04.10.2011. / 12:24

Autor: Martina Čizmić

Pakovanje ministru

Nitko nije znao, osim Bošnjakovića

"Da li će u okviru Ministarstva pravosuđa biti nekih postupaka zbog načina na koji su postupili, ne znam. Ali istina je da je ministar Bošnjaković otišao u Osijek, bez znanja i ne obavijestivši predsjednicu Vlade, do Ivana Vekića da ga smiri, da ne bi bilo nekog većega kravala", rekao je Šeks o odlasku Bošnjakovića u Osijek

Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks održao je konferenciju za novinare kao odgovor na napise da je premijerka znala za optužnice iz Srbije još u srpnju, premda je prije nekoliko dana izjavila kako o tome nije imala pojma.

Šeks je postavio pitanje zašto nitko nije obavijestio Vladu, predsjednicu Vlade i njega samog da su optužnice došle, nego su one 28 dana sjedile u ladici.

"Mene moji mjerodavni službenici, šefovi odjela u Ministarstvu pravosuđa, nisu informirali ni obavijestili da su te optužnice stigle iz Beograda. Iako viši stručni savjetnik piše da po ovlaštenju ministra optužnicu i popratne papire šalje u Osijek", prepričao je razgovor s ministrom Bošnjakovićem Šeks. Ponovio je kako mu je ministar rekao kako on nije dao ovlaštenje da se optužnice šalju ikamo.

Premijerka čita novine

Ivan Vekić, koji je drugooptuženi po optužnici, dobio je 20. rujna obavijest da dođe na osječki sud po optužnicu. On to preuzima, a Šeks privatnim kanalom dobiva informaciju da je optužnica došla i za njega.

Tek nakon što su mediji objavili informacije o optužnicama koje im je Vekić dao, za njih je saznala i predsjednica vlade Jadranka Kosor.

"Predsjednica Vlade bila je ne samo konstranirana, nego i iznenađena jer se radi o ozbiljnim stvarima i zatražila je od ministra o čemu se tu radi. Ministar joj je rekao ono što sam ranije ispričao. Da je tek kada je Vekić preuzeo optužnicu saznao da su optužnice došle iz Beograda i da su proslijeđene u Osijek. Predsjednica Vlade je nakon konzultacija odmah donijela odluku da se pripremi Zakon o ništetnosti", ispričao je Šeks i postavio pitanje zašto Ministarstvo pravosuđa nije obavijestilo Vladu da su optužnice 10. kolovoza stigle iz Beograda.

Sve je to zbog izbora


"Nisu istiniti napisi u medijima da je predsjednica Vlade znala za te optužnice u srpnju ove godine", rekao je Šeks i ponovio kako je za njih saznala iz medija.

Dodao je kako su neistiniti i navodi da su i on i ona znali da su te optužnice došle u Hrvatsku. Rekao je kako se cijeli slučaj koristi u predizborne svrhe.

"28.09.1992. Ministarstvo unutarnjih poslova, služba za zaštitu ustavnog poretka, dostavila je krivično procesnu dokumentaciju Vojnog suda u Beogradu, saznanje o krivičnim procesima protiv državljana Republike Hrvatske. Mene su obavijestili kao potpredsjednika Vlade da je vojno tužilaštvo u Beogradu podiglo optužnicu i o presudama koje su donijeli. To su te optužnice o kojima sad govorimo. Ali nitko nije reagirao na te optužnice. Dakle ta optužnica od 10.08.1991. sad je izronila, 10. kolovoza 2011.", zaključio je Šeks svoj monolog o tome kako su optužnice došle do njega.

Raznježilo me

"Osobito me raznježilo da me oslobađaju optužbi za oružanu pobunu protiv SFRJ", sarkastično je rekao Šeks.

Upitan za komentar premijerke Kosor o izjavi Milorada Pupovca, Šeks je rekao da je to njena odluka kada će i kako komentirati izjave Milorada Pupovca.

"Pupovac je dao određene izjave u medijima, koje su krajnje neistinite. Prije svega da je postignut sporazum između ministrice pravde Snežane Malović i ministra Bošnjakovića o rješavanju ovih stvari. Postoji nešto drugo, sporazum iz 2006. godine između država o rješavanju ratnih zločina, odnosi se na suradnju tužilaštva, razmjenu dokumentacije i dokaza o ratnim zločinima na području Republike Hrvatske. Ono što Pupovac tvrdi da se za to znalo, prema nekim izvorima u travnju, ne stoji", rekao je Šeks.

Bošnjaković je šutio!

"Da li će u okviru Ministarstva pravosuđa biti nekih postupaka zbog načina na koji su postupili, ne znam. Ali istina je da je ministar Bošnjaković otišao u Osijek, bez znanja i ne obavijestivši predsjednicu Vlade, do Ivana Vekića da ga smiri, da ne bi bilo nekog većega kravala", rekao je Šeks o odlasku Bošnjakovića u Osijek.

"To njega trebate pitati kada je točno saznao. Onaj trenutak kada je on saznao. Sigurno je saznao u trenutku kada je krenuo u Osijek obavijestiti i smirivati Ivana Vekića", ispričao je Šeks te dodao kako premijerki nije ni rekao, a otišao je u Osijek.

Ispričao je kao se u optužnici navodi da su poticali ljude da kroz prijetnje i zastrašivanja te otpuštanja s posla natjera Srbe da napuste teritorij Hrvatske, te da su, ukoliko to ne uspije, da se etnički očisti taj dio Hrvatske od Srba, da se prijeđe na plan B, da se fizičkim likvidacijma očisti taj dio Hrvatske od Srba.

Poticatelji na likvidacije

"U optužnici se navodi kako smo nas četvoro bili poticatelji ovih četrdeset na likvidacije. Navodi se i da smo mi bili idejni začetnici oružane pobune protiv SFRJ. Tu je optužnicu 2004. srbijanski sud odbacio i obustavio postupak", ispričao je Šeks.

Upitan ako su te optužnice tako "šuplje", koja je svrha donošenja Zakona o ništetnosti, Šeks je rekao kako to pitanje zahtjeva dužu elaboraciju. Potom se upustio u pobrajanje pravnih akata koje je donijela Skupština Srbije od 2003. godine do danas, a koji se odnose na vojno tužilaštvo, vojno tužiteljstvo i ratne zločine. Poručio je kako je hrvatsko veleposlanstvo trebalo s osobitim zanimanjem pratiti zakonodavstvo Republike Srbije.

"U to je vrijeme na vlasti bio SDP, a ministar vanjskih poslova SDP-ovac. Propustili su poduzeti korake, u trenutku kada je Srbija prisvojila pravo da procesuira zločine koji su u nadležnosti Haaga. Oni su prisvojili nadležnost za sve takve zločine na području SFRJ. Srbija si je prisvojila pravo da bude pravosudni arbitar i da progoni i sudi državljane svih ostalih država na području SFRJ. No, Srbija nije aktivirala taj zakon u potpunosti. Tek 1.1.2010. aktivira ključne odredbe tog zakona gdje si ona daje pravo da vodi postupke protiv svih državljana bivših država SFRJ bez obzira na državu počinjenja kaznenog djela", rekao je Šeks te nastavio kako je potom na Srbiju pritisak izvršila EU i međunarodna zajednica.

Nisam ja tu bitan

Upravo u tom trenutku Srbija aktivira ključne dijelove zakone i Interpolove naloge s crvene tjeralice, pa se uhićuju Ejup Ganić i Divjak.

"Srbija kreće u jednu vrstu pravosudne agresije, a kulminiralo je sa ovim pokušajem uručenja optužnica Vojnog tužilaštva JNA protiv 44 hrvatska branitelja. Nisam ja tu bitan, ni važan. To treba gledati u svjetlu, da su ovih 40 u načelu iz Vukovara i branitelji Vukovara. Trebalo je Vukovar kao simbol obrane staviti u kontekst izvršenja genocida. Da su vukovarski branitelji odgovorni za izvršenje genocida. Mi koji smo označeni kao kolovođe, manje smo bitni. Svrha je izazvati takvu uznemirenost među braniteljima. Stoga je ispravna odluka predsjednice Vlade da se krene s ovim zakonom. Prigovori koji se javljaju s raznih strana da je takav zakon beskoristan nisu osnovani jer je jasno samo po sebi da zakon koji donosi Hrvatska ne može obvezivati Srbiju. Da se pravosudna tijela Srbije mogu oglušiti i ne respektirati taj zakon. Ali svrha ovog zakona leži u jednom pritisku na Srbiju da kad taj zakon bude donijet, da i druge države nastale na području bivše Jugoslavije krenu združeno s jednim oblikom pritiska prema Srbiji da povuče odredbe tog zakona. Jer ni jedna se država ne slaže s tom uzurpacijom imperijalne moći koju si je Srbija uzela da sudi za sva kaznena tijela pod nadležnosti Međunarodnog suda u Haagu od 1.1.1991. godine pa nadalje. Dakle, to je način da animiramo i druge države da se ide prema Srbiji da povuče taj dio zakona. I da EU također izvrši određeni pritisak na Srbiju da povuče te sporne odredbe. Jer ni EU ne može biti ravnodušna da je jedna država prisvojila ona prava koja nema ni jedna država u Uniji. To može biti ona snažna poluga koju ovaj zakon može imati prema Srbiji", pojasnio je Šeks.

Nema Interpolove tjeralice protiv mene!

Šeks je naglasio kako je Srbija mogla te optužnice proglasiti ništavnima jer ona nije pravna sljednica SFRJ.

"Nisu ih morali slati u Zagreb da ih tužiteljstvo tu odbaci", rekao je i podsjetio na slučaj doktorice Vesne Bosanac iz vukovarske bolnice protiv koje su optužnice nakon saslušanja odbačene.

"Zašto to nije napravljeno i u ovom slučaju? To treba Srbija odgovoriti", upitao je Šeks.

Podsjetio je kako je Badinterova komisija priznala agresiju JNA na Hrvatsku, pa nema smisla da se priznaju otpužnice tužiteljstva vojske koja je izvršila agresiju na Hrvatsku. Dodao je i kako je Srbija zloupotrijebila Interpol uz prešutno odobravanje "centrale u Londonu".

Također, opovrgnuo je natpise pojedinih medija da je protiv njega podignuta Interpolova tjeralica.

Što se tiče postupka ministra Bošnjakovića i ministarstva pravosuđa, Šeks je naglasio kako se nada da će se provesti istraga da li je viši savjetnik koji je proslijedio optužnice u Osijek to napravio na vlastitu ruku ili uz odobrenje ministra.

Vezane vijesti

Trebamo se lišiti negativne prtljage

Trebamo se lišiti negativne prtljage

Bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i jedan od utemeljitelja HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je danas kako Hrvatsku u budućnosti vidi kao demokratsku,… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 04.10.11. 13:05

nije mi jasno da kosorica ne zna sama smjeniti ministra, već joj u tome mora pomoći šeks.


registracija
24/7/11

mrvek, 04.10.11. 13:10

HDZ + LIMUN = KRADLER


registracija
31/1/10

STTony, 04.10.11. 13:47

:))


registracija
30/12/10

putusvemir, 04.10.11. 14:46

Mrvek ovo je genijalno!


registracija
11/1/10

fluid, 04.10.11. 15:18

Jeste li ikada bili u društvu sa pravnicima ?Odvjetnicima,sucima i sl.pravnim stručnjacima ?Kada je o dobrim poznavateljima zakona i propisa riječ,nemože im se zasigurno osporiti poznavanje i zakona ili bilo kojih propisa.Napamet naučeni članci zakona i drugih propisa,tečno im silaze sa usana.Citirati će svako slovce i zarez do lingvističke neizdržljivosti za običnog čovjeka.I biti će u pravu.Ako uzmete zakonike u ruke i pratite objašnjavanja pravnih stručnjaka određenih članova i stavki,uočiti će te da zaista suvereno poznaju materiju.Odnosno da je suvereno citiraju.No kada se malo odmaknete i pokušate promatrati te pravne stručnjake iz drugog ugla,morate zamijetiti da su to usko usmjereni mozgovi.Poput konja sa oglavinom,kako su to govorili naši stari.Oni poznaju svoj dio nauka dok o svemu ostalom nemaju pojma.Čast iznimno rijetkim pojedincima.No ti se prepoznaju u toj pravničkoj žabokrečini Za njih se slobodno može reći da razumiju i pravo ali i osli život koji se oko njih događa.Kako bi pravi pravnici trebali imati vrlo široki spektar pogleda i znanja na sva događanja oko sebe te svoje pravno znanje implementirati u svoj djelokrug poslova koje obavljaju,očekivalo bi se da je to najviša razina inteligencije koju svako društvo treba kao zemlja kišu.No tome nije tako.Naročito ne kod nas.Nedostatak širine vizionarstva,nedostatak moralnih i drugih pozitivnih karakteristika koje nužno moraju posjedovati a da bi bili ono što se od njih očekuje,najčešće egzistiraju na svojim suhoparnim poznavanjem zakona i to je sve.Oni su,u pravilu meso koje samo sjedi i buba pravnu materiju do besvjesti dok je ne i apsolvira dovoljno da mogu položiti ispite i zauzeti svoje mjesto u okruženju gdje trebaju provoditi ili prakticirati pravo.I najuporniji glupani na taj način mogu ostvariti svoje ciljeve.No to nije dovoljno i od takvih na kraju bude više štete nego koristi.Bošnjaković je samo jedan od takvih.To se vidi iz promatranja istoga u rijetkim situacijama kada nastupa u javnosti.Šeks je obrnuti pravnik od nužnosti.Totalni negativac i svjesni prekršitelj svega moralnoga u pravu.Ono što među pravnicima išta vrijedi,to je otišlo u odvjetnike.Barem slobodno prakticiraju naučeno.Ostali nesposobnjakovići završavaju u državnim službama i ubijaju i državu i pravo.


registracija
11/12/07

time, 04.10.11. 16:49

Možda Kosorica stvarno nije niti znala za optužnice ali Šeks sigurno je...I po njegovom nalogu je Bošnjaković šutio i po njegovom nalogu je išao u Osijek da ne bude većeg "kravala", a sada kada su javno prozvani, opet je po njegovom nalogu preuzeo krivnju.
E, Seki prestar si i vise ti ni laganje neide od ruke.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika