10.10.2011. / 07:29

Autor: Hina

Merkel i Sarkozy obećali sveobuhvatni odgovor na krizu

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel obećali su u nedjelju u Berlinu da će do kraja listopada predstaviti sveobuhvatni plan za rješavanje dužničke krize u eurozoni, istaknuvši svoje jedinstveno stajalište u vezi s potporom bankama.

Nicolas Sarkozy i Angela MerkelNicolas Sarkozy i Angela MerkelFrancuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel obećali su u nedjelju u Berlinu da će do kraja listopada predstaviti sveobuhvatni plan za rješavanje dužničke krize u eurozoni, istaknuvši svoje jedinstveno stajalište u vezi s potporom bankama.

Sarkozy je obećao "konačan, globalan i brz odgovor do kraja mjeseca" kako bi "Europa došla na G20 jedinstvena i s riješenim problemima".

Francuska u 2011. predsjeda skupinom G20 koja okuplja najbogatije zemlje svijeta i najveća brzorastuća tržišta. Sastanak na vrhu G20 održat će se 3. i 4. studenoga u Cannesu na jugoistoku Francuske.

U času kada kriza duga, osobito grčkog, prijeti da će se prometnuti u bankarsku krizu, Merkel je ustvrdila da su Pariz i Berlin "odlučni učiniti sve kako bi dokapitalizirali banke i tako osigurali zajmove za gospodarstvo".

Sarkozy je rekao da su se dvije zemlje "potpuno usuglasile" o tom pitanju, premda mediji pišu kako među njima postoje razlike. "Nema uspješnog gospodarstva bez stabilnih i pouzdanih banaka", kazao je Sarkozy.

Čini se da Francuska i Njemačka zadnjih dana različito gledaju na oblike eventualnog korištenja državnog novca za pomoć najslabijim ustanovama. Pariz daje prednost korištenju Fonda za europsku pomoć (EFSF), a Berlin se zauzima poglavito za nacionalna rješenja.

Istaknuvši u više navrata svoje jedinstveno stajalište o raznim aspektima financijske krize, dvoje čelnika nije u nedjelju dalo nikakve konkretne informacije. Predložili su "bitne izmjene" u europskim ugovorima u smislu veće "integracije eurozone", ne navodeći druge pojedinosti.

Nakon zajedničke tiskovne konferencije, Merkel i Sarkozy će imati "radnu večeru".

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika