10.10.2011. / 14:33

Autor: Hina

Rasmussen: NATO-va operacija u Libiji bila je uspješna

NATO-va operacija u Libiji bila je uspješna, usprkos gospodarskoj krizi koja je natjerala vlade da skrešu proračun za obranu, rekao je u ponedjeljak u Bukureštu glavni tajnik saveza Anders Fogh Rasmussen.

Anders Fogh RasmussenAnders Fogh RasmussenNATO-va operacija u Libiji bila je uspješna, usprkos gospodarskoj krizi koja je natjerala vlade da skrešu proračun za obranu, rekao je u ponedjeljak u Bukureštu glavni tajnik saveza Anders Fogh Rasmussen.

"Naša operacija 'Ujedinjeni zaštitnik'" bila je uspješna i to u prilikama svjetske financijske krize", rekao je Rasmussen pred parlamentarcima 28 država članica i partnera saveza okupljenim na 57. godišnjem zasjedanju.

"Veoma sam zadovoljan načinom vođenja te operacije, ona je primjer solidarnosti", istaknuo je.

Rasmussen je dodao da je ta zadaća u Libiji omogućila da se izvuku važne pouke.

"U prvom redu, usprkos gospodarskim izazovima, europski saveznici s Kanadom i partnerima u regiji osigurali su glavninu sredstava. To je jasan odgovor na zahtjev Sjedinjenih Država koje nerijetko pozivaju Europljane da preuzmu veću odgovornost", istaknuo je glavni tajnik saveza.

Druga pouka je pak skopčana s kašnjenjem Europe glede obavještavanja, nadzora i izviđanja, glavnih aspekata libijske operacije.

Rasmussen se ujedno zauzeo za koncept "pametne obrane", presudan po njegovu mišljenju u ovo vrijeme gospodarske štednje.

"'Pametna obrana' može funkcionirati samo ako je prihvate svi saveznici, ona nije izlika za rezanje troškova", istaknuo je.

NATO-vi parlamentarci pozvali su u subotu saveznike da ne smanjuju vojni proračun kako ne bi ugrozili sigurnost.

Po ocjeni NATO-va direktora za planiranje snaga Franka Bolanda, 18 od 28 država članica smanjile su vojni proračun od 2008., a udio SAD-a u NATO-vu proračunu povećao se sa 61 posto prije deset godina na sadašnjih 77 posto.

Vezane vijesti

Bivši rumunjski premijer pokušao samoubojstvo

Bivši rumunjski premijer pokušao samoubojstvo

Bivši rumunjski premijer Adrian Nastase (61), osuđen u srijedu na dvije godine strogog zatvora zbog korupcije, pokušao je samoubojstvo kada je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika