14.10.2011. / 13:17

Autor: Hina

Provizija, a ne ratno profiterstvo!

Jedan od Sanaderovih branitelja Čedo Prodanović kazao je kako obrana stoji na stavu da se u slučaju njihovog branjenika ne može govoriti o ratnom profiterstvu, kao što u optužnici tvrdi USKOK

Arhiva (Pixsell)Arhiva (Pixsell)Obrana bivšeg premijera Ive Sanadera izjavila je danas kako ostaje pri tezi da se u slučaju optužnice za navodno uzimanje provizije od Hypo banke pogrešno primjenjuje Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva pretvorbe i privatizacije te da, ako je i bilo kaznenog djela, ono nije povezano s ratnim stanjem.

Nakon pripremnog ročišta na kojem je odlučeno da će 28. listopada početi suđenje bivšem premijeru, jedan od Sanaderovih branitelja Čedo Prodanović kazao je kako obrana stoji na stavu da se u slučaju njihovog branjenika ne može govoriti o ratnom profiterstvu, kao što u optužnici tvrdi USKOK.

Prodanović je izvijestio da se Sanader na ročištu zatvorenom za javnost izjasnio da nije kriv te da je sucu Ivanu Turudiću koji će voditi suđenje davao određena objašnjenja. Potvrdio je da je sud prihvatio svih 19 USKOK-ovih svjedoka, dok će se o prijedlozima obrane odlučivati naknadno.

Prodanović je kazao da nisu dali puno prijedloga te da se nadaju da će većina biti usvojena. Nije želio otkriti imena svjedoka koje obrana želi vidjeti u velikoj dvorani zagrebačkog Županijskog suda u kojoj će se suditi bivšem premijeru.

Odvjetnik Goran Suić iz braniteljskog tima izvijestio je da je sud odobrio da Sanadera u nedjelju posjeti predsjednik tirolskog parlamenta Herwig van Staa, član austrijske Pučke stranke. On je Sanadera posjetio i u siječnju ove godine u pritvoru u Salzburgu i tada je izrazio sumnje da Sanader u Hrvatskoj može dobiti pošteno suđenje.

USKOK-ova tužiteljsica Tamara Laptoš kazala je da će se na suđenju saslušati svih 19 USKOK-ovih svjedoka, a na inzistiranje novinara otkrila je da će prvi svjedočiti Nikica Valentić koji je u vrijeme navodnog Sanaderovog uzimanja 3,6 milijuna kuna provizije od Hypo banke 1994. i 1995. bio premijer, te Mate Granić koji je tada bio ministar vanjskih poslova.

Ostala imena svjedoka nije željela otkriti, no kazala je da su se ta imena "vrtila u javnosti". Dodala je da je sud kao dokaz prihvatio i dokumentaciju o poslovanju Hypo banke i hrvatske vlade, to jest o odobravanju ugovora o kreditu koji je ta austrijaka banka dala Hrvatskoj.

Laptoš je ocijenila da s obzirom na dokumentaciju suđenje Sanaderu ne bi trebalo trajati dugo, no to će, kazala je, ovisiti o svjedocima.

Sanaderu će suditi Ivan Turudić koji danas novinarima nije želio ništa reći.

Kada je prije desetak dana objavljeno da je on sudac u prvom postupku protiv bivšeg premijera mediji su se prisjetili izjave bivše ministrice pravosuđa Vesne Škare Ožbolt da ju je bivši premijer 2006. smijenio jer nije udovoljila njegovom zahtjevu da upravo suca Turudića imenuje predsjednikom zagrebačkog Županijskog suda. Tada je umjesto Turudića imenovana Mirjana Rigljan koju je Turudić ove godine zamijenio kao obnašatelj dužnosti predsjednika suda, a ujedno je i predsjednik njegova "uskočkog" odjela.

Poznat je kao sudac koji je osudio Hrvoja Petrača zbog otmice sina Vladimira Zagorca, zatim bivšeg veleposlanika Nevena Juricu zbog trošenja državnog novca za svoje potrebe te bivšeg potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca jer je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću isplatio pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju.

Bio je prvi sudac koji je zbog korupcije oduzeo imovinu kojoj nije dokazano podrijetlo. Riječ je o slučaju "Dubai" u kojemu je bivšem voditelju zagrebačke Porezne ispostave Centar Zdravku Markaču, uz četiri godine zatvora i iznos primljenog mita, oduzeo i 3,5 milijuna kuna vrijedne nekretnine čije podrijetlo nije mogao dokazati.

Turudić je, kako su prije objavili mediji, dva puta imao policijsku zaštitu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 14.10.11. 13:23

HDZ bi trebao mijenjati ime u HLZ (Hrvatska lopovska zajednica)


registracija
11/1/10

fluid, 14.10.11. 14:40

Turudić će morati pokazati i dokazati svoju nepristranost a pored sudske odluke(kazne-ali konačne),hrvatska javnost će vjerovatno reći svoj sud o tome u kakvo djelo spada Sanaderovo uzimanje "provizije" u vrijeme rata a za potrebe Hrvatske koja se tek rađala.I to u krvavim mukama-doslovno.To je više od profiterstva.To je djelo bez premca i teško mu je odrediti težinu.Veleizdaja ili nekako slično,bi bilo primjerenije trenutku vremena u kojemu je (ne)djelo izvršeno.Tragedija je što Sanader nije sam u tome.On je samo jedan od onih koji su na podmukao i bezskorpulozan način pljačkali Hrvatsku dok su hrvatski branitelji ostajali bez života,obitelji i budućnosti.Prodanović je pravnik i on ima pravne formulacije za takva djela no ostaje strašno gorak okus istine u svezi učinjenoga i kazna nebi trebala imati samo pravni opis i hladnu pravničku ocjenu.Kazna mora biti primjerena trenutku kada je Sanader smatrao da ima pravo učiniti takvo što.To je ratni zločin,profiterstvo i zloupotreba hrvatske pozicije tih dana.Dok je dijaspora sakupljala i slala novac za pomoć Hrvatskoj,dok su građani Hrvatske sami sakupljali novac da si kupe oružje za obranu,Sanader je koristio poziciju i ratno stanje da se osobno enormno obogati.Sramota za povijest pored kaznene i moralne odgovornosti.


registracija
11/1/10

fluid, 14.10.11. 14:49

Pored mnogih koji su se obogatili na sličan način tijekom rata,i Čermakovo carstvo je nastalo istim načinom privilegiranih.Onih koji su bili bliže jaslama(ili Tuđmanu-svejedno).Revizija je moguća i potrebita.Stanje njihove imovine prije rata i nakon rata.Samo institucije trebaju odraditi svoj posao.Pitanje je jedino koja politička stranka ima čiste gaće za to a da bi dala zeleno svjetlo za ispravljanje povijesne neviđene nepravde.A nakon njih,koje je to pravosuđe koje bi svoj posao odradilo kako treba.Ne po zakonima!Sve je pokradeno po važećim i prilagođenim zakonima za to vrijeme.Nego po pravednosti koja je apsolutno izbačena kao kategorija iz svih pozitivnih zakona i propisa.E toga nebude bilo nikada.Zaželio bih svima tim lopovima da sve to tako stečeno bogatstvo"oteto-prokleto",nose na svojoj savjesti.No to je uzaludno jer da takvi imaju savjest,nikada nebi takvo što uradili.Ali imaju oni djecu."Oteto-prokleto"će stići kad-tad na naplatu.Sud vremena je neumoljiv.I mi ćemo svjedočiti,a djelomično već i svjedočimo,takvim zbivanjima nakon rata.Kako je Njihova pohlepa srazmjerna gluposti,Oni to nisu u stanju shvatiti.


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 14.10.11. 15:20

Za ovakve stvari se u nekim zemljama određuje smrtna kazna u nekim doživotni zatvor, a u nekim minimalno 20 godina strogog zatvora. Kod nas će to sve proći s nekom uvijetnom kaznicom recimo 5 godina uvijetno s kušnjom od 2 godine ili obrnuto da izgleda za ovaj retardirano glupi narod puno. Ovo što je napravio HDZ svugdije bi se ta stranka ZABRANILA, a njezine kolovođe trenutno zatvorile, imovina bi se pripisala državnom proračunu i to bi bilo jedino pravedno. Ovako nit osude nit novaca ali je bitno da se novac za suđenje potrošio i da glupaci vide da se nešto kao radi.


registracija
27/7/09

verina, 14.10.11. 17:33

@skaraica, ne moraju mijenjati ime - oni su Hrvatsko društvo zatvorenika...


registracija
15/8/10

bigred1, 14.10.11. 22:58

fluid,tvoj 1.komentar trebao bi biti dio obrazloženja presude sanaderu.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 15.10.11. 10:15

Sanader bi dakle priznao proviziju,to ide u zastaru.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika