28.09.2011. / 11:53

Autor: Hina , Nacional.hr

Volej u primozak

Izborne jedinice uglancati poslije izbora!

"Obećajem, i novo sređivanje izbornih jedinica i sve vezano uz izbore učiniti ćemo u idućem mandatu", naglasila je Jadranka Kosor

Foto: Robert Anić/PIXSELL Foto: Robert Anić/PIXSELL Hrvatski sabor jutros je počeo 24., posljednju sjednicu u šestom sazivu koja je zakazana do 21. listopada, uz mogućnost produljenja za još tjedan dana. "Vjerujem da ste nakon ljetne stanke napunili rezerve, napunili baterije i da možemo s većim entuzijazmom krenuti u posljednju sjednicu Sabora u šestom sazivu", poručio je zastupnicima predsjednik Sabora Luka Bebić. Zamolio ih je da zadnju sjednicu, budući da se do kraja listopada očekuje raspuštanje parlamenta, završe u "mekšoj atmosferi", dostojanstveno i bez uvreda. "Molim sve zastupnike da raspravljali odriješito, jasno i glasno, ali bez osobnih uvreda, diskreditacija i da to tako i završi", poručio je Bebić.

No, dogodilo se upravo suprotno, odmah nakon što je SDP-ova Ingrid Antičević Marinović podsjetila na malverzacije u Carini. "Neki dan ste izjavili da vam prijetimo da će svi HDZ-ovci biti maknuti s funkcija kada dođemo na vlast. To nije točno i očito vas je netko obmanuo. No, sindikat carine vas nije obmanjivao kada vas je upozorio na nepravilnosti. Upozoravala sam vas i ja i dapače na jednom prijašnjem aktualnom prijepodnevu sam vas pitala kada ćete smijeniti Mladena Barišića. Mislite li da bi Barišiće trebalo smijeniti s funkcija?", upitala je Antičević Marinović.

Kosor je odgovorila kako je cijelu priču pokrenuo njezin kolega iz stranke Slavko Linić, koji je u intervjuu kazao da svi koji nisu za SDP da će biti izbačeni s funkcija

"Jedan vaš drugi kolega najavio je dolazak na vlast s britvama. Britava, sjekira i linčevanja se ne bojimo. Nećemo postustati dok svi lopovi dođu pred lice pravde. Nećete uspjeti u nakani da lopovi iz SDP-a, HNS-a ili neki drugi članovi Kukuriku koalicije ne stanu pred lice pravde. Neće proći ona Linićeva da ćete dobro paziti što radi Bajić i sudovi pa ćete prema tome procjenjivati tko će u DORH-u ostati na poziciji a tko neće. To vam neće proći jer je vrijeme komunizma davno prošlo", poručila je Kosor, zaradivši burni pljesak od svojih podređenika iz HDZ-a, na što joj je Antičević Marinović dobacila da je 'zadnja obrana korumpiranih širiti tezu da smo svi isti' i da je ova vlada 'najlažljivija u povijesti'.

Željko Jovanović postavio je pitanje o Ini i MOL-u. Zanimalo ga je da li je istina da su Predsjedništvo HDZ-a i HDZ-ova vlada jednoglasno donijeli odluku o prepuštanju upravljačkih prava nad Inom Mol-u i slaže li se da je onaj tko našteti strateškim interesima Hrvatske, u koje Ina spada, počinio djelo veleizdaje.

Kosor nije odgovorila, već je poručila Jovanoviću da se s njim u ničemu ne slaže, kazavši da je njoj njegovo toleriranje kriminala u SDP-ovim redovima, a ukazivanje na druge, nepodonošljivo. Rekla je da je izvještaj revizije otkrio da se 149 milijuna kuna trošilo nenamjenski kao i da je pri kraju istraga oko Tržnica u Rijeci.

"Ina je morala vratiti dug. Zahvaljujući mojoj Vladi vratila je dug od oko 2 milijarde kuna", naglasila je Kosor dodajući da će istina uskoro izaći na vidjelo o tome tko je prodao Inu ispod cijene za 25 posto plus jednu dionicu. "Zbog toga ćete jednog dana morati odgovarati pred nadležnim institucijama", završila je.

Jovanović je na kraju poručio da to nije odgovor, već lementiranje, dodajući da Sanader odluku o Ini zasigurno nije donio sam već je dobio jednoglasnu potvrdu Vlade i HDZ-a.

"Interes vlastite zemlje prodan je drugoj zemlji. Zar se tako čuva Hrvatska?", pitao je Jovanović

HDZ-ovka Sunčana Glavak pitala je svoju predsjednicu kako joj je bilo kad je morala objašnjavati europskim političarima da za mnoge zakone koje je Hrvatska morala prihvatiti u pristupnom procesu nije glasala oporba. Premijerka je odgovorila kako to nikad nije spominjala, jer joj je bilo neugodno naglašavajući da o Hrvatskoj u inozemstvu uvijek govori sve najbolje, pa i o oporbi.

"Ne žele glasati za Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Evo, čujem da i oporba ima u inozemstvu račune, a ja sam za to da sve ide na sunce. Neka se vidi. Čujem i da Radimir Čačić na mađarskom sudu nije rekao da ima brod, a imao je pomorsku nesreću", naglasila je Kosor, nakon čega je Josipa Salapića iz HDZ-a zanimalo može li Čačić odgovarati zbog lažnih iskaza na mađarskom sudu s obzirom da je prijavio mjesečna primanja manja od tisuću eura te da nije prijavio brod. Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko odgovorio je kako je riječ o pitanju morala, a ne kaznene odgovornosti.

HDZ-ovci su Karamarka pitali i o knjizi "Uspon Radimira Čačića 90-ih", gdje se šefa HNS-a tereti za kriminal, na što je prvi policajac u Hrvatskoj kazao da policija uzima u obzir javno dostupne podatke. "Policija je o sadržaju knjige obavijestila DORH i mogu vam reći da je istraga počela", kazao je šef MUP-a.

IDS-ovac Damir Kajin predložio je prekidanje sjednice jer, kako kaže, ovo nalikuje na sudnicu. "Zašto se danas prodaje Croatia Osiguranje i ponavlja priča s INA-om. Bojim se da se CO namješta tajkunskoj monopolističkoj tvrtki u Hrvatskoj", rekao je Kajin, nakon čega je pitao može li se ono zaštititi od preuzimanja

"Mi ih nismo prodali, mi smo ih prenijeli, državi ostaje 51 posto CO, a dionice smo prenijeli da bismo vratili dug umirovljenicima", poručila je Kosor.

SDP-ovac Arsen Bauk pitao je premijerku na što je mislila kad je rekla da postoji opasnost od crvene Hrvatske. "Na prijetnje s britvom sam mislila. Na prijetnje koje nam upućujete i gdje se SDP postavlja kao sudac i egzekutor. I što se prijetite da ćete paziti što radi Bajić i sudovi. To je skandalozno ponašanje. To je crvena Hrvatska jer smo te metode vidjeli u doba komunizma. Namjeravate ukinuti i zabraniti HDZ i nakon toga ovi s britvom nas misle potjerati na Goli otok. Ta crvena Hrvatska kakvu vaši drugovi sanjaju neće se ostvariti jer je HDZ koja je stvarao državu potreban Hrvatskoj", poručila je, nakon čega je uslijedila replika Arsena Bauka.

"Takve hrvatske s pravosuđem koje je sada i koje će biti ne morate se bojati. Puno više su štete su nanijeli vaši s torbama nego ovi s britvama. Kada spominjaete bivši sustav – sve što se dogodilo protiv ljudskih prava mora biti kažnjeno, ali što moramo prestati govoriti je to da oni koji su bili u Komunističkoj partiji počnu spominjati crvenu Hrvatsku. Jedina crvena opasnost je crveno na tekućim računima građana koji loše žive, a ostalo je puka predizborna retorika i emagogija", rekao je Bauk.

Mirelu Holy (SDP), koju je zanimalo zašto vlada nije uredila biračke popise, Kosor je odgovorila da je vlada itekako puno učinila stvaranju pravne države. "Ne znam kako vam je to promaknulo", poručila je SDP-ovoj zastupnici.

"Obećajem, i novo sređivanje izbornih jedinica i sve vezano uz izbore učiniti ćemo u idućem mandatu", naglasila je.

Holy, kao zagrebačku SDP-ovku, pozvala je da intervenira kod SDP-ovih kadrova u glavnom gradu kako bi se, kako je rekla, prestalo s nenamjenskim trošenjem novca u Holdingu, neselektivnim zapošljavanjem, te kako bi se konačno riješio problem cijene dječjih vrtića.

"Dajte riješite taj kaos s plaćanjem vrtića, to je nepodnošljivo. Ako ne znate urediti vrtiće, pa kako vi namjeravate voditi Hrvatsku", upitala je premijerka.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
16/9/11

Brkoni, 28.09.11. 11:45

Kokoš!


registracija
28/4/10

Zvonko, 28.09.11. 11:49

Žalosno, da ne može biti žalosnije! I svi će opet zauzeti svoju stranu a bez da dovoljno kritički sagledaju šta ti ljudi laprdaju jer to apsolutno veze nema sa predizbornom utrkom.
Naime, i u ovoj predizbornoj kampanji sa svih strana teče med i mlijeko. Isti med i isto mlijeko, iz usta uglavnom istih političara, pa već 20 godina.
HDZ opet trabunja o prosperitetu, ravnomjernom razvoju, borbi protiv korupcije, kolosalnom mitskom uspjehu pregovora s EU-om o izručenju Hrvatske tom konglomeratu interesa i kapitala i bla, bla. Sama demagogija, ravna idiotizmu.

S druge strane, ista demagogija. Puno lijepih obećanja koja obećavaju nastavak puta u propast. Nastavak puta koji jedino može završiti afričkim načinom. Negdje sam pročitao rečenicu (parafriziram): "Pa kad bi mi u kampanji govorili narodu šta treba napraviti nitko za nas ne bi glasovao". Znači, svjesno se narod obmanjuje i laže. Lažu ga svi koji sjede u saboru i tako samo dokazuju tezu da nema političara kojima je stalo do onog "općeg interesa" ili "općeg dobra", nego samo partikularnih, pojedinačnih, stranačkih i interesa uhljebljenika.

Imajući u vidu sve čime nas je počastila demokracija u Hrvatskoj od strane političara bivšeg sistema, jedna konstanta se provlači neovisno o stranci na vlasti. Svatko tko si želi priznati, može, da kriminal i korupcija te pljačka nije "privilegija" niti jedne stranke nego opće načelo naslijeđeno iz bivšeg sustava čiji nositelji društvenih vrednota i danas čine stupove svih institucija ove države. Stoga držim da teme kao korupcija, kriminal i pljačka ne mogu biti jedine u predizbornoj kampanji jer one doslovno zabranjuju daljnje natjecanje svima, baš svima, i do zadnjeg.

Teme kao odnos prema EU ulasku/ne ulasku, ideologija i budućnost zemlje u ovom stoljeću moraju se isto staviti u eter.

Stvarno je degutantno kada lopovi u saboru predmnijevaju jedni drugima lopovluk dok jedan Veljko Marić čami u Beogradu, Ante Gotovina čami u Haagu, Slobodan Praljak čami u Haagu. Dok se podižu nove optužnice iz agresorske Srbije vukovarskim braniteljima, dok silovane žene Vukovara svakodnevno gledaju svoje silovatelje po vukovarskim ulicama, smijući im se i prijeteći a nose odore policije, rekao bih još, Hrvatske samo na papiru. Na kraju će istinski branitelji uživati u zatvoru a oni lažni u mirovinama.

Nije mi jasno da je narod tako kratkog pamćenja pa mu danas, između svih nasušno bitnih životnih tema, kao radno mjesto i egzistencija, više nije bitno tko ga je klao, nego samo tko ga je krao! Narod su sveli samo na dimenziju "Panem et circenses" dok dimenziju opstanka nacije, svog ponosa, svoje budućnosti i svoga obraza predaju na upravljanje ljudima kojima je interes njegov nestanak. HDZ je državu pokrao i opustošio a SDP i ostali nisu ništa, osim pomoći u tomu, učinili da se to ne dogodi ali su baš svi zemlju izdali!


registracija
24/3/10

bagsy, 28.09.11. 12:54

Možda bi premijerku trebalo podsjetiti što je njen posao,a debatnu sekciju ostaviti za babinjak,pa zar oni sebe ikad pogledaju na snimkama,zar oni ne vide na što liče,s kojim pravom se usude razglabati o besmislicama u ovakvoj situaciji


registracija
3/6/11

skaraica, 28.09.11. 13:19

Pomračenje uma.


registracija
17/12/10

zmaj, 28.09.11. 13:19

Nekako bih volio da svi MOMENTALNO pomru tamo, eto, nekao bih volio to!!!


registracija
24/7/11

mrvek, 28.09.11. 13:32

Zvonko seri još malo do 4. prosinca a poslije nećeš jer te neće imati tko plaćati govno KRADEZEOVSKO.


registracija
7/4/11

ivanovac, 28.09.11. 13:49

Slažem se s Mrvekom jer ovaj Zvonko je isto KRADEZE govno kao i ovi koji su sada u Vladi.
Vjerojatno poslije 4.prosinca neće više izvoditi svoje svinjarije jer ovo je najlažljivija i najlopovskija Vlada i vlast u povijesti Hrvatske.


registracija
14/11/07

laufer, 28.09.11. 13:54

Normalnom čovjeku se utroba okrene slušajući "aktuelni sat" u Saboru i pitanja koje vladajući postavljaju svojoj šefici.
Toliko ulizivanja, poltronstva, licemjerja, iskrivljavanja, laži - Kunst kao perjanica beskičmenjaštva - pa zar je moguće da još ima netko (osim Zvonka) tko pada na te glupe hadezejske fore ...?


registracija
22/4/11

www, 28.09.11. 14:10

Dugo smo čekali ovaj sabor, mnogi su još na ljetovanju a mi ih plačamo. Plačamo ih da nam stvore uvijete za bolji život a oni samo pljuju jedni na druge zbog svoje pohlepe za privilegijama. MI SLUŽIMO NJIMA UMIJESTO ONI NAMA, Mi njih hranimo , ne samo novcem, pojeli su i budućnost naše djece. I kada izaberemo svog dušmanina," jer to je naše demokratsko pravo ", prodati će nas ili pozatvarati kao i svije generale , da bi zadovoljili svoje nezasitne nagone da žive na tuđi dug. I sve to bez ikakve odgovornosti.


registracija
17/6/05

torpedo, 28.09.11. 15:49

Ovo je strasno: ona nije odgovorila konkretno skoro niti na jedno postavljeno pitanje.
Ako pitanje glasi: "da li je istina da su Predsjedništvo HDZ-a i HDZ-ova vlada jednoglasno donijeli odluku o prepuštanju upravljačkih prava nad Inom Mol-u?" onda odgovor moze bit ili DA ili NE.

Mislim, nije cudo da nam je drzava u banani s obzirom tko je vodi, ali ono sto me fascinira je da biraci to gutaju.


registracija
15/8/09

vergilia, 28.09.11. 20:46

Izborne jedinice i biračke spiskove srediti će NAKON izbora. Pa jesmo li mi stvarno ofce nad ofcama da nam se može prodati (ponovno) takvo obećanje - nakon što mrtvi i poduplani odglasaju obećaje se da takvih prevara više neće biti - ma, fuj, fuj, fuj! Ona doista smatra da smo budaletine...a možda i jesmo!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika