06.10.2011. / 17:16

Autor: Hina

Mlakar: Srbija proširila jurisdikciju na Hrvatsku

Ministar uprave Davorin Mlakar rekao je danas u Hrvatskom saboru da je zakonom o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije, Vlada RH pokušala regirati na događaje koji su neuobičajeni u međunarodnoj praksi između država koje reguliraju kazneno zakonodavstvo, jer je Srbija svojim internim zakonodavstvom proširila jurisdikciju na područje suverene Republike Hrvatske.

Davorin MlakarDavorin MlakarMinistar uprave Davorin Mlakar rekao je danas u Hrvatskom saboru da je zakonom o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije, Vlada RH pokušala regirati na događaje koji su neuobičajeni u međunarodnoj praksi između država koje reguliraju kazneno zakonodavstvo, jer je Srbija svojim internim zakonodavstvom proširila jurisdikciju na područje suverene Republike Hrvatske.

"Vlada RH je uvjerena da je Srbija svojim internim zakonodavstvom proširila jurisdikciju Srbije na područje suverene, samostalne i nezavisne Republike Hrvatske, a to je međunarodno-pravno nedopušteno", ocijenio je Mlakar.

Naveo je da je taj zakon koji je Srbija donijela suprotan tekstu Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Hrvatske koju je Sabor donio 1991., kao i sporazumima potpisanima između Državnog odvjetništva RH-a i Tužilaštva Srbije.

"Mislimo da je time zadirano u suverenitet RH, a da bismo omogućili pravosudnim tijelima RH da reagiraju na akte koji bi se našli na području RH doneseni od strane pravosudnih tijela Srbije predlažemo zakon koji bi rekao da se stupanjem na snagu zakona utvrđuje da su ništetni i bez pravnog učinka svi pravni akti bivše JNA, njezinih pravosudnih tijela, pravosudnih tijela bivše SFRJ i pravosudnih tijela Srbije koji se odnose na Domovinski rat u Hrvatskoj kojima su osumnjičeni, optuženi ili osuđeni državljani Hrvatske za kaznena djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom", naveo je.

Mlakar je naveo kako donošenjem tog zakona Hrvatska ničim ne dovodi u pitanje izvršavanje obveza koje je preuzela Ustavnim zakonom o suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom i međunarodno preuzete obveze.

Taj će zakon, naglasio je, omogućiti jedino da pravosudna tijela RH štite propise RH koji su postupanjem druge države ugroženi.

Podsjetio je i da je Vlada, uz zakon, danas na sjednici utvrdila i prijedlog deklaracije koju bi uputila Saboru na donošenje, a u kojoj bi se pozvalo Srbiju da, na temelju međunarodno preuzetih obveza, međunarodnim ugovorom sa Hrvatskom riješi sva pravosudna pitanja vezana uz ta kaznena djela i na taj način stavi izvan snage odredbe svojih unutarnjih propisa koji dovode do kolizije dva pravna poretka na prostoru RH.

Sabor o prijedlogu zakona raspravlja po klubovima.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 06.10.11. 19:19

I to se ZNA vech 20 godina
...........................................
NA OBJE STRANE
............................................
Svrbci samo
............................................
ISPROBAVAJU !!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika