07.10.2011. / 12:15

Autor: Nacional.hr

HAKOM domaćin treće europske radne skupine za razvoj elektroničkih komunikacija

U organizaciji Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije u Splitu se od 4. do 7. listopada ove godine održalo treće okupljanje stručnjaka radne skupine u okviru Europske konferencije poštanskih i telekomunikacijskih uprava.

Dražen Lučić (Foto: Petar Glebov/PIXSELL)Dražen Lučić (Foto: Petar Glebov/PIXSELL)Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) ove je godine bila domaćin radne skupine u okviru Europske konferencije poštanskih i telekomunikacijskih uprava (CEPT) koja se bavi upravljanjem aktivnostima vezanim uz elektroničke komunikacije u europskom kontekstu. CEPT-ova radna grupa od oko 70 sudionika iz brojnih europskih zemalja bavila se kontrolom, odnosno mjerenjima radiofrekvencijskog spektra te poslovima nadzora telekomunikacijskog tržišta.

Ovo je treća u nizu ovogodišnjih radnih skupina koje su se održale u gradu Splitu, a osim radnog karaktera ovakve su radionice od značaja i za turističku promidžbu Republike Hrvatske s obzirom na to da sudionici dolaze iz brojnih europskih zemalja.

„Ovakve skupove svake godine nastojimo organizirati u nekoj drugoj regiji naše zemlje kako bi pomogli gospodarstvu tog kraja te istodobno prezentirali Hrvatsku unutar Europe. Split je zaslužio domaćinstvo ove radne skupine budući da je to naš drugi grad po veličini i središte splitske županije. Iduće godine planiramo održati tri konferencije u Dubrovniku te tako uz naš svakodnevni rad nastaviti raditi na promicanju naše države", istaknuo je Dražen Lučić, ravnatelj HAKOM-a.

Uključenost HAKOM-a u rad CEPT-ove skupine osigurava pretpostavke za razmjenu iskustava sa stručnjacima iz drugih europskih zemalja, unaprjeđivanje znanja vezanih uz digitalne tehnologije te pravovremeno reagiranje na nove trendove i razvoj elektroničkih komunikacija, posebice u dijelu komunikacija koje koriste radiofrekvencijski spektar. Na temelju toga HAKOM svoju politiku upravljanja spektrom usklađuje s težnjama na europskoj razini, što se može iščitati iz razvijenog regulatornog okvira i promoviranja uporabe novih tehnologija. HAKOM je kao domaćin skupa također iskoristio priliku upoznati predstavnike prisutnih zemalja s problemima uzrokovanim talijanskim ometanjem hrvatskih televizijskih multipleksa. Organizacija sastanka u Hrvatskoj potvrda je dosadašnjeg HAKOM-ovog rada i ugleda na međunarodnoj razini te poticaj za nove izazove u budućnosti.

HAKOM od početka svojeg djelovanja aktivno sudjeluje u radu međunarodnih radnih skupina pri CEPT-u i Međunarodnoj telekomunikacijskoj uniji (ITU).

Vezane vijesti

Rast usluga širokopojasnog pristupa internetu

Rast usluga širokopojasnog pristupa internetu

Telefonske usluge i dalje bilježe pad prihoda, kako zbog smanjenja kupovne moći građana uzrokovane krizom u svjetskoj i domaćoj ekonomiji, tako i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika