08.10.2011. / 11:57

Autor: Deutsche Welle

Nova pravila za svjetski financijski sustav?

Šefovi međunarodnih financijskih institucija sinoć su u Berlinu razgovarali i o novim pravilima za svjetski financijski sistem. U fokusu su bile transakcije kapitala i stanje u europskom bankarskom sektoru.

Jean Claude TrichetJean Claude TrichetSusret u Berlinu bio je priprema za summit grupe G20 koji će se održati u francuskom Cannesu početkom studenog. Tamo će se sastati predstavnici 20 najvažnijih industrijski razvijenih i zemalja u ubrzanom razvoju. Iako su na sastanku u Berlinu sudjelovali šefovi Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke, Europske centralne banke, kao i ministri financija Francuske, Njemačke, Brazila i Meksika, činilo se da vrijeme za usvajanje novih nacrta još nije sazrelo. Europska dužnička kriza, prijeteći bankrot Grčke i kroz to povećana opasnost da bi moglo doći do nove krize bankarskog sektora u Europi, bile su glavne teme. Trenutna situacija u bankarskom sektoru zahtijeva "budnost", rekao je odlazeći šef Europske centralne banke Jean-Claude Trichet:

"Kao što smo to učinili u prethodnim slučajevima, pozivamo banke da učine sve što je potrebno da bi se pojačala ravnoteža."

Dodatni programi za bankarski sistem

Vijeće Evropske centralne banke je stoga donijelo odluku da na izvanrednom susretu koji će se također održati u Berlinu, usvoji dodatne programe vrijedne nekoliko milijardi eura, namijenjene bankarskom sektoru u eurozoni. Jean-Claude Trichet je osim toga najavio novi program kupovine državnih obveznica u vrijednosti od 40 milijardi eura.

Njemačka kancelarka Angela Merkel se iznova založila za dokapitalizaciju bankovnog sektora kako bi se spriječilo širenje dužničke krize u eurozoni. Ona je između ostalog rekla da ukoliko je bankama neophodna pomoć, europske države ne trebaju odugovlačiti:

"Vjerujem da je to neophodno, onda bi to bio dobro uložen novac i mi ne trebamo odugovlačiti jer bi u protivnom mogla nastati šteta koja bi bila veća nego da savjetujemo bankama da izvrše dokapitalizaciju pa ukoliko je potrebno i uz državnu pomoć."

„Multipolarni" monetarni savez umjesto dolara

Ona je naglasila kako je Njemačka spremna biti primjer i ako treba, ubrizgati kapital u svoje banke. Na taj je način Merkel pokušala malo primiriti stanje histerije na financijskom tržištu, iako je i sama naglasila kako EU nema čarobni štapić kojim bi se riješili svi problemi.

Šef europskog odjela MMF-a Antonio Borges smatra da će svota između 100 milijardi i 200 milijardi eura biti i više nego dovoljna za podršku bankama. "To nije preveliki iznos, i definitivno nije nedostižan", naglasio je on. Pored europske dužničke krize riječi je bilo i o budućim financijskim krizama u svijetu. Njemačka kancelarka je naglasila da se međunarodni monetarni sistem trenutno nalazi "u prijelazu", pri čemu vodeću valutu dolar, sve više zamjenjuje kako je naglasila "multipolarni" monetarni savez.

Autor: Richard Fuchs / Belma Fazlagić Šestić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 08.10.11. 13:10

Novi model pljačke.To je u redu.


registracija
9/3/10

nostradurus, 08.10.11. 23:42

Opet se kupuje vrijeme potezima koji nisu rješenje.
sites.google.com/site/financijskisustav/kolaps-eura


registracija
14/12/06

crestor, 09.10.11. 13:56

J.C. TRICHET ! Na francuskom , glagol "tricher" znaci , lagati , varati u igri, haha
Kako ces mu vjerovati kad je rodjen pod tim prezimenom ?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika