03.10.2011. / 12:39

Autor: Hina

Gazprom: Sjeverni tok otvara se 8. studenoga

Rusija će 8. studenoga pustiti u rad plinovod Sjeverni tok kojim će se preko Baltičkog mora plin izravno dostavljati zapadnoj Europi, objavio je u ponedjeljak predsjednik Gazproma, ruskog energetskog diva.

Sjeverni tok otvara se 8. studenogSjeverni tok otvara se 8. studenogRusija će 8. studenoga pustiti u rad plinovod Sjeverni tok kojim će se preko Baltičkog mora plin izravno dostavljati zapadnoj Europi, objavio je u ponedjeljak predsjednik Gazproma, ruskog energetskog diva.

"Danas vam mogu reći da će plinovod biti pušten u promet 8. studenoga", rekao je Aleksej Miller na sastanku s ruskim premijerom Vladimirom Putinom.

Dugim 1224 kilometara, Sjevernim tokom bi se trebalo transportirati 55 milijarda prostornih metara plina godišnje od Viborga do Greifswalda (Njemačka) preko teritorijalnih voda Rusije, Finske, Švedske, Danske i Njemačke.

Prvi cjevovod kapaciteta 27,5 milijarda prostornih metara završen je u svibnju, a okončanje drugog očekuje se 2012., čime će se ukupni kapacitet udvostručiti.

Trasa plinovoda preko Baltičkog mora izazvala je oštre polemike i kritike ekologa. Za Rusiju je to strateški projekt jer njime zaobilazi problematične susjedne zemlje, posebice Ukrajinu s kojom se godinama spori oko cijene plina. Taj prijepor je već izazvao u prošlosti blokadu opskrbe Europe plinom.

Četvrtina plina za Europu stiže iz Rusije, a 80 posto tih količina u tranzitu je preko Ukrajine.

Miller je na sastanku izvijestio da se gradnja projekta Južnog toka, također prema zapadnoj Europi, ali preko Crnog mora, odvija u predviđenim rokovima.

Sjevernim i Južnim tokom Rusija konkurira europskom plinovodu Nabuccu kojeg Europljani grade kako bi zaobišli Rusiju.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika