27.09.2011. / 17:51

Autor: Hina

Čović: Holdingu u 2010. prihodi prvi put bili manji od rashoda

Predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović kazao je da su u 2010. u Holdingu prvi puta prihodi bili manji od rashoda te da u financijskim rashodima dominiraju kamate na kredite izvješćujući zastupnike o poslovanju Holdinga na sjednici zagrebačke Gradske skupštine gdje su Holdingove poslovne rezultate neki ocijenili razočaravajućim.

Ivo ČovićIvo ČovićPredsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović kazao je da su u 2010. u Holdingu prvi puta prihodi bili manji od rashoda te da u financijskim rashodima dominiraju kamate na kredite izvješćujući zastupnike o poslovanju Holdinga na sjednici zagrebačke Gradske skupštine gdje su Holdingove poslovne rezultate neki ocijenili razočaravajućim.

"U 2000. godini trgovačka društva odnosno Holdingove podružnice imale su 100 milijuna kuna dobiti, a 2010. imamo 500 milijuna kuna gubitka", upozorila je HDZ-ova gradska zastupnica Danira Bilić. "Poslovanje je razočaravajuće i moramo biti zbog toga dobro zabrinuti", rekla je Bilić i ustvrdila da zaduženja ne bi bila sporna kad bi donosila nove investicije. No, dodala je, u Holdingu vidimo da je sve suprotno od toga, suprotno svim poznatim ekonomskim teorijama i praksama napominjući kako unatoč svim zaduženjima ukupni prihodi Holdinga padaju.

Čović je napomenuo kako su samo za porez na promet nedavno morali izdvojiti sedam milijuna kuna za zemljište u Mandlovoj koje je kupljeno prije par godina. Naveo je da najveće smanjenje prihoda u 2010. ima podružnica Zagrebačke ceste (173 milijuna kuna u odnosu na 2009.) i Stanogradnja (167 milijuna) te Zrinjevac napominjući kako sve te tvrtke najveći dio prihoda ostvaruju iz gradskog proračuna, a najviše podružnica Zrinjevac, 95 posto, pa je tako pupčanom vrpcom vezana uz Grad. "O sudbini te tvrtke, dakle, više odlučujete vi nego mi", rekao je Čović dodavši kako je, zbog smanjenja cijena parkiranja, Zagrebparking u 2010. također zabilježio smanjenje prihoda.

Dok porast prihoda bilježe Vodoopskrba i odvodnja te Čistoća, najveći porast rashoda bilježi ZET i to zbog leasinga, povećanih potreba održavanja, porasta cijena energenata i amortizacije, kazao je Čović.

Pritom je naglasio da je rast troškova leasinga i energenata ujedno i obilježje poslovanja Holdinga u 2010., u godini u kojoj su rasli troškovi osoblja i financijski rashodi, a pali su prihodi iz gradskog proračuna, umjereno od prihoda od gospodarstva te je zabilježen i podbačaj prodaje stanova.

Margareta Mađerić (HDZ) je ustvrdila da je, od kada je na čelu Holdinga Ivo Čović, u Upravi direkcije zaposleno 120 ljudi, a otpuštaju se oni ljudi koji rade na operativnim poslovima te ocijenila kako je najveća pogreška što je politika imenovala i članove Uprave i direktore podružnica umjesto da su na ta mjesta imenovani neovisni stručnjaci. "Od koga ste naslijedili dugove? SDP sam od sebe", kazala je Mađerić i upitala kako bi vodili Hrvatsku kad nisu u stanju voditi jedno poduzeće zaključivši kako je sve to rezultat SDP-ove loše dugogodišnje politike, koju su vodili sa svojim "kukuriku partnerima".

"SDP je izigrao povjerenje građana dobiveno na izborima", kazala je Mađerić na kraćoj konferenciji za novinare na temu Holdinga i ocijenila neodogovornim što se nitko iz redova SDP-a nije javio za raspravu o poslovanju Holdinga čime, smatra, svoju lošu politiku, pred izbore, nastoje pomesti pod tepih. Najvećim razočaranjem označila je Davora Bernardića koji je "legalizirao sve neuspjehe i korupciju u Holdingu" kao predsjednik Skupštine Zagrebačkog holdinga.

Čović, čiji je izvještaj o radu Holdinga prihvaćen većinom glasova, rješenje za tu gradsku mega tvrtku vidi u trajnom, ugovornom rješavanju financiranja javnog prijevoza i korištenja športskih objekata s Gradom, smanjenju broja i troškova osoblja te materijalnih troškova, strateškom određenju prema Zagrebačkom velesajmu, u prodaji stanova u Jelkovcu kao i komercijalizaciji nekretninskog fonda.

Vezane vijesti

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

Odstup ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, koja je prošlog tjedna napustila vladu Zorana Milanovića, počinje izazivati sve veću zabrinutost… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika