08.10.2011. / 20:51

Autor: Nacional.hr

Josipović

Ne tražim širenje, nego efikasnije pozicioniranje predsjedničkih ovlasti

Rekao je i kako nema ništa protiv da se parlamentarni izbori održe 4. prosinca te će, nakon što Sabor donese odluku o izborima, on kao predsjednik raspisati izbore

Ivo JosipovićIvo JosipovićPredsjednik Ivo Josipović u razgovoru je za HRT govorio o odnosima između Banskih dvora i Pantovčaka, nadolazećim izborima, ali i svojoj izjavi kako bi trebalo mijenjati predsjedničke ovlasti.

Istaknuo je kako je dobro surađivao sa premijerkom Jadrankom Kosor, a do nesuglasica je došlo kada je on inzistirao na poštivanju Ustava i procedure. Dodao je kako su on i premijerka imali nekoliko prilika za susret, no kako do konkretnih susreta i razgovora o otvorenim pitanjima poput veleposlanika nije bilo vremena.

Rekao je i kako nema ništa protiv da se parlamentarni izbori održe 4. prosinca te će, nakon što Sabor donese odluku o izborima, on kao predsjednik raspisati izbore.

Na česte kritike kako se svrstava uz aktualnu oporbu, Josipović je odgovorio da će on kao predsjednik biti neutralan i neće dati potporu niti jednoj stranci, ali je i dodao kako svima mora biti jasno da predsjednik nije lobotomiran, već ima svoje vrijednosti i politiku koju zastupa.

Pozvao je građane da izađu na izbore, a ne da se poslije izbora žale na one koje su drugi izabrali.

Pojasnio je i svoje izjave o ovlastima predsjednika. Josipović je rekao kako mu se svakodnevno građani obraćaju za pomoć, a on nema nikakav mehanizam da im pomogne. Također, kao predsjednik mora potpisati svaki zakon koji Sabor izglasa, bez obzira na to slagao li se on s njim ili ne.

"Ne bih išao protiv parlamenta, ali bi ponovno otvorio raspravu o tom zakonu", pojašnjava Josipović. Također, dodaje kako ne inzistira na većim ovlastima, već da se postojeće ovlasti bolje pozicioniraju kako bi ih efikasnije mogao koristiti.

Osvrnuo se i na predloženi Zakon o ništetnosti za koji je rekao kako neće dati rezultate kakvi se spominju. On smatra da je trebalo riješiti problem optužnica na bilateralnoj razini, a ne donošenjem zakona kojim bi se moglo naštetiti odnosima u regiji.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
25/6/10

vidra, 09.10.11. 07:07

Neznam što reći, imamo predsjednika a drugim riječima kao i da ga nemamo. Predsjednik sa svojim sadašnjim ovlastima može samo kurtoazno obnašati dužnosti i pričati kao i mi po forumima i medijima, s čim se slaže i s čim se ne slaže. Kao i Mesić. Od njega smo bar svašta čuli i zadovoljili našu ljudsku znatiželju i opredjeljivali se, a od Josipovića ni to. On radi sve po pravilima. Jedino što ga Kosorica stalno gricka i panjka pa se mora oglasiti i to opet mlako i kulturno. A mi smo Mediteranci i očekujemo glasnost i šaku o stol da se zna tko je gazda i da se dobro čuje.


registracija
22/3/11

vferari, 09.10.11. 08:59

Kamo sreće da predsjednik ima veće ovlasti barem u pogledu donošenja zakona koji su važni za državnu sigurnos i ugled,u tom slučaju nebi se moglo sramotiti vlastiti narod kako to čini današnja vlast na čelu s postavljenom nesposobnom malograđankom Jadrankom Kosor.


registracija
28/12/09

crojoe, 09.10.11. 12:12

Jutros nazovem prijatelja koji se vozio od Zagreba u pravcu jednog dalmatinskog mjesta. Javio se i rece da vozi, a ja njemu kazem prijatelju; krsis zakon, znas da se nesmi razgovarat na telefonu dok upravljas vozilom, a on meni odgovara, " tko ne krsi zakon nije pravi Hrvat "


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika