04.10.2011. / 09:24

Autor: Hina , Nacional.hr

Američka osveta Palestincima

Američki kongresnici blokirali su gospodarsku pomoć Palestincima od 200 milijuna dolara, kao odgovor na zahtjev za punopravno članstvo države Palestine u UN-

IlustracijaIlustracijaAmerički ministar obrane Leon Panetta kritizirao je u ponedjeljak američki Kongres zbog blokade gospodarske pomoći Palestincima vrijedne 200 milijuna dolara i pozvao je Izrael i Palestince da donesu "odvažne mjere" radi uspostave mira.

"Američka administracija se protivi blokadi pomoći Palestincima. U kritičnom smo razdoblju. Ovo nije dobar trenutak", rekao je Panetta na tiskovnoj konferenciji u Tel Avivu koju je održao zajedno s izraelskim kolegom Ehudom Barakom.

Američki kongresnici blokirali su gospodarsku pomoć Palestincima od 200 milijuna dolara, kao odgovor na zahtjev za punopravno članstvo države Palestine u UN-u "sve dok se to pitanje ne riješi", po američkom parlamentarnom izvoru.

"Obje strane moraju donijeti odvažne mjere kako bi napredovale prema rješenju s dvjema državama putem pregovora", dodao je Panetta.

Američkog čelnika je poslije u Ramallahu, na Zapadnoj obali, primio palestinski predsjednik Mahmud Abas kojemu je poručio da je "najkraći put prema rješenju s dvjema državama nastavak izravnih pregovora s Izraelom na temelju priopćenja međunarodnog Kvarteta za Bliski istok", rekao je palestinski pregovarač Saeb Erakat.

Pri tome je mislio na izjavu koju je Kvartet (SAD, EU, UN, Rusija) objavio 23. rujna, kojom se predviđa nastavak mirovnih pregovora radi postizanja konačnog dogvora koncem 2012.

Abas je opetovao Panetti da je spreman na nastavak pregovora s Izraelom ako ovaj pristane na "prekid gradnje naselja i granice iz 1967. kao polazište za pregovore", dodao je Erakat.

Američki ministar obrane treba iz Izraela otputovati u Egipat, a zatim na skup NATO-a u Bruxelles.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

registracija
4/6/11

VladSerbia, 04.10.11. 15:20

Ne znam koliko ce ovo pogoditi Palestince jer je ova pomoc u stvari nesto cime uslovljavaju tamosnju vlast. S druge strane, pregovara se vec veoma dugo i rezultata nema niti ce biti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika