04.10.2011. / 16:57

Autor: Hina

Malo i srednje poduzetništvo okosnica gospodarstva u EU i Hrvatskoj

Mala i srednja poduzeća predstavljaju okosnicu gospodarstva u Europskoj uniji i zapošljavaju više od dvije trećine zaposlenih u privatnom sektoru, a slična je situacija i u Hrvatskoj, objavila je u utorak Europska komsiija u okviru Europskog tjedna poduzetništva.

Antonio TajaniAntonio TajaniMala i srednja poduzeća predstavljaju okosnicu gospodarstva u Europskoj uniji i zapošljavaju više od dvije trećine zaposlenih u privatnom sektoru, a slična je situacija i u Hrvatskoj, objavila je u utorak Europska komsiija u okviru Europskog tjedna poduzetništva.

Komisija je objavila izvješće za 2010. pod naslovom "Oporavljaju li se mala i srednja poduzeća od krize?", s rezultatima istraživanja u svih 27 zemalja članica te zemljama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama te u Izraleu, Norveškoj i Lihtenštajnu.

U Hrvatskoj, kao i u Europskoj uniji, gospodarski rast i radna mjesta uvelike osiguravaju mala i srednja poduzeća. Devet od deset poduzeća u Hrvatskoj i u EU-u spadaju u mala i srednja poduzeća, među kojima su daleko navjeći broj mikro poduzeća s manje od deset zaposlenih. U Hrvatskoj više od tri četvrtine zaposlenih u nefininacijskom sektoru radi u malim i srednjim poduzećima.

Najveći dio malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj, 39 posto, bavi se uslužnim djelatnostima, 32 posto ih je aktivno u trgovini, a samo 16 posto bavi se nekom proizvodnom djelatnošću.

Zbog nedostatka osnovnih statističkih podataka, Komisija navodi da nije moguće analizirati koliko su mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj pogođena ekonomskom i financijskom krizom.

Komisija navodi da je Hrvatska u posljednjih pet godina postigla znatan napredak u malom i srednjem poduzetništvu, ali da još uvijek zaostaje za ostalim članicama EU-a. Komisija vidi veliki prostor za napredak u mijenanju percepcije poduzetništva u Hrvatskoj, koja je negativnija nego u EU-u. "Poboljšanje imidža poduzetnika moglo bi imati višestruko pozitivni učinak na spremnost građana da preuzmu poslovni rizik", kaže Komisija.

Povjerenik za industriju i poduzetništvo Antonio Tajani ističe da je malo i srednje poduzetništvo bilo predvodnik u gospodarskom oporavku 2010. te da Europi trebaju "inovativni i kreativni poduzetnici spremni na preuzimanje rizika".

"To je glavni put prema oporavku", rekao je Tajani.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 04.10.11. 17:09

Svaka čast,Antonio.Ipak je to malo kompleksnija tema.Ostavi ti to na miru.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika