06.10.2011. / 19:06

Autor: Hina

Kometi bili nekoć izvor vode na Zemlji

Astronomi su pronašli prvi komet koji sadrži vodu nalik oceanskoj, što snažno podupire teoriju da su svemirska tijela bili značajan izvor vode za "žednu" Zemlju u prvim fazama njezina nastanka.

Kometi su bili izvor vodeKometi su bili izvor vodeAstronomi su pronašli prvi komet koji sadrži vodu nalik oceanskoj, što snažno podupire teoriju da su svemirska tijela bili značajan izvor vode za "žednu" Zemlju u prvim fazama njezina nastanka.

Velika temperatura planeta, odmah nakon njegova formiranja, dovela bi do vrlo brzog isparavanja prvotne vode i znanstvenici vjeruju da su oceani nastali oko osam milijuna godina kasnije.

Pitanje je odakle je stigla voda, presudna za život na Zemlji.

Ranije analize uzoraka leda s kometa pokazale su da su oni nisu mogli donijeti više od deset posto današnjih oceana, jer kemijski "otisci" nisu odgovarali.

No, stručnjaci iz njemačkog instituta Max Planck ustanovili su da komet 103P/Hartley 2 ima isti kemijski sastav kao oceani na Zemlji.

To otkriće značajno povećava količinu vode koja je mogla stići preko kometa, sastavljanih od stijena i leda s karakterističnim "repom" od plina i prašine. Raniji modeli pokazivali su da je najveći dio vode na Zemlju stigao putem asteroida.

U slučaju Hartleya 2, znanstvenici su koristeći se infracrvenim instrumentima otkrili da ima gotovo identičan "D/H" kao morska voda. D/H pokazuje udio deuterija ili teškog vodika koji ima jedan dodatni neutron, u odnosu na obični vodik iz vode.

Vezane vijesti

Južnoafrikanac izmislio tuširanje bez vode

Južnoafrikanac izmislio tuširanje bez vode

Potaknut prijateljem koji se nije tuširao i nakon višemjesečnog istraživanja, južnoafrički student Ludwick Marishane dobio je svjetsko priznanje za… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 07.10.11. 08:48

Hmmm, ovi znanstvenici svakih dvadesetak godina "prodaju" neku neovu teoriju.
Nisam znanstvenik i svjestan sam da život nije stvorio Bog, na zemlju smo "zasađeni" od strane naprednije civilizacije, sad smo na promatranju, (kao laboratorijsko štakori), ali suviše smo agresivni za svemir te je pitanje što će biti s nama?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika