06.10.2011. / 13:01

Autor: Martina Čizmić

Nobelovu nagradu za književnost dobio Tomas Tranströmer

Kao kandidat za Nobelovu nagradu spominjan je u nekoliko navrata, a dobitnik je cijelog niza međunarodnih i švedskih nagrada za poeziju

Foto: Ulla MontanFoto: Ulla MontanŠvedski pjesnik i pisac Tomas Tranströmer dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost.

Rođen u Stockholmu 1931. godine, Tranströmer se bavio pisanjem i prevođenjem, a njegova je poezija ostavila dubok trag u švedskom društvu.

Diplomirani psiholog, koji se cijelog života bavio psihologijom i radio s osuđenicima i ovisnicima, prvu je zbirku pjesama objavio još 1954. godine. Optuživali su ga da se u svojim pjesmama previše udaljava od tradicije, a ne uključuje dovoljno političkih pitanja u svoje radove.

Kritičari njegove pjesme opusuju kako modernističke i ekspresionističke, a karakteriziraju ga jednostavni opisi svakodnevnih događajaa u prirodi, pogotovo mistični pogled na univerzalna razmišljanja ljudskog uma.

Prije 20 godina Tranströmer je pretrpio moždani udar zbog čega otežano govori, ali i dalje piše. Kao kandidat za Nobelovu nagradu spominjan je u nekoliko navrata, a dobitnik je cijelog niza međunarodnih i švedskih nagrada za poeziju.

Njegove su pjesme prevedene na više od 50 jezika.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika