10.10.2011. / 12:25

Autor: Hina , Nacional.hr

Slovenci protiv micanja Tita

Prema anketi vodećeg slovenskog dnevnika u kojoj je sudjelovalo 400 ispitanika, njih 83 posto protivi se mišljenju da bi ta imena sada trebalo promijeniti, 15,1 posto se slaže da bi to trebalo učiniti, a 1,9 posto se nije opredijelilo

Foto: Pixsell (arhiva)Foto: Pixsell (arhiva)Slovenci su u velikoj većini protiv promjena imena ulica i trgova koje su u vrijeme bivše SFRJ dobile ime po Josipu Brozu Titu, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo".

Slovenski ustavni sud nedavno je poništio odluku ljubljanskog gradskog vijeća koje je 2009. godine jednu novu ulicu u Ljubljani imenovalo Titovom cestom, no u Sloveniji još uvijek imena po Titu nosi 12 ulica i trgova, a imena su dobili još u vrijeme bivše SFRJ i ona nisu promijenjena.

Prema anketi vodećeg slovenskog dnevnika u kojoj je sudjelovalo 400 ispitanika, njih 83 posto protivi se mišljenju da bi ta imena sada trebalo promijeniti, 15,1 posto se slaže da bi to trebalo učiniti, a 1,9 posto se nije opredijelilo.

Ustavni suci su jednoglasnu odluku da se ime Titove ceste u Ljubljani treba promijeniti obrazložili stajalištem da je Tito uz ostalo bio i najistaknutiji simbol "nedemokratskog režima" bivše SFRJ koji je "gazio ljudsko dostojanstvo" pa bi se imenovanje ulice po Titu moglo shvatiti kao "slavljenje" totalitarnog režima, što je ustavom zabranjeno. Istodobno, suci su u obrazloženju protumačili da se njihova odluka odnosi samo na imenovanje ulice u Ljubljani prije dvije godine i moguće nove odluke o imenovanju ulica po Titu, a ne na ulice i trgove koji su po njemu nazvani još u vrijeme bivše Jugoslavije.

Za imenovanje nove ceste u Ljubljani Titovom cestom najviše se zauzimao gradonačelnik Zoran Jankovič, a ideju su tada podržali i na lokalnom referendumu. Inicijatori su imenovanje ulice po Titu obrazlagali poštovanjem povijesnih činjenica te podsjećali da je u Ljubljani 1992. godine bila preimenovana tadašnja Titova ulica u središtu grada.

Imenovanje ulica i trgova u Sloveniji je u nadležnosti lokalnih vlasti.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
29/8/11

petarpetar, 10.10.11. 13:54

Tako se odnosi prema prošlosti. Ne počinje svet od danas - od nas!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika