hrvatska postati izvozna ekonomija potrebno je promijeniti svijest usmjeravanjem pažnje na važnost izvoza te poticati povoljnu izvoznu klimu. Potrebno je stvoriti klimu koja će izvoz i izvoznike gurnuti u prvi plan. Ako društvo u cjelini prepozna izvoz kako dugoročno najbolje rješenje za stabilnu ekonomsku situaciju tada će i pritisak na donosioce odluka biti puno veći što će posljedično dovesti i do potrebne promjene politike prema izvozu. U konačnici jedino tako ostvariti će se stabilna ekonomska budućnost za sve građane.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
15/2/06

SigaZG, 27.09.11. 19:05

a zašto među njima nema RIZ-Odašiljača !!!!!!!!!


registracija
13/1/11

Fenris, 28.09.11. 05:37

pa bilo bi i vrijeme da ovi nasi politicari to shvate nakon 20 godina....omG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika