08.10.2011. / 15:34

Autor: Hina

Vandoren: Sve zemlje JI Europe imaju perspektivu članstva

Sve zemlje jugoistočne Europe imaju perspektivu članstva u EU ako se pravilno pripreme i to će biti još jedan veliki izazov za Uniju u njezinu najbližem susjedstvu, rekao je voditelj delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren u subotu u Dubrovniku.

Paul VandorenPaul VandorenSve zemlje jugoistočne Europe imaju perspektivu članstva u EU ako se pravilno pripreme i to će biti još jedan veliki izazov za Uniju u njezinu najbližem susjedstvu, rekao je voditelj delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren u subotu u Dubrovniku.

Govoreći na trećoj radnoj sjednici "Euroatlantske integracije jugoistočne Europe - izgledi za dovršetak projekta" kojom završava dvodnevna parlamentarna konferencija OESS-a o temi "Regionalni razvoj u jugoistočnoj Europi - izazovi, mogućnosti i izgledi", Vandoren je rekao da moguća integracija zemalja regije koincidira sa strateškim interesom EU za stabilnost, sigurnost i sprečavanje sukoba u regiji.

Vandoren je podsjetio kako je EU već dugo uključen u zbivanja u jugoistočnoj Europi kojoj je davala i daje snažnu političku potporu i značajna novčana sredstva.

Po njegovoj ocjeni, priprema za bolju budućnost zahtijeva i razračunavanje s prošlošću. "Bez pomirbe među zemljama regije, iako rane od ratnih sukoba još nisu zacijelile, skladna integracija njezinih zemalja u EU nije realistična opcija", rekao je Vandoren.

Kao nužne uvjete za pripremu za članstvo naveo je nastavak suradnje s Haaškim sudom, intenziviranje procesa za ratne zločine pred domaćim sudstvom i postizanje održivih rješenja za izbjeglice u svim zemljama regije.

Također je istaknuo nužnost da u svim zemljama regije koje žele ući u EU političke stranke, neovisno o ideološkim razilaženjima budu što je moguće jedinstvenije u podršci zaključenju pregovora u članstvu. Napomenuo je, kako je količina posla koja svaku zemlju očekuje u pregovorima golema, napomenuvši kako je sam tome svjedočio posljednjih godina u Hrvatskoj što je, kako je rekao, bila zahtjevna, ali i ugodna zadaća.

Napomenuo je, kako će nedavno završeni pregovori s Hrvatskom biti relevantni za buduće pregovore s drugim zemljama, osobito u pogledu poglavlja 23 koji obuhvaća reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i poštivanje prava, te je ocijenio da Hrvatska kao buduća zemlja EU može djelovati kao most prema zemljama u regiji tako što će im prenijeti iskustva iz pregovora.

Pri tom je rekao kako EU pozdravlja Deklaraciju hrvatske vlade, koja je poslana na usvajanje u Sabor, o promicanju europskih vrijednosti u jugoistočnoj Europi. "EU smatra Hrvatsku ključnim čimbenikom stabilnosti u regiji i primjer drugima da bolne reforme donose rezultat", kazao je Vandoren.

Voditelj delegacije EU u Hrvatskoj rekao je da ne želi unaprijed procjenjivati što će Europska komisija odlučiti 12. listopada kad će usvojiti izvješća o napretku svih zemalja jugoistočne Europe koje aspiriraju na članstvo u EU.

O trenutačnom stanju i perspektivama zamalja zapadnog Balkana sudionicima dubrovačkog skupa govorio je glavni tajnik Vijeća za regionalnu suradnju Hidajet Biščević.

Ocijenio je da su uvjeti za dugoročnu stabilnost u jugoistočnoj Europi nepovratna geopolitička stabilnost i demokratska usklađenost s europskim vrijednostima i standardima što u regiji još nije postignuto. Ustvrdio je da će odluka Europske komisije koja o statusu nekoliko zemalja koja žele kandidaturu za članstvu u EU imati duboke dugoročne i strateške posljedice za ovaj dio Euorope.

Nadalje je naglasio kako je iznimno važan nastavak politike proširenja utemeljen na postignućima svake zemlje jer bi se u suprotnom moglo pogoršati stanje zbog već postojećih napetosti između različitih naroda u regiji i posljedica teške gospodarske krize. "Izbor koji je pred nama je sljedeći - nastavak proširenja i uključivanje novih zemalja u Uniju ili frustrirane države koje su ostavljene po strani", kazao je Biščević, dodavši kako proširenje EU na jugoistočnu Europu treba gledati kao na ulaganje u sigurnost Europe.

"Proširenje euroatlantskih struktura stoga je i dalje najsnažnije sredstvo za izbjegavanje mogućnosti destabiliziranja regije", dodao je. Pritom nije zaboravio ni odgovornost lokalnih političara koji bi morali spriječiti da sitni interesi u dnevnopolitičke svrhe budu važniji od ulaska njihovih zemalja u euroatlantske integracije.

Katastrofom je Biščević ocijenio mogućnost da se u regiji jugoistočne Europe 20 godina nakon raspada Jugoslavije ne ostvari trajna geopolitička stabilnost i da se 20 godina nakon pada Berlinskog zida taj dio Europe ne uključi u euroatlantske integracije.

Današnjom sjednicom završena je parlamentarna konferencija OESS-a, a jesensko zasjedanje parlamentarne skupštine nastavlja se poslijepodne prezentacijom o temi "Uloga OESS-a u sukobu u Nagorno-Karabahu" dok će se u nedjelju održati sastanak Stalnog odbora i mediteranski forum.

Vezane vijesti

Vandoren hrabri Miljenića

Vandoren hrabri Miljenića

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić i veleposlanik EU-a Paul Vandoren susreli su se danas u sklopu svojih redovitih sastanaka vezano za monitoring… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 08.10.11. 23:45

Spremite se za Anschlus bez ispaljenog metka i ekonomsko ropstvo gospodarsima novca u EU.
sites.google.com/site/financijskisustav/ekonomsko-ropstvo


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika