08.10.2011. / 10:20

Autor: Hina

I nakon deset godina talibani najavljuju pobjedu

Talibani najavljuju da će se boriti dok i posljednji strani vojnik ne ode iz Afganistana, vidi se iz priopćenja kojim je u petak obilježena deseta godišnjica početka američke vojne operacije u toj zemlji.

Talibani ne odustajuTalibani ne odustajuTalibani najavljuju da će se boriti dok i posljednji strani vojnik ne ode iz Afganistana, vidi se iz priopćenja kojim je u petak obilježena deseta godišnjica početka američke vojne operacije u toj zemlji.

Borba talibana u proteklom desetljeću "iako s malo oružja i opreme... Natjerala je okupatore koji su željeli ostati zauvijek, da dobro razmisle o svojoj poziciji", rekao je talibanski glasnogovornik Zabinula Mudžahid u priopćenju na engleskom.

Predsjednik Hamid Karzai i njegovi zapadni saveznici dogovorili su se da će se sve strane borbene postrojbe vratiti kući do kraja 2014., ali Zapad je obećao da će financiranjem i obukom afganistanskih snaga sigurnosti nastaviti podupirati tu zemlju.

U petak 10. listopada navršilo se deset godina otkad je počela američka vojna operacija u Afganistanu, pokrenuta zbog terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. Tom je operacijom svrgnut talibanski režim.

Glasnogovornik NATO-ovih snaga rekao je kako NATO nema plan proslave toga datuma.

Teško je, piše Reuters, ocijeniti napredak u afganistanskome ratu jer obje strane tvrde da su u boljem položaju.

Nasilje se proširilo i na nekad miran sjever i zapad zemlje, a pobunjenici su izveli niz ubojstava utjecajnih ljudi. Nedavno je ubijen bivši predsjednik države. No snage NATO-a pojačale su nadzor nad nekadašnjim talibanskim uporištem na jugu zemlje.

"Prolazi deseta godina džihada afganistanskoga naroda protiv okupatora i podsjećamo da nas čeka božanska pobjeda", kaže se u Mudžahidovu priopćenju poslanom e-mailom.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika