10.10.2011. / 12:47

Autor: Hina

Kina: Do 2020. 100 milijuna ljudi seli u gradove

Za više od 100 milijuna povećat će se broj stanovnika kineskih gradova do konca desetljeća, dok je najmnogoljudniju zemlju svijeta u zadnjih dvadeset godina pogodio neviđen val iseljavanja s ruralnih područja, po novoj službenoj procjeni.

Kinezi se sve više sele u gradoveKinezi se sve više sele u gradoveZa više od 100 milijuna povećat će se broj stanovnika kineskih gradova do konca desetljeća, dok je najmnogoljudniju zemlju svijeta u zadnjih dvadeset godina pogodio neviđen val iseljavanja s ruralnih područja, po novoj službenoj procjeni.

Broj stanovnika kineskih gradova trebao bi se do 2020. popeti na 800 milijuna, a 2010. bilo ih je 666 milijuna, predviđa vladino izvješće čije su dijelove u nedjelju prenijela neka glasila.

Danas gotovo polovica od 1,34 milijarde Kineza živi u gradu, a prije 30 godina u gradu je živio tek svaki peti stanovnik. Ubrzani ritam širenja gradova potaknuo je, među ostalim, kolosalne potrebe što se tiče infrastrukture, prijevoza, energije i pročišćavanja voda.

Ta brza urbanizacija stvara napetost u društvu, budući da kineski seljaci koji dosele u grad ne uživaju ista prava, napose kada je riječ o socijalnim pravima, zdravstvu i školovanju, kao oni koji imaju status građana.

Stanje je osobito zategnuto na područjima gdje migranti čine velik dio, ako ne i većinu stanovništva.

Predviđanja rasta gradske populacije temelje se na anketi provedenoj lani među "privremenom populacijom" migranata u 106 kineskih gradova.

Migranti se nerijetko sučeljavaju s velikim gospodarskim teškoćama koje je nedavno pogoršala visoka inflacija.

Svaka peta obitelj migranata troši više nego što zaradi, po anketi, dok manje od polovine njih ima zdravstveno osiguranje i izdvaja novac za buduću mirovinu.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika