05.10.2011. / 15:58

Autor: Hina

Pariz i Berlin žale zbog neusvojene rezolucije o Siriji

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle u srijedu je rekao kako smatra da je žalosno što zbog ruskog i kineskog veta nije usvojena rezolucija UN-ova Vijeća sigurnosti kojom se osuđuje sirijski režim, a istog je mišljenja i francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe, prenosi France presse.

Guido WesterwelleGuido WesterwelleNjemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle u srijedu je rekao kako smatra da je žalosno što zbog ruskog i kineskog veta nije usvojena rezolucija UN-ova Vijeća sigurnosti kojom se osuđuje sirijski režim, a istog je mišljenja i francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe, prenosi France presse.

"Francuska je, zajedno sa svojim partnerima, učinila sve da bi Vijeću sigurnosti predložila dokument koji bi odgovarao svima. No neki su odlučili uložiti veto. Ovo je nesretan dan za sirijski narod, ali i za Vijeće sigurnosti", stoji u Juppeovu priopćenju. "Vijeće sigurnost ne može ne reagirati na sirijsku tragediju. Mora ustati protiv diktatora koji masakrira vlastiti narod i pokušava ugušiti legitimne želje Sirijaca za demokracijom", stoji u priopćenju šefa francuske diplomacije.

"Činjenica da rezolucija o Siriji nije usvojena, žaljenja je vrijedna", rekao je šef njemačke diplomacije Westerwelle, dodavši kako će Njemačka nastaviti s naporima da se "izvrši pritisak na sirijski režim", osobito u sklopu EU-a.

Rusija i Kina zajedno su u utorak uložile veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se osuđuje režim u Siriji, no u kojoj se izrijekom ne spominju sankcije, te su izazvale ogorčenost Sjedinjenih Država.

Za rezoluciju je glasovalo pet članica Vijeća, no nijedna od zemalja BRICS-a. Brazil, Indija i Južnoafrička Republika suzdržale su se kao i Libanon, a Rusija i Kina glasovale su protiv rezolucije.

Nacrt teksta izradilo je nekoliko zemalja predvođeno Francuskom čiji je veleposlanik pri UN-u Gerard Araud rekao 15-članom Vijeću da ih "ovaj veto neće zaustaviti" i da "nijedan veto ne može dati sirijskim vlastima pravo da rade što hoće".

Tekst rezolucije o kojemu je Vijeće u utorak glasovalo razblažena je verzija prethodnih nacrta koji su sadržavali prijetnje sankcijama bude li se sirijski režim oglušio o međunarodne pozive da prekine nasilno gušenje prodemokratskih prosvjeda. Iz teksta je izbačena riječ sankcija, ali to nije bilo dovoljno za Rusiju i Kinu. Prema podacima Ujedinjenih naroda sirijski režim je u višemjesečnom gušenju prosvjeda ubio najmanje 2.700 civila.

Američka veleposlanica pri UN-u Susan Rice rekla je da je Washington ogorčen jer Vijeće "nije uspjelo u pokušaju da se suprotstavi rastućoj prijetnji miru u regiji" iako se u nacrtu rezolucije sankcije uopće ne spominju. "Da budem jasna: SAD misle da je vrijeme da Vijeće preuzme odgovornost i nametne oštre ciljane mjere i embargo na oružje protiv režima", predsjednika Bašara al-Asada, rekla je Rice.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika