04.10.2011. / 13:13

Autor: Hina

Putin želi stvoriti Euroazijsku uniju

Ruski premijer Vladimir Putin želi bivše sovjetske republike okupiti u Euroazijsku uniju, piše u članku kojim Putin obrazlaže svoju prvu vanjskopolitičku inicijativu, pripremajući se za povratak u Kremlj kao idući ruski predsjednik.

Vladimir PutinVladimir PutinRuski premijer Vladimir Putin želi bivše sovjetske republike okupiti u Euroazijsku uniju, piše u članku kojim Putin obrazlaže svoju prvu vanjskopolitičku inicijativu, pripremajući se za povratak u Kremlj kao idući ruski predsjednik.

Nova bi unija počivala na postojećoj carinskoj uniji s Bjelorusijom i Kazahstanom koja će od iduće godine ukloniti sve prepreke trgovini i kretanju kapitala i radne snage između te tri zemlje.

"Nećemo stati na tome i postavljamo ambiciozan cilj: postići još veću razinu integracije u Euroazijsku uniju", napisao je Putin u članku koji će u utorak izaći u listu Izvjestija.

Putin je prošli mjesec najavio kako će se natjecati na predsjedničkim izborima u ožujku 2012., a sudeći po trenutačnoj popularnosti, on će na njima i pobijediti.

Nova inicijativa objavljena je u trenutku kad se Rusija približava kraju 18-godišnjih pregovora sa Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO).

U svojem je tekstu Putin otvoreno izrazio skepsu u vezi s tom organizacijom.

"Proces traženja novih globalnih razvojnih modela za razdoblje poslije krize veoma je otežan. Na primjer krug pregovora iz Dohe (međunarodni trgovinski razgovori) praktički stoji. U WTO-u postoje objektivne poteškoće", napisao je.

Putin je 2009. uzdrmao ruski pokušaj da uđe u WTO kad je najavio će Rusija osnovati carinsku uniju s Bjelorusijom i Kazahstanom. I ovu novu inicijativu morat će objasniti članicama WTO-a.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika