06.10.2011. / 10:42

Autor: Anamarija Kronast

Preminuo velikan

PC era službeno završila

Suosnivač Applea umro je od posljedica raka gušterače, bolesti s kojom se borio posljednjih deset godina

Steve JobsSteve JobsJedan od pionira moderne tehnologije i suosnivač Applea, Steve Jobs, izgubio je borbu sa zloćudnom bolešću.

Vijest o njegovoj smrti jutros su objavili gotovo svi svjetski mediji.

- Tužni smo što moramo objaviti da je umro Steve Jobs. Njegova briljantnost, snaga i energija bili su izvor brojnih inovacija koje su poboljšale i obogatile naš život. Svijet je danas nesumnjivo bolji zahvaljujući upravo njemu - rečeno je u Appleovom priopćenju o čovjeku čiji su proizvodi poput iMaca, iPoda, iPhonea i iPada zauvijek promijenili pogled na glazbenu industriju i medije.

- Steveova briljantnost, sjaj i energija izvor su nebrojenih inovacija koje su obogatile i poboljšale živote svih nas. Svijet je neizmjerno bolji zbog njega. Najveća ljubav bili su mu supruga Laurene i obitelj. Naša srca su s njima i svima koji su bili dirnuti njegovim izvanrednim talentima - ističe se u priopćenju.

Preko cijele naslovnice Appleove web stranice od srijede navečer stoji fotografija radnih mjesta i tekst "Steve Jobs 1955 - 2011".

Podsjetimo, Jobs je ostavku na mjesto CEO-a Applea dao u kolovozu, nakon gotovo desetogodišnje borbe s rakom gušterače. Prije šest godina bio je na uspješnoj transplantaciji jetre nakon koje se uspio oporaviti i vratiti na čelo jedne od danas najuspješnijih tvrtki na svijetu, a koja je na to mjesto došla upravo zahvaljujući Jobsovoj nevjerojatnoj kreativnosti i smislu za business. Za svog je nasljednika Jobs postavio Stevea Cooka, dugogodišnjeg suradnika i prijatelja.

Jobs je 1976. osnovao tvrtku Apple Computer s prijateljem iz djetinjstva Steveom Wozniakom, a prodavali su ono što se smatra prvim svjetskim osobnim računalom - Apple II.

Analitičari industrije nazvali su ga majstorskim inovatorom, možda u rangu s Thomasom Edisonom, jer je izmijenio svijet računarstva, snimljene glazbe i komunikacija.

U 2004. godini Steve Jobs je pobijedio neobičan oblik raka gušterače, a 2009. bio je prisiljen na transplantaciju jetre. Nakon nekoliko godina pogoršanja zdravstvenog stanja, 24. kolovoza ove godine odstupio je s mjesta izvršnog direktora Applea. Iza Stevea Jobsa ostala je supruga Lauren, sin i tri kćeri, ali i brojni štovatelji širom svijeta koji su ga smatrali najvećim inovatorom današnjice.

BARACK OBAMA, predsjednik SAD-a:

Screenshot: AppleScreenshot: Apple"Steve je bio jedan od najvećih američkih inovatora, dovoljno hrabar da misli drugačije od drugih, neustrašiv u namjeri da promijeni svijet i dovoljno talentiran da to i učini. Svijet je izgubio velikog vizionara, a možda je njegova najveća pobjeda to što je cijeli svijet za njegovu smrt saznao putem uređaja koji je on izumio."

RUPERT MURDOCH, predsjednik NEWS CORP-a

"Danas smo izgubili jednog od najvećih mislilaca, kreatora i poduzetnika. Steve Jobs je bio najveći vođa jedne tvrtke u našoj generaciji, a revolucija koju je napravio utjecala je na praktički cijeli svijet."

MARK ZUCKERBERG, suosnivač Facebooka

"Steve, hvala što si mi bio mentor i prijatelj. Hvala ti i što si nam pokazao kako promijeniti svijet."

ARNOLD SCHWARZENEGGER, glumac i bivši guverner Kalifornije

"Steve je živio 'kalifornijski san' svaki dan svog života, a sve nas je poticao da učinimo isto."

MARK CUBAN, vlasnik Dallas Mavericksa

"PC era je danas i službeno završila."

SPIKE LEE, redatelj:

"Vizionari su uvijek pomalo ludi na početku jer vide ono što drugi ne mogu. On je bio taj koji je vidio iPOD, iPAD, iPHONE, iTUNES i PIXAR... i tko zna što još. No smrt ga je zaustavila." (Hina)

Vezane vijesti

Direktor Applea Tim Cook odbio isplatu 75 milijuna dolara

Direktor Applea Tim Cook odbio isplatu 75 milijuna dolara

Direktor informatičkog diva Apple, Tim Cook, odustao je od 75 milijuna dolara dividende od dionica kojima je tvrtka nagradila svoje zaposlenike,… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 06.10.11. 08:35

najbolje su mu bile zadnje ili predzadnje riječi "najbolji način da se oslobodite osjećaja kako imate što izgubiti jest da saznate da ćete uskoro umrijeti"


registracija
23/7/09

ZagrebRocks, 06.10.11. 12:05

Odgriznuta jabuka je simbol prvog grijeha sa Evom i Adamom.

Simbolična cijena prvog Apple kompjutera je bila 666,66 dolara.


registracija
4/6/11

VladSerbia, 06.10.11. 18:12

@ZagrebRocks

Da li tako jezive komentare imate za sve velike ljude kada umru?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika