12.10.2011. / 18:21

Autor: Hina

'Dokazi protiv Irana veoma uvjerljivi'

Američke su vlasti u utorak objavile da su spriječile plan dvojice muškaraca povezanih s iranskim službama sigurnosti koji su htjeli ubiti saudijskog veleposlanika Adela al-Džubeira

Turki al-Faisal Turki al-Faisal Dokazi da Iran stoji iza urote radi ubojstva saudijskog veleposlanika u Americi "veoma su uvjerljivi", rekao je u srijedu nekadašnji šef saudijske obavještajne službe.

"Svi raspoloživi dokazi veoma su uvjerljivi i jasno upućuju na odgovornost iranske države", rekao je saudijski princ Turki al-Faisal na konferenciji u Londonu. "To je neprihvatljivo. Netko će u Iranu morati za to platiti, a ta će cijena biti u skladu s normama i praksom prihvatljivom u Iranu i drugim zemljama", rekao je princ Turki.

"Iranske će vlasti nadam se, odgovornoga odvesti pred lice pravde, ma kako taj bio visoko rangiran", rekao je Turki.

"Taj je čin očito kriminalan u nakani kovanja urote radi ubojstva predstavnika jedne zemlje u drugoj zemlji, te da se za tu angažiraju dileri droge i drugi takvi likovi. To se ne da opisati", rekao je.

Američke su vlasti u utorak objavile da su spriječile plan dvojice muškaraca povezanih s iranskim službama sigurnosti koji su htjeli ubiti saudijskog veleposlanika Adela al-Džubeira. Jedan od urotnika uhićen je u rujnu, a drugi je navodno u Iranu. Iran je odbacio sve te tvrdnje i izrazio gnušanje zbog takve optužbe.

"Te su tvrdnje bestidne. Riječ je o djetinjastoj i amaterskoj igri", rekao je predsjednik iranskoga parlamenta Ali Laridžani u govoru pred zastupnicima, a prenosio ga je i državni radio.

"Vjerujemo da susjedi u ovoj regiji dobro znaju kako se Amerika služi tom pričom da naruši naše odnose sa Saudijskom Arabijom", rekao je.

I ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi odbacio je te optužbe i rekao kako će se SAD morati ispričati za svoje riječi.

"Američke su optužbe zločeste i uvjeravam vas da će se jednom ispričati", prenijela je Salehijeve riječi iranska televizijska mreža na arapskome Al Alam.

Motiv za navodnu urotu još nije poznat. Iran je u prošlosti znao likvidirati vlastite disidente u inozemstvu, ali pokušaj ubojstva veleposlanika bio bi izrazito neuobičajen odmak od te prakse, piše Reuters.

Iran i Saudijska Arabija veliki su regionalni suparnici, ali održavaju diplomatske odnose, a 2001. čak su potpisali i sporazum o sigurnosti. Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad posjetio je 2007. Rijad.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

registracija
23/9/11

Ceraria, 12.10.11. 21:38

amerika TRAZI razlog za vodit rat,
a poznato je da
onaj koji TRAZI uvik NADJE


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika