03.10.2011. / 16:46

Autor: Hina

Cipar: Istraga o eksploziji upućuje na krivnju predsjednika

Neovisna istraga istražitelja kojeg je imenovala država ocijenila je da se eksplozija streljiva na Cipru u srpnju dogodila zbog nemara ciparskog predsjednika Dimitrisa Kristofiasa.

Dimitris KristofiasDimitris KristofiasNeovisna istraga istražitelja kojeg je imenovala država ocijenila je da se eksplozija streljiva na Cipru u srpnju dogodila zbog nemara ciparskog predsjednika Dimitrisa Kristofiasa.

Istražitelj Polis Poliviu rekao je da su za eksploziju krivi Kristofias te ministri obrane i vanjskih poslova, koji su podnijeli ostavke nakon eksplozije. "Predsjednik Republike u ovom slučaju nije poduzeo osnovne mjere za sigurnost građana Cipra", rekao je u ponedjeljak Poliviu na konferenciji za novinare.

"U ovom slučaju ne govorim samo o institucionalnoj odgovornosti. U ovom slučaju pripisujem ozbiljnu i vrlo tešku osobnu odgovornost", dodao je.

U eksploziji zaplijenjenog iranskog streljiva, pohranjenog u mornaričkoj bazi na jugu Cipra u neprikladnim uvjetima više od dvije godine, poginulo je 13 osoba.

Predsjednik Kristofias, izabran 2008. na petogodišnji mandat, uživa imunitet od sudskog progona, a odgovornost za nesreću nije prihvatio. Policija bi u utorak trebala izvješće o nesreći, koja se dogodila 11. srpnja, predati državnom tužitelju koji će potom odlučiti o podizanju optužnice.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika