13.10.2011. / 10:02

Autor: Hina , Nacional.hr

Osječani sretni, znanstvenici zabrinuti

Zbog nestanka komaraca, čije se ličinke nisu uspjele razviti zbog dugotrajne suše, niskih vodostaja Drave i Dunava, nestanka bara i barica, pa tako i vlažnih staništa u Kopačkom ritu, ugrožene su žabe i općenito vodozemci koji se hrane komarcima

IlustracijaIlustracijaOve godine zbog iznimno malo oborina te visokih temperatura komaraca u Osijeku i okolici, napose u Kopačkom ritu, gotovo i nije bilo, a to je, ocjenjuju znanstvenici, opasno za ekosustav.

I dok su Osječani i ostali stanovnici u Osječko-baranjskoj županiji zadovoljni što je ljeto prošlo bez napasnika koji su velika briga ljudi u svakidašnjem životu, kad zbog velike najezde ne mogu boraviti na otvorenu prostoru, a posebice u prirodi, znanost je zabrinuta.

Predstojnik Zavoda za zoologiju na Odjelu za biologiju osječkog Sveučilišta prof. dr. Stjepan Krčmar ističe kako je ove godine upravo zbog nestanka komaraca već očita ugroza pojedinih vrsta, a ako se sušno razdoblje ponovi i sljedeće godine, hranidbeni lanac u mnogim staništima bit će ozbiljno ugrožen. Unazad 20 godina svaka je godina toplija od prijašnje, a ako izostanu i oborine, kojih je samo na osječkom području, primjerice u kolovozu, bilo najmanje u 130 prošlih godina, priroda trpi "teške rane", rekao je u razgovoru za Hinu Krčmar.

Zbog nestanka komaraca, čije se ličinke nisu uspjele razviti zbog dugotrajne suše, niskih vodostaja Drave i Dunava, nestanka bara i barica, pa tako i vlažnih staništa u Kopačkom ritu, ugrožene su žabe i općenito vodozemci koji se hrane komarcima.

U isto vrijeme pojedine vrste, primjerice, leptir limunasti poštar koji nije autohtona vrsta, prenamnožio se, kazao je Krčmar, dodavši kako sam leptir nije problem, ali dok se ličinka hrani biljem, ono može stradati od najezde, pogotovo ako se hrani poljoprivrednim biljem.

Prof. Krčmar kaže da zabrinjava što od 1991. u Hrvatskoj nije uočen leptir narančasti poštar, koji je autohtona vrsta. Sve to, nažalost, upućuje da su već očite promjene u ekosustavu zbog promijenjenih klimatskih uvjeta, rekao je te dodao kako "znanost ima pune ruke posla da one koji odlučuju na globalnoj razini o nekontroliranu iskorištavanju prirodnih bogatstava upozori na ozbiljnost toga problema".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika