10.10.2011. / 13:34

Autor: Hina

'Uzorno socijalističko' selo dobilo neboder

"Uzorno socijalističko selo" Huaxi na istoku Kine, simbol zapanjujućeg kineskog rasta, dobilo je proteklog vikenda jedan od najviših nebodera u zemlji, rekao je u ponedjeljak mjesni čelnik.

Foto: IlustracijaFoto: Ilustracija"Uzorno socijalističko selo" Huaxi na istoku Kine, simbol zapanjujućeg kineskog rasta, dobilo je proteklog vikenda jedan od najviših nebodera u zemlji, rekao je u ponedjeljak mjesni čelnik.

Neboder, u kojemu je hotel Longxi International, visok je 328 metara, četiri metra viši od Eiffelova tornja, rekao je čelnik Huaxija, "sela" koje se nalazi u obalnoj pokrajini Jiangsuu. Gradnja nebodera stajala je 360 milijuna eura.

Premda Kina već ima desetak nebodera koji su među najvišima u svijetu, među kojima je i šangajski Svjetski financijski centar - treća najviša zgrada u svijetu - svi su sagrađeni u metropolama.

No Huaxi se još smatra "selom", premda je broj njegovih stanovnika od 60-ih narastao s 1.600 na 50.000 ljudi.

Dnevni list China Daily piše da je dvjesto obitelji u Huaxiju kupilo udjele u hotelu s pet zvjezdica i 74 kata, a svaka je uložila kapital od 10 milijuna juana (1,14 milijuna eura).

"Zgrada je simbol kolektivizma", rekao je ponosno Zhou Li, potpredsjednik Komunističke partije u Huaxiju, a prenio je China Daily. No mnogi bi rado skinuli sa sela etiketu "socijalističkog" i prišili mu naziv "kapitalističko". Hotel će primati turiste, poslovne ljude i službena izaslanstva koja će proučavati primjer Huaxija.

U njemu je restoran koji se okreće, na vrhu je bazen, zatim trgovački centar, kinodvorana, lječilište i na 60. katu zlatni kip vola težak jednu tonu.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika