11.10.2011. / 20:47

 

Citroen DS3 racing: dinamičan i distinktivan

Svojim znanjem i umijećem, inženjeri u odjelu CITROËN RACING poboljšali su karakteristike i povećali performanse modela CITROEN DS3 RACING, uz zadržavanje ugodne svakodnevne vožnje

Nakon uspješnog lansiranja CITROËN DS3 i DS4, CITROËN nastavlja dinamičnost, koju je započeo s DS linijom te predstavlja CITROËN DS3 RACING na hrvatskom tržištu. Limitiranu seriju DS3 Racing, kojeg je razvio WRC pobjednički tim CITROËN RACING, spaja sportski pedigre s naglašenim stilom, utrkama inspiriran dizajn i beskompromisan izbor premium materijala i vrhunske opreme. CITROËN DS3 RACING proizveden je u ograničenoj količini koja je vrlo brzo prodana. Zahvaljujući tom uspjehu, Marka će uskoro proizvesti novu količinu vozila.

Svojim znanjem i umijećem, inženjeri u odjelu CITROËN RACING poboljšali su karakteristike i povećali performanse modela CITROEN DS3 RACING, uz zadržavanje ugodne svakodnevne vožnje. To je dokaz kvalitete i pouzdanosti, jer je CITROËN nanizao šest naslova prvaka svijeta u kategoriji konstruktora na Svjetskom prvenstvu u reliju (WRC) i sedam naslova u kategoriji vozača i suvozača sa Sébastienom Loebom i Danielom Elenom.

Dužine 3,96 m, CITROËN DS3 RACING je koncentrat dinamičnosti, s čvrstim i izrazitim dizajnom. Preuzimajući stilska obilježja CITROËN DS3, ovaj model izražava svoj snažan i sportski temperament zahvaljujući nizu dijelova koji su posebno razvijeni za izvedbu RACING: posebni dvostruki otvor ispušne cijevi, velik broj elemenata karoserije izrađeni od karbona (difuzor zraka, donji dio prednjeg branika, bočne letvice, donji pojas školjke i proširenja blatobrana), i naplatke od lagane legure 18'' .

CITROËN DS3 RACING je dostupan u dvije potpuno nove kombinacije boja, specifičnih za ovu izvedbu. U vrlo izražajnom dizajnu, krov je narančaste boje, a ostatak je crne boje Obsidien. Naplatci, prednja maska i kućišta retrovizora također su narančaste boje, kao i letvica na armaturnoj ploči i podnožje ručice mjenjača. U drugoj kombinaciji, u kojoj su spojeni moderan izgled i jednostavnost, krov je sive boje, a ostatak je bijele boje Banquise. Naplatci, kućišta retrovizora i letvica na armaturnoj ploči su sive boje. U ovoj izvedbi, prednja maska izrađena je od karbona.

U duhu DS linije, ukrasne naljepnice za karoseriju i za letvicu armaturne ploče, u skladu s unutrašnjim tepisima, omogućuju personalizaciju CITROËN DS3 RACING i još veće naglašavanje njegovog dinamičnog karaktera.

CITROËN DS3 RACING je vrhunski opremljen, na osnovi izvedbe Sport Chic, kojoj su dodana sportska sjedala koja optimalno drže tijelo i putnicima osiguravaju udobnost te pomoć pri parkiranju straga, unutrašnji elektrokromni retrovizor, funkcija automatskog paljenja svjetala i automatski rad brisača.

U pogledu dizajna, kabina je isto posebno obrađena kao vanjština. Boja krova i karbon vidljivi su na mnogim mjestima u unutrašnjosti: središnja konzola, ukrasni dodatak na obruču upravljača, obloge unutrašnjih kvaka, nosači sjenila ploče s instrumentima. Izbor posebnih materijala i obrada detalja, uz natpis CITROËN RACING na naslonu sportskih sjedala i na identifikacijskoj pločici na oblozi stropa, potvrđuju ekskluzivnost modela CITROËN DS3 RACING.

Motor s još jačim temperamentom

Performanse su u krvi CITROËNA DS3 RACING. Motor koji je doradio CITROËN RACING, rezultat je sveukupnog umijeća timova marke koja je šest puta osvojila naslov svjetskog prvaka u kategoriji konstruktora na Svjetskom prvenstvu u reliju (WRC).

Izveden iz motora 1,6 THP, ovaj motor ima snagu od 207 KS. Moment je povećan s 240 Nm na 275 Nm, odnosno gotovo 15% više u odnosu na THP 150. Ta vrijednost je dostupna u rasponu brzine vrtnje od 2500 okr/min. Glavne promjene izvršene su u kartografiji motora i u turbokompresoru, u kojem je apsolutni tlak povećan na 2,2 bara. Izmjene su izvršene i u ispuhu kako bi ova izvedba dobila tipičniju boju zvuka.

Zahvaljujući tim doradama, CITROËN DS3 RACING prelazi 1000 m iz mirovanja za manje od 27 s, uz elastičnost i ugodan osjećaj u vožnji već od najmanjih brzina vrtnje.

Ovi spektakularni rezultati ostvaruju se uz vrlo umjerenu potrošnju (6,4 l/100 km u mješovitom ciklusu), a emisije CO2 ograničene su na 149 g/km.

Podvozje koje u prvi plan stavlja užitak u vožnji

Podvozje vozila CITROËN DS3 vrlo je precizno podešeno, radi što uzbudljivijeg doživljavanja vožnje i boljeg osjećaja ceste. Tako definiran, CITROËN DS3 RACING ima sve adute da postane referenca u pogledu ponašanja na cesti u svojem segmentu.

Kako bi se doslovno lijepio za cestu, i radi usklađivanja sa snagom motora, izvršene su izmjene u ovjesu, a amortizeri i opruge posebno su podešeni. Trag prednjih i stražnjih kotača proširen je za 30 mm, a školjka je spuštena za 15 mm. Rekalibrirani ESP se može potpuno isključiti.

Upravljač je također prilagođen sportskom temperamentu vozila. Njegova kartografija je promijenjena, radi boljeg osjećaja ceste i lakoće manevriranja pri maloj brzini.

Prednje kočnice imaju čeljusti BREMBO® s 4 klipa i posebne diskove, čiji promjer je povećan na 323 mm. Taj sustav osigurava vozilu DS3 RACING vrlo učinkovito i izdržljivo kočenje, kao i užitak koji će zadovoljiti sve vozače.

CITROËN DS3 RACING ima kotače od 18", potpuno novog dizajna, koji su istodobno high-tech i dinamični. Po prvi puta u nekom serijskom vozilu, za naplatke je korištena tehnologija koja se sastoji u pomicanju šupljina na naplatku od vanjskog prema unutrašnjem dijelu. Tako se vizualno dobiva dojam naplataka većeg promjera. Osim toga, boljim raspoređivanjem utega i smanjivanjem njihove težine za oko 5%, naplatci pridonose boljem ponašanju na cesti vozila CITROËN DS3 RACING.

Cijena na hrvatskom tržištu

Cijena predstavljenog vozila CITROËN DS3 RACING na hrvatskom tržištu je 219.900 kn s PDV-om.

Glavni podaci

Dimenzije (D x Š x V) (mm) 3 962 x 1 717 x 1 443

Međuosovinski razmak (mm) 2 464

Motor THP 200 BV6

Emisije CO2 149 g/km

Mješovita potrošnja 6,4 L/100 km

Tip 4 cilindra / 16 ventila - benzin + turbo

Obujam (cm3) 1 598

Najveća snaga KS/kW pri okr/min 207/152 6 000

Najveći moment (Nm) pri okr/min 275, od 2000 do 4500

Gume 215 / 40 R 18

1 000 m iz mirovanja 26,5 s

0 do 100 km/h 6,5 s

Glavna oprema uz osnovnu opremu iz vozila CITROËN DS3 Sport Chic

Karbonski vanjski i unutrašnji dijelovi

Naplatci od lagane legure 18''

Elektrokromni unutrašnji retrovizor

Automatsko paljenje svjetala

Automatski brisač vjetrobrana

Pomoć pri parkiranju straga

Električno preklapanje vanjskih retrovizora

Dostupne boje

Crna Obsidien / narančasti krov

=> narančasti kotači, kućišta retrovizora, prednja maska i logotip

Bijela Banquise / sivi krov

=> mat sivi kotači, siva kućišta retrovizora, karbonska prednja maska i logotip

Unutrašnjost

Sjedala Sport (s ojačanim držanjem) s izbočenim natpisom CITROËN RACING

Presvlake od pletene tkanine Trami Mistral/Alcantara

Specifični dodatni tepisi i ukras na daljinskom upravljaču

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika